maritbet girişmaritbet
Beyoğlu'nun yeni planı tartışılıyor! Biz bu planda yokuz!

Beyoğlu'nun yeni planı tartışılıyor! Biz bu planda yokuz!

Beyoğlu'nun yeni İmar Planı'nından semt sakinleri hiç memnun değil. Radikal için bir araya gelen Cihangir, Ayaspaşa, Galata dernekleri bütün Beyoğlu'nun 'Fransız Sokağı'na dönüşeceğinden korkuyor

Beyoğlu nda oturanlar, semtin sakin bölgelerini, buradaki hayatı dikkate almayan bir plan yapıldığı görüşünde.


Beyoğlu'nun yıllardır beklediği Koruma Amaçlı İmar Planı hazır. Yakında kesinleşecek ve semtin geleceği buna göre şekillenecek. Ne var ki 17 yılda hazırlanan bu plandan Beyoğlu sakinleri hiç memnun değil. Bütün Beyoğlu'nun bir nevi Fransız Sokağı'na dönüşmesinden endişe ediyorlar. Tabii planlama sürecine dahil edilmemiş olmak da temel rahatsızlık unsurlarından biri.

Beyoğlu Belediyesi'nin askıya çıkarttığı planla ilgili burada yaşayanların da görüşünü almak istedik. Cihangir, Ayaspaşa ve Galata ‘güzelleştirme ve koruma' dernekleri Radikal için biraya gelip planı değerlendirdi. Bu toplantının ardından Beyoğlu ve Piyalepaşa derneklerini de aralarına alarak bir de bildiri yayımladılar: Biz bu planda yokuz! diye.
Aslında ‘plan iyi bir şey'. Yıllardır koruma kurullarının insafına kalmış, tartışmaya ve kötü kullanıma açık her tür izin için belli prensip ve kriterler getirilmesine kimsenin itirazı yok. “Biz plana karşı değiliz” diyor Cihangir Derneği yöneticisi Selçuk Erdoğmuş, “Ama planın da dengeli olması lazım. Mesela Cihangir zaten yeşil alanı yetersiz bir bölge. Ve son yeşil alanlar da ya imara açılıyor ya üzerlerine ‘sosyal tesis' diye bina yapılıyor.” Asu Aksoy da aslında ‘kafelere' karşı olmadıklarını vurguluyor.
 
“Ama daha dengeli olmalı. Burası yüz yıldır kültür, eğitim, finans ve konut merkezi. Buradaki yaşamı, çokkültürlü yapıyı dikkate alan düzenlemeler yapılmalı. Bu planda tek fonksiyona odaklanılmış, Fransız Sokağı'nı yaygınlaştıracak bir plan bu” diyor. Kötü bir örnek olarak Fransız Sokağı (Cezayir Sokağı), endişelerin simgesi olmuş vaziyette sık sık dile geliyor. Cihangir Derneği'nden Korhan Gümüş “Böyle bir plan ancak küçük bir azınlığı memnun eder. Eşitsizliği derinleştirir ve yoksulların semtlerini terk etmeye zorlar. Bölgedeki insanlara, gençlere yeni iş sahaları açmaz, ancak hizmet sektöründe en basit işleri yapmaya zorlar” diyor. Gümüş'ün işaret ettiği bir mesele de planın bütün boş alanları imara açtığı.
 
