maritbet girişmaritbet
Yaz aylarında çıraklık yapan geleceğin mimarları!

Yaz aylarında çıraklık yapan geleceğin mimarları!

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ndeki öğrenciler Köyünü Yaşat projesi kapsamında yaz aylarında Bilecik'te çalışıyor

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi (MSGSÜ-YUAM) öncülüğünde yürütülen ve birçok üniversitenin gönüllü olarak yer aldığı "Köyünü Yaşat Projesi" kapsamında 2013 yılından bu yana yaz tatillerini Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde geçiren mimarlık öğrencileri, bina inşa edip yapı onarımlarına katılıyor.

İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Tongurlar köyünde 2013'te başlatılan projeye, MSGSÜ'nün yanı sıra Karadeniz Teknik, Uludağ, Okan, İstanbul Teknik ile Anadolu üniversitelerinden her sene ortalama 150 akademisyen ve öğrenci katılıyor.

Proje kapsamında bu sene kamplarda bir araya gelen öğrenciler, mimari çalışmaların yanı sıra sanat etkinliklerinde yer aldı.

Öğrencilerden bir bölümü, köydeki evlerin yıpranmış pencere, kapı ve sıvalarını söktü, diğerleri de eski köy evleri ile atıl durumdaki okulu restore etti.

MSGSÜ-YUAM Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin köyde bir anlamda staj gördüğünü söyledi.

Çalışmalara tekstil, seramik ve grafik bölümlerinden öğrencilerin de katıldığını belirten Arpacıoğlu, şöyle konuştu:

"Yazın öğrencilerimiz tatile gitmedi. Yaz tatilini bu köyde çalışarak geçirdiler. Şu anda son aşamaya geldik. Köydeki çeşmeleri heykeltıraşlarımıza verdik ve onlar kendi yorumlarıyla yeni çeşmeler yapıyor. Aynı zamanda terk edilmiş bir okul binası var, bunu yeniliyorlar. Birçok sanatçıyı getirerek ve burada bir ürün sergileyerek başka boyutlarda da köyün yaşantısına destek olmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimiz akşamları ilçede ihtiyaç duyulan meydan düzenlemesi, cephe güzelleştirmesi, misafirhane, hayvan barınağı, yol düzenlemesi ve bisiklet yollarının planlanması gibi çalışmaları projelendirdi. Bu sanat ve mimarlık çalışmalarını Ekim ayında sergiyle bitirmeyi düşünüyoruz. Öncelikle Gölpazarı'nda, daha sonra MSGSÜ'de ve katılımcı diğer üniversitelerde sergilenecek."

İş güvenliğine de önem veriliyor

Arpacıoğlu, öğrencilerin, işin zorluğunu ve detaylarını burada fiilen usta çırak ilişkisiyle yaparak öğrendiklerini vurguladı.

MSGSÜ'nün tüm bölümlerini kapsayan projede, öğrenci ve öğretim üyelerinin etkileşimden memnun olduğunu belirten Arpacıoğlu, şunları kaydetti:

"Hayatlarında ilk defa, yönetecekleri şantiyede bir ustanın çırağı olarak bulunup usta çırak ilişkisini öğreniyorlar. Daha sonra ustaları, kendileri hayatları boyunca yönetecek. Çalışmalar sırasında iş güvenliğine oldukça dikkat etmeye çalışıyoruz çünkü bu öğrenciler daha sonra şantiye şefi olacak. Bir inşaatın başına geçecekler. O zaman neye dikkat etmeleri gerekiyorsa bizler de ona dikkat ettirmeye çalışıyoruz. İş güvenliğiyle ilgili bir uzman arkadaşımız, baretlerinin, eldivenlerinin, gözlüklerinin inşaat sürekli sırasında üzerilerinde olmasını denetliyor. Bu alışkanlığı kazandırmaya çalışıyoruz."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yaz aylarında çıraklık yapan geleceğin mimarları!
  • 23.09.2015 11:46

Yaz aylarında çıraklık yapan geleceğin mimarları!

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ndeki öğrenciler Köyünü Yaşat projesi ka ...