maritbet girişmaritbet
Yükselen su seviyesi Gölyazı'yı tehdit ediyor!

Yükselen su seviyesi Gölyazı'yı tehdit ediyor!

Ulubat Gölü'nde su seviyesi yükselince Gölyazı sakinlerinde tedirgin bekleyiş başladı.

Marmara'nın en büyük gölleri arasında bulunan Ulubat Gölü'nün su seviyesi yağışların ardından yükselmeye devam ediyor. Ulubat Gölü kıyısında küçük bir yarımadada kurulan ve tarihi Roma dönemine kadar uzanan Gölyazı köyünün sakinleri ise, su seviyesinin yükselmesinden dolayı tedirgin.

Dünyaca ünlü birçok turizm dergisinde tarihi ve coğrafi özellikleri sebebiyle yer alan ve aynı zamanda Apollon Krallığı'nın merkezi olarak da bilinen Gölyazı köyü ilginç görüntülere sahne oluyor. Yağışların ardından yarımada üzerine kurulu olan köyün çevresindeki yollar tamamen sular altında kalırken, köyün tek girişini sağlayan ve yaz aylarında altında sebze meyve ticareti yapılan köprünün büyük bir kısmı sular altında kaldı.

Yaz aylarında köye girişlerde alternatif olarak kullanılan köprünün altındaki yoldan artık sandallar bile güçlükle geçerken, köyün etrafını çevreleyen ağaçlar da dallarına kadar sular altında kaldı. Tamamen suya gömülen iskelelere sandallarını bağlayamayan balıkçılar, çareyi vatandaşların kullandığı merdivenlere yanaşmakta buldu. Sokak aralarında ilginç görüntülere sahne olan sandallarına binen balıkçılar, en az 6 ay sonra araçların bu yolları kullanabileceğini söyledi.

"BALIK TUTMAK ZORLAŞIYOR"

Geçmiş dönemlerde araçların kullandığı köprünün de sular altında kaldığını ifade eden muhtar azası Ahmet Çelik, yağışlarla birlikte su seviyesinin oldukça yükseldiğini söyledi.

Çelik, "Köyün tek girişi olan köprünün altında yaz aylarında sebze meyve ticareti yapılıyor. Bundan 5- 6 sene önce tek girişimiz olan köprümüz de sular altında kalmıştı. Yağışların artacağı söyleniyor. Daha fazla yağış alırsak köprümüz de sular altında kalabilir. Su seviyesinin artması balıkçılığı da olumsuz etkiliyor. Balıklar daha geniş alanlar buluyor, balık tutmak zorlaşıyor" dedi.

Geçimini balıkçılıktan kazanan Fahri Akman ise, araçların kullandığı yolların sular altında kaldığına dikkat çekti. Akman, "Köyün etrafındaki yolumuz sular altında kaldı. Su seviyesi daha da yükselecek. Sandallarımızı sokak aralarına park ettiğimiz bile oluyor" dedi.

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yükselen su seviyesi Gölyazı'yı tehdit ediyor!
  • 24.01.2016 14:32

Yükselen su seviyesi Gölyazı'yı tehdit ediyor!

Ulubat Gölü'nde su seviyesi yükselince Gölyazı sakinlerinde tedirgin bekleyiş ba ...

Ulubat Gölü, 60 yıl içinde çöle dönecek!
  • 20.06.2012 11:30

Ulubat Gölü, 60 yıl içinde çöle dönecek!

Dünyada biyolojik olarak kendini yenileyen 38 gölden biri olan Uluabat Gölü Must ...