‘Neo-Osmanlıcı bir yaklaşım'
En çok dikkat ve ‘şüphe' çeken konu İhya Planları. Eski yapıların yeniden yapılmasını öngören ‘ihyalar' hakkında Ayaspaşa Derneği üyesi Prof. Zeynep Ahunbay'ın da tereddütleri var: “Kent imgesi için, toplum için çok önemli olan yapılar, rekonstrüksiyonla ihya edilir. Ama burada unutulmuş binalar var. Bu ihyaların bilimselliği tartışılır, bence bu ‘Neo-Osmanlıcı' bir yaklaşımın sonucu.”
Hiç mi iyi bir yanı yok bu işin? Bundan sonra Beyoğlu'nda terk edilmiş ya da çok kötü durumdaki yapıların yenilenmesi kolaylaşacak, ve tabii bölge daha da hareketlenip değerlenecek. Bundan herkes memnun görünüyor. Bir de Cihangir'de Savoy Balık'ın önündeki küçük alanın kamulaştırılıp yeniden parka dönüşecek olması ‘iyi'. Ama sonuçta, hazırlanma sürecine dahil edilmedikleri plan, Beyoğlu dernekleri arasında büyük bir hoşnutsuzlukla karşılanıyor. Beyoğlu derneklerinin bu plan hakkındaki toplantıları devam ediyor. Belli ki yakında eyleme geçecekler.
 
Sıraselviler Caddesi'nde, Savoy Balık'ın önü park olacak. Yanındaki boş alana ise kat otopark yapılacak.
Dernekler neye itiraz ediyor?
* Sadece Cihangir'de semtin ihtiyacını karşılayan altı cami varken yedi tane daha, üstelik eskilerin taklidi olan cami yapılması doğru değil.
* Galatasaray Lisesi'nin arkasındaki kat otopark için kentin bir parçası olan eğimli taş duvarın yıkılması doğru değil.
* Sıraselviler'deki açık otopark (eski benzinci), kat otopark olacak. Burada oturanlar, arka pencerelerinden bir duvara bakacak.
* Narmanlı Han'a 18.5 m. yüksekli izni vermek, yıkmak demektir.
* Doğan Apartmanı'nın yanındaki alana yapılacak inşaat bu tarihi yapının bir cephesini kapatacak.
* Cihangir'deki Roma Bahçesi üç noktada imara açılıyor; alanın giriş ve çıkışları kontrol altına alınıyor.
* Cihangir'de eski Susam Bar'ın olduğu alana yapılacak inşaat hem yeşil alanı yok edecek hem bazı binaların manzarasını kapatacak.
* Nüfusa yetecek oyun alanı, kültürel alan yokken sadece otomobiller için tedbir alınmış.
* Yeni Kabataş iskelesi için mimari yarışma yapılması gerekirdi. Hazır bir proje, plana eklenmiş.
 
*  Beyoğlu bütünlüklü değil. Sahil Şeridi, Galata Kulesi'nin çevresi, Perşembe Pazarı, Salı Pazarı, Emek Sineması'nın çevresi ‘yenileme alanı', ‘özelleştirme alanı' ‘turizm alanı' gibi çerçevelerle plan dışı bırakılmış. Semte hayat veren bölgeler hakkında bir yaklaşım içermeyen koruma planı olmaz.
 
Tartışmalı Taksim Camii planda yerini koruyor. Eski camilerin ‘ihya' edilmesi projesine ise dernekler karşı çıkıyor: ‘Sadece Cihangir'de altı cami var ve ihtiyacı karşılıyor.'

‘Plan gözden geçirilmeli'
Ayaspaşa, Beyoğlu, Cihangir, Galata, Piyale Paşa ve Beyoğlu Eğlence İşyeri Sahipleri derneklerinin imzaladığı bildiri özetle şöyle: “Beyoğlu koruma planı' Beyoğlu halkının ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamıyor. Bu plan Beyoğlu'nda yaşam kalitesinin gelişmesine, tarihi ve kültürel mirasın korunmasına, kamusal alanların halkın kullanımına açılmasına hizmet etmiyor. Bu planın ivedilikle gözden geçirilmesi ve günümüzün planlama anlayışına göre katılıma açık tartışılarak yenilenmesini istiyoruz! Bu plan Beyoğlu'nda yaşayan insanların gelecekte çevrelerinin bozulmasına, semtlerini terk etmelerine yol açabilecek nitelikte!”
 
Kaynak: CEM ERCİYES / Radikal
  • Etiketler:

Yorum Yaz