maritbet girişmaritbet
Yenilenebilir enerji ve elektrik depolamada yeni adımlar

Yenilenebilir enerji ve elektrik depolamada yeni adımlar

Prof. Dr. Tayfur Öztürk, yenilenebilir enerji ve elektrik depolama konusunda açıklamalarda bulundu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfur Öztürk, enerjinin depolanmasının elektrik açısından en önemli bileşenlerden biri haline geldiğini belirterek, "Özellikle rüzgâr ve güneş enerjisinin toplam kurulu güçteki payı yüzde 70-80'i bulan ülkeler var, etkin bir enerji depolama politikası ve uygun teknolojilerin geliştirilmesiyle enerji ihtiyacının büyük bir bölümü yenilenebilirden karşılanabilir." dedi.

Öztürk'ün yaptığı açıklamada, günümüzde arz güvenliği, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması, elektrik iletim ve dağıtım problemlerinin ve maliyetlerinin azaltılması gibi nedenlerle enerjinin depolanmasının öneminin giderek arttığını söyledi.

Fosil kaynaklı yakıt kullanımı yerine yenilenebilir kaynaklardan enerji depolanmasının önem kazandığı bu yeni yönelimin, geleceğin enerji politikasında önemli bir rol oynayacağını vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:
"Enerjinin depolanması elektrik değer zincirinin en önemli bileşenlerinden birisi, özellikle rüzgâr ve güneş enerjisinin toplam güçteki payı yüzde 70-80'i bulan ülkeler var, etkin bir depolama politikası ve uygun teknolojilerin geliştirilmesi ile enerji ihtiyacının büyük bir bölümü yenilenebilirden karşılanabilir. Bugün için ülkemiz açısından önemli olan, rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinin hızla artırılması ve bunların ulusal şebekeye sorunsuz bağlantısının sağlanmasıdır. Bu amaç için rüzgâr ve güneş enerjisindeki aşırı hareketliği dengeleyecek batarya gruplarına ihtiyaç var.”

"Depolamanın farklı uygulamaları var"

Enerjinin depolanmasını farklı şekillerde uygulamanın mümkün olduğunu anlatan Öztürk, “Elektrik üretim tarafında veya dağıtım aşamasında olabileceği gibi tüketici tarafında da çeşitli uygulamaların olması mümkün. Hatta evlerde 5-8 kilovatsaatlik bataryalar da bu çözümün önemli bir unsuru olabilir. Elektrik ucuzken gece depolama, gün boyu veya akşam şebeke yerine evdeki bataryadan kullanım bugünkü tarifelerle bile cazip." değerlendirmesinde bulundu.

Bu tür konut depolama sistemlerinin uygun kapasitede güneş panelleri veya rüzgâr türbini ile desteklenmesi ile ulusal elektrik şebekesinden neredeyse bağımsız küçük ve kendine yeten sistemler oluşturmanın mümkün olduğunu belirten Öztürk, ileride bu tür bağımsız sistemlerin yaygınlaşacağını söyledi.

Bu arada, dünyada elektrik depolama kapasitesinin en fazla kullanıldığı ülkeler arasında Çin, Japonya, ABD ilk sıraları paylaşıyor. Çin 34 megavatlık elektrik depolama tesisiyle birinci sırada bulunuyor. Çin'i Japonya 29 megavatlık elektrik depolama tesisiyle izliyor. ABD, yine 29 megavat elektrik depolama kapasitesiyle sıralamadaki yerini alıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor
  • 27.07.2023 14:20

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor

Türkiye'nin toplam elektrik kurulu gücündeki yenilenebilir enerjinin payı, son 2 ...

Türkiye, yenilenebilir enerjide dünyanın en büyükleri olma yolunda!
  • 06.12.2022 11:12

Türkiye, yenilenebilir enerjide dünyanın en büyükleri olma yolunda!

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Türkiye'nin yenilenebilir enerji ...

Dünya genelinde yenilenebilir enerjide istihdam 12 milyona ulaştı
  • 22.10.2021 10:50

Dünya genelinde yenilenebilir enerjide istihdam 12 milyona ulaştı

Dünyada yenilenebilir enerji sektörü sayesinde sağlanan istihdam geçen yıl bir ö ...

Çevre felaketlerini yenilenebilir enerjiyle durdurmak mümkün!
  • 21.08.2021 17:00

Çevre felaketlerini yenilenebilir enerjiyle durdurmak mümkün!

Küresel Isınma, iklim değişikliğine, iklim değişikliği ise çevre felaketlerine y ...

Solarex Fuarı’na yoğun ilgi
  • 23.04.2012 17:49

Solarex Fuarı’na yoğun ilgi

İstanbul Fuar Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı Solarex Fuarı yoğun ilgi gördü. ...

Tam kapanma sonrasında AVM'lere yoğun ilgi!
  • 27.05.2021 08:32

Tam kapanma sonrasında AVM'lere yoğun ilgi!

Venezia Mega Outlet Yönetim Direktörü Oğuz Isıgöllü, 17 günlük kapanmadan sonra ...