maritbet girişmaritbet
Demir fiyatları yüzde 20 arttı!

Demir fiyatları yüzde 20 arttı!

Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, inşaat demiri fiyatlarının yılbaşından bu yana TL bazında yüzde 19,9 oranında arttığını söyledi.

Yayan, bazı müteahhitlerin, inşaat demiri fiyatlarının son 8 ayda yüzde 100 oranında arttığı yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. İnşaat demiri fiyatlarının yılbaşından bu yana yüzde 18 oranındaki KDV dahil, TL bazında sadece yüzde 19,9 oranında arttığını ifade eden Yayan, "İnşaat demirinin ton fiyatı 1280 liradan 1535 liraya yükseldi. Demir çelik ürün fiyatları, dünya çapında ABD doları üzerinden işlem gördüğünden, söz konusu artış büyük ölçüde doların değer kazanmasından kaynaklandı" dedi.

Dolar bazında incelendiğinde benzer fiyat hareketlerinin diğer ülke piyasalarında da yaşandığını anlatan Yayan, bu yılın Ocak ayındaki seviyesine kıyasla, inşaat demiri fiyatlarının, Ortadoğu iç piyasasında yüzde 4,9, Ortadoğu ithalat fiyatlarında yüzde 6,7, Avrupa ithalat fiyatlarında yüzde 10,4, Kuzey Amerika iç piyasada yüzde 2,1 ve Brezilya iç piyasada yüzde 2,7 oranında yükseldiğini kaydetti.

Demir çelik ürünleri fiyatlarının uluslararası piyasada belirlendiğine dikkati çeken Yayan, "Petrol, bakır, çinko, nikel gibi ana metallerin fiyatlarındaki seyrin, yurt içi enflasyon oranları ile bağdaştırılması nasıl mümkün değil ise demir çelik ürünlerinin fiyatlarındaki gelişmelerin de enflasyon oranları ile açıklanması mümkün değildir. Bu nedenle, demir çelik ürünleri fiyatları ile enflasyon oranları arasında paralellik aranması, demir çelik sektörüne ilişkin bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır" görüşünü ifade etti.

"Türkiye piyasası spekülasyona açık değil"

Yayan, dünya çelik sektöründe kapasite fazlalığının bulunmasının ve dünya genelinde üretici sayısının çok fazla olmasının, piyasalarda spekülasyonu engellediğini kaydetti. Benzer durumun Türkiye için de geçerlilik taşıdığını anlatan Yayan, şu görüşleri dile getirdi:

"30 adet ham çelik üreticisi, 200'ün üzerinde haddehane, onlarca çelik servis merkezi ve 100'ün üzerinde ticaret firmasının faaliyet gösterdiği Türkiye çelik piyasasında, hiçbir şekilde spekülasyon ve suni fiyat artışları yapmak mümkün değildir. Ayrıca, ihtiyacının iki misli civarında inşaat demiri üretimi yapan Türkiye'nin, dünyanın en büyük inşaat demiri ihracatçısı konumunda bulunması da Türkiye piyasasının spekülasyona açık olmadığını açıkça ortaya koymaktadır.

Rekabet Kurumu'nun, son aylarda inşaat demiri fiyatlarındaki yükselişe ilişkin olarak artan şikayetler üzerine 16 Haziran 2011'de başlattığı ve 7 Ekim 2011'de üye kuruluşlarımıza intikal eden ön araştırma sonucunda; uzun demir-çelik fiyatlarındaki artışların, teşebbüsler arasındaki bir anlaşma veya koordinasyon sonucu meydana gelmediği, incelenen teşebbüslerin nervürlü inşaat demiri için uyguladığı fiyatların, dünya fiyatlarıyla büyük ölçüde paralellik gösterdiği, yönündeki açıklamaları da bu durumu teyit etmektedir."

Müteahhitlerin görüşü

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, basına yansıyan açıklamalarında, demir fiyatının 10 ayda yüzde 100 arttığını, bu artışın spekülatif olduğunu düşündüğünü belirtmişti.

Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş da demir fiyatlarının suni olarak yükseldiğini ve inşaat-gayrimenkul yatırımcısını zora soktuğunu kaydetmişti.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi!
  • 29.06.2022 16:41

Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi!

Son dakika haberine göre Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi, Ataşehir'de özel bir ha ...

Edirne Valisi Canalp: "Hızlı tren projesi bittiğinde Edirne, İstanbul ile komşu olacak"
  • 20.04.2022 13:23

Edirne Valisi Canalp: "Hızlı tren projesi bittiğinde Edirne, İstanbul ile komşu olacak"

Edirne İl Koordinasyon Kurulu, Edirne Valisi Ekrem Canalp başkanlığında Deveci H ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...