maritbet girişmaritbet
Zorlu Holding'ten güneş enerjisine 500 milyon dolarlık yatırım!

Zorlu Holding'ten güneş enerjisine 500 milyon dolarlık yatırım!

Zorlu Holding, regülasyonlar ve teşvikler düzenlendiği takdirde en az 500 milyon dolar yatırımla güneş enerjisi sektörüne girecek.

Zorlu Enerji geleceğin kaynağı olarak gördüğü güneş enerjisinde ciddi yatırımlara hazırlanıyor. Stratejik olarak yenilenebilir enerji alanında büyümeye karar veren Zorlu, regülasyonlar ve teşvikler düzeldiği takdirde en az 500 milyon dolar yatırımla sektöre girecek. Yatırımda yabancı ortaklık da gündemde. Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül ve Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, G20 zirvesinde sunulmak üzere araştırma ve medya kuruluşu Bloomberg'e Güneş Enerjsi Raporu hazırlattı. B20 ve G20 toplantılarına sunulacak rapordaki bulgular BNEF Uygulamaları Araştırmalar Başkanı Itamar Orlandi'nin katıldğı bir toplantıda açıklandı. 

ÜRETİME AŞİNAYIZ

Hürriyet Gazetesi'nden Jale Özgentürk'ün haberine göre, Yüngül, hazırlanan raporun Türkiye'nin güneş enerjisi vizyonuna önemli bir katkı sağlayacağı görüşünde. Yüngül, Zorlu Grubu olarak 2007'den beri stratejik olarak yenilenebilir enerjilere yoğunlaştıklarını belirterek rüzgar, jeotermal ve HES yatırımları olduğunu hatırlattı. Güneş enerjisi yatırımlarına ise ayrı bir birim olarak baktıklarını söyleyen Yüngül, güneş enerjisi teknolojilerinde A'dan Z'ye her konuda yer alacaklarını belirtti. Yüngül, şu bilgileri verdi: “Televizyondan panel üretimini biliyoruz. Üretime aşinalığımız var. Bu kez bu alanda fırsatı kaçırmak istemiyoruz. Bunun yanı sıra kimyasallardan ekipmanlara kadar her türlü malzemede yatırım için araştırma geliştirme çalışmalarını sürdürüyoruz. Dünyada tahminlerin üzerinde bir güneş gerçeği ortaya çıktı. Yatırımların 2030'a kadar 2.5 kat büyümesi bekleniyor.”

12 TRİLYON DOLAR

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak ise dünyada 1 milyardan fazla insanın enerjiye ulaşamadığını dile getirerek “Bu insanların büyük bölümü güneşin ağırlıklı olduğu bölgede. Yaptığımız projeksiyonlar; 2040 yılına kadar ortaya çıkacak yeni elektrik üretimi kapasitesinin yüzde 60'nı ve 12 trilyon doları aşması beklenen yeni enerji yatırımlarının yüzde 65'ini yenilenebilir enerjinin oluşturacağını gösteriyor. Maliyetlerin düşmesini sağlayacak bu gelişim güneş enerjisindeki asıl devrimi oluşturacak” dedi.

Regülasyonları bekliyoruz

Sinan Ak, Zorlu Enerji olarak yurt içindeki kurulu gücün yüzde 46'sını yenilenebilir enerjiye dayandırdıklarını belirterek “Güneş teknolojisinde şu anda durum akıllı telefonların çıktığı zaman gibi” dedi. Yüngül'e göre tek sorun arz güvenliği. Türkiye'nin enerji eylem planının değişmesi gerektiğini söyleyen Yüngül, “Geç kalındı ama avantajımız hala var.” Yüngül yatırıma başlamaları için ne bekledikleri sorusuna da şu yanıtı verdi: “Yatırıma başlamak için 3 bin megawat üretimde alımın garanti olması gerekli. Regülasyonları bekliyoruz. Türkiye'deki sistemin dünyada örneği yok.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Zorlu Holding'ten güneş enerjisine 500 milyon dolarlık yatırım!
  • 01.10.2015 09:44

Zorlu Holding'ten güneş enerjisine 500 milyon dolarlık yatırım!

Zorlu Holding, regülasyonlar ve teşvikler düzenlendiği takdirde en az 500 milyon ...