maritbet girişmaritbet
Zerzevan Kalesi'nde kazı çalışmaları tamamlandı!

Zerzevan Kalesi'nde kazı çalışmaları tamamlandı!

Diyarbakır Çınar'da Roma İmparatorluğu döneminde askeri üs olarak kullanılan Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirilen kazıların bu yılki etabı tamamlandı.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı ekibi başkanı Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, AA muhabirine, Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunan kalede 22 Haziran'da 60 kişilik bir ekiple yapılan kazı çalışmalarının, kilise, geçit, kaya sunağı, su kanalı ile askerlerin kaldığı konutlarda gerçekleştirildiğini söyledi. Kazılarda önemli bulgulara ulaştıklarını bildiren Coşkun, Roma döneminde ana kaya oyularak yer altına inşa edilen bir mezar ortaya çıkardıklarını ifade etti.

Güney kulede yer altına doğru devam eden gizli bir geçit tespit edildiğini dile getiren Coşkun, Roma döneminde dini törenlerin düzenlendiği tepede yuvarlak kaya sunağını açığa çıkardıklarını kaydetti.

Kalede 54 su sarnıcının yer aldığını anımsatan Coşkun, şöyle devam etti:

"Sarnıçlarına su sağlayan ve surların dışında bulunan su kanalının 450 metrelik kısmı kazılmıştır. Ayrıca kanalın devam ettiği de görülmüştür. Bu nedenle önümüzdeki sezon kanalda çalışmalara devam edilecek. Kazıda ayrıca asker ve sivillerin yaşadığı konutlardan 5'i ortaya çıkarıldı. Konut alanında çok sayıda kandil, sikke, askerlere ait eşya, kadın ve çocuklara ait bronz ve cam takılar ortaya çıkarıldı."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Zerzevan Kalesi'nde kazı çalışmaları tamamlandı!
  • 21.09.2015 16:35

Zerzevan Kalesi'nde kazı çalışmaları tamamlandı!

Diyarbakır Çınar'da Roma İmparatorluğu döneminde askeri üs olarak kullanılan Zer ...