maritbet girişmaritbet
TCDD'nin YHT Garı ihalesi 28 Ağustos'ta yapılacak!

TCDD'nin YHT Garı ihalesi 28 Ağustos'ta yapılacak!

TCDD'nin, ilk olarak 20 Ocak 2011 tarihinde ihaleye çıkardığı ve çeşitli nedenlerle 3 kez ertelenen "uzay üssü" görünümlü YHT Garı ihalesi 28 Ağustos'ta yapılacak

 

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD), ilk olarak 20 Ocak 2011 tarihinde ihaleye çıkardığı ve çeşitli nedenlerle 3 kez ertelenen "uzay üssü" görünümlü YHT Garı ihalesi 28 Ağustos'ta yapılacak.
 
TCDD, Ankara-İstanbul YHT Projesi kapsamında yap-işlet-devret (YİD) modeliyle Ankara'ya yapılması planlanan Yüksek Hızlı Tren Garı için 17 Temmuz olarak açıklanan ihale tarihi, şartnameyi alan firmaların talebi üzerine bir kez daha ertelendi. İhale, 28 Ağustos'ta gerçekleştirilecek.
 
Başta Ankara, İstanbul, İzmir, Konya ve Eskişehir olmak üzere hızlı trenin geçtiği illere çağdaş mimarisiyle öne çıkan otel, alışveriş ve eğlence merkezleriyle donatılmış "5 yıldızlı" istasyonlar inşa etmeyi hedefleyen TCDD, bu kapsamda Ankara'ya inşa edilecek "uzay üssü" görünümündeki hızlı tren istasyonu için son adımı atıyor.
 
Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki araziye yapılması planlanan Ankara Hızlı Tren Garı, 21 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek. Günde 50 bin, yılda 15 milyon yolcu kapasitesine sahip garın zemin katında yolcu dinlenme salonları ve büfeler bulunacak. Garın iki katına 5 yıldızlı otel yapılacak, çatı katında ise restoran ve kafeler olacak. Tesisin zemin katının altında peronlar ve bilet satış gişeleri, bir alt katta ise 3 bin araçlık kapalı otopark yer alacak.
 
Mevcut gardaki hatların deplase edilmesinin ardından yeni garda, aynı anda 12 hızlı tren setinin yanaşabileceği 420 metre uzunluğunda 6 hızlı tren, 4 konvansiyonel, 2'şer banliyö ve yük treni hattı yapılacak.
 
Ankara Hızlı Tren Garı ile mevcut garın eş güdümlü olarak kullanılması planlanıyor. İki gar binasının yer altından ve yer üstünden bağlantısı sağlanacak. Projeye göre, hafif raylı toplu taşıma sistemi Ankaray'ın Maltepe istasyonundan yeni gar binasına içinde yürüyen bant bulunan tünel yapılacak.
 
Yeni Hızlı Tren Garı, ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak ve diğer ülkelerdeki yüksek hızlı tren garlarının yapısı, düzeni, kullanım ve işletme şekilleri incelenerek planlandı. Ankara Gar ve çevresinin Başkent için bir cazibe merkezi haline dönüştürülmesini hedefleyen proje, günümüz teknolojisi ve mimari anlayışının yanında hız ve dinamizmi simgeleyecek ve TCDD'nin yeni vizyonunu temsil edecek şekilde tasarlandı.
 
Yeni yüksek hızlı tren garının, sadece ulaşım amaçlı değil, aynı zamanda gerek Ankaralılara gerekse yolculara, dükkanları, iş ofisleri, sinema ve çok maksatlı salonları, fast food dükkanları ve kafeleri ile hizmet vererek, toplumsal ve kültürel yaşamın merkezi olması planlanıyor.
 
İlk ihalesi geçen yıl yapılmıştı
 
TCDD, "uzay üssü" görünümündeki hızlı tren istasyonu için ilk olarak 20 Ocak 2011'de ihaleye çıkacağını duyurmuştu. Şartname satın alan firmaların tesisin altından geçmesi planlanan metronun sıkıntı yaratabileceği yönündeki çekinceleri nedeniyle ihale, 22 Şubat 2011 tarihine ertelenmişti. Bu tarihte de firmaların talebi nedeniyle 2 Mart 2011 tarihine ertelenen ihaleye, Limak İnşaat ve (Hindistan Merkezli) GMR Infrastructure Ortak Girişimi ile İÇTAŞ ve Cengiz İnşaat Ortak Girişimi teklif vermişti. Yap-işlet-devret (YİD) modeli ile toplam 100-150 milyon dolarlık yatırımla inşa edilecek projenin ihalesi daha sonra iptal edilmişti.
 
Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...