maritbet girişmaritbet
Sevda Tepesi'nin imar izni yüzde 6!

Sevda Tepesi'nin imar izni yüzde 6!

Sevda Tepesi'ne yüzde 6 imar izni verildi ve 57 dönüm araziye otel, turizm tesisi adı altında 3.440 metrekare inşaat yapmasının yolu açıldı

 

Üsküdar Kandilli'de, Boğaz'ın en güzel yerlerinden birisidir Sevda Tepesi. Herkes gitmese de bilir ve hatırlar Sevda Tepesi'ni, Türk filmlerinde Boğaz'a nazır bir ağacın altında oynaşan film yıldızlarının romantik sahnelerinden.Ediz Hun Hülya Koçyiğit'e, Tarık Akan Gülşen Bubikoğlu'na, Kadir İnanır Türkan Şoray'a bu tepede ilan etmiştir aşklarını. Bu tepenin güzelliği sadece İstanbulluları değil, 1980'li yılların başında Türkiye'ye gelen ve o zaman veliaht prens olan şimdiki Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz'i de etkilemiş. Zaten ‘Sevda Tepesi Masalı' da o zaman başlamış. 
 
Toplam 57 dönüm olan ve imar durumu ‘koruya katılacak alan' olarak belirtilmiş, Boğaziçi öngörünüm alanında kalan, yani çivi çakmanın dahi yasak olduğu, Kültür ve Tabiat Varlığı olarak tescilli bu arazinin Suudi Kral'a satılması için o zaman iktidarda olan Turgut Özal ile anlaşılmış. Ortadaki, “Yabancılara yatırım dışında özel amaçla gayrimenkul satılmaz” yönündeki küçük yasa kuralı sorunu da yasanın bir gecede değiştirilmesi ile halledilmiş. 
 
Suudi Kral yasa çıkar çıkmaz yani 1984 yılında satın almış Sevda Tepesi'ni 27 milyon dolara. Bakmayın rakamın büyüküğüne, bu bedel Sevda Tepesi gibi 57 dönüm ve İstanbul'un en güzel taşınmazı için, hele de Suudi Kralı iseniz çerez parası bile değil. (Bu yasanın o zamanki ana muhalefet partisi olan SHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğünü, Anayasa Mahkemesi'nin 3 ay sonra yasayı Anayasa'ya aykırı bularak iptal ettiğini, ama Kralımız taşınmazı satın aldığı için yapacak bir şey olmadığını da belirtelim.) Kral hazretleri burayı almış ama Türkiye o tarihlerde henüz ‘müstemleke' bir mekleket olmadığı ve ‘Arap hayranlığı' bu kadar aşikâr yapılmadığı için yıllarca dokunamış araziye... Sadece etrafını çevirerek İstanbulluların kullanımını engellemiş o kadar. Gerçi ara sıra imar değişikliği girişimleri olmuşsa da bu girişimlerin tümü hayal kırıklığı ile sonuçlanmış. Nihayet, geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan'a yaptığı resmi ziyarette konuşmuş iki lider bu ‘resmi' konuyu ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı “yakın bir zamanda çözeceği sözü” vermiş.
 
O yakın zaman 15.06.2012 günüydü. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne 209. gündem maddesi olarak gelen Üsküdar ilçesi Kandilli Mahallesi 945 ada 12 parsele ilişkin rapor yeni bir ‘imar cinayeti' içeriyordu. AKP'li meclis üyelerinin oyları ile kabul edilen bu değişiklikle Kral hazretlerine % 6 imar izni verilmiş ve bu 57 dönüm araziye otel, turizm tesisi adı altında 3.440 metrekare inşaat yapmasının yolu açılmıştır. İstanbullara söylenecek tek şey var: Geçmiş olsun!”
 
CHP'DEN 97 DAVA
(Bu yazıyı Büyükşehir'in CHP'li meclis üyesi Tuncer Özyavuz gönderdi. Sonra kendisiyle konuştuk; bugüne kadar CHP grubu adına 97 dava açmış. Davaların büyük bir kısmı da, AKP'nin İstanbul'u katleden imar planı değişikliklerine ilişkin; bunların büyük bir kısmından olumlu sonuç almış, bir kısım dava da halen sürüyormuş.)
 
Sulukule gibi olmasın
Depremle uğraşması gerekirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilk işi ne yazık ki, Sevda Tepesi gibi Türkiye'nin en önemli taşınmazını kurban etmek oldu.CHP İstanbul Büyükşehir meclis üyesi Av. Dr. Tuncer Özyavuz bundan sonra hukuki süreci şöyle anlatıyor: “İdare Mahkemesi bu planı tadilatını kesinlikle iptal edecektir. Ama bu iptal, korkum odur ki, Sulukule'de olduğu gibi Kral'ın oteli bittikten sonra olacaktır. Ama, umarım yanılırım. Ve yargı zamanında işler, bu hukuksuzluğu önler. Yargı, Turgut Özal'ın yaptıramadığı hukuksuzluğu, Tayyip Erdoğan'a da yaptırmaz ve rüştünü ispatlar.”
 
300 yerine 1200 daire yapılır mı
Necmi Kadıoğlu, Tayyip Erdoğan'ın büyükşehir belediye başkanlığı döneminde Kaynak ve İştirakler Daire Başkanlığı ve başkan danışmanlığı yapmıştı. Esenyurt belediye başkan adaylığı sırasında Emine Erdoğan bizzat Esenyurt'a giderek kampanyasına destek vermişti. Esenyurt'ta 25 bin kaçak yapıya göz yuman AKP'li Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, meclisi büyük bir hukuksuzlukla karşı karşıya bırakmıştı. Büyükşehir nasıl olsa hallederdi! Plan uygulamalarına, Esenkent'i planlayan Şakir Sinan Güngör'ün büyük tepkisine yol açmıştı. “9 metrelik bir izin nasıl 99 metre olur” diye köşemize bir yazı göndermişti. Yani ‘belediye çoğunluğu bizde' deyip, projeler hazırlatılmış, plan tadilatları yapılmış, ruhsatlar verilmiş! Mahkemeler iptal etmiş... Ama büyük müteahhitler yerleri vatandaşlara satmışlar... Şimdi hukuksuzluğa kılıf bulunmaya çalışılıyor. 25 bin kaçak durumundaki konutlar bir plan notu ile yasallaştırılmak isteniyor. Yani bir müteahhit 300 daire yapabilecekse 1200 daire yapmış... İşte kurtarma bu!
 
Yalçın Bayer/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"
  • 07.12.2023 15:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Dönüşüm çalışmalarında, pazartesi günü 5,1 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"
  • 29.11.2023 16:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katıldı. ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."
  • 01.11.2023 14:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Topl ...