maritbet girişmaritbet
Yapı ve Restorasyon Fuarı’nda Bursa’ya büyük ilgi…

Yapı ve Restorasyon Fuarı’nda Bursa’ya büyük ilgi…

Antalya’da düzenlenen Yapex Yapı ve Restorasyon Fuarı’nda stant açan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yayınları ziyaretçilerden büyük ilgili gördü

Tarihi Kentler Birliği tarafından fuar kapsamında düzenlenen konferansta Bursa'da müzecilik alanında son dönemde yapılan çalışmaları Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdömez, ‘Doğu Batı Ekseninde Müzeler Buluşması' konulu bir sunum yaptı.

Antalya'daki Yapex Yapı ve Restorasyon Fuarı, Türkiye genelindeki yerel yönetimler ile yapı ve restorasyon firmalarını bir araya getirdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin bu güne kadar hayata geçirdiği projeler ile kentin soyut ve somut kültürel mirasının yer aldığı yayınların sergilendiği stant, fuarın ilgi odağı oldu. Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ile protokol üyeleri fuarın açılışının ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi standını ziyaret etti. ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, özellikle tarihi ve kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalarda Bursa'yı örnek gösterirken, Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez ise Bursa'da müzecilik başta olmak üzere soyut ve somut kültürel mirasın gelecek kuşaklarına aktarılması yönünde hayata geçirilen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Büyükşehir Belediyesi'nin standını fuar boyunca ziyaret eden yüzlerce ziyaretçi, hem yayınlardan aldı, hem de Bursa ile ilgili merak ettikleri konuları öğrenme imkanı buldu.

Müzecilikte Bursa farkı

Fuar kapsamında Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen ‘Doğu Batı Ekseninde Müzeler Buluşması' konulu konferans da davetlilerden yoğun ilgi gördü. Bursa'da müzeciliğin gelişimine ilişkin sunum yapan Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, Kent Müzesi'nin kuruluşundan günümüze müzecilikte yaşanan atılımı davetlilerle paylaştı. Bursa'nın 2005 yılında Avrupa Müzeler Birliği'ne üye olduğunu hatırlatan Erdönmez, “Bunun akabinde 2006 yılında Avrupa Müzeler Birliği'nin düzenlendiği yarışmaya katıldık. Bursa Kent Müzesi olarak Avrupa'nın gezilebilir en iyi müzeleri arasına girmeyi başardık. Bu sonuç bizim müzecilik alanında daha disiplinli çalışmamız gerektiği sonucu ortaya çıkardı. 2009 yılında Avrupa Müzeler Birliği'ni Bursa'da ağırladık. Avrupa'nın tüm önemli müzecileri Bursa'da toplandı. Bu yoğun çalışma temposunun ardından Avrupa Müze Akademisi Türkiye temsilciliği görevi de bana verildi. Bu süreçti yeni açtığımız müzelerle çeşitli yarışmalara katıldık. Çünkü kendimizi tartmamız gerekiyordu. Yaptığımız çalışmaların otoriterlerce nasıl yorumlandığını görmemiz gerekirdi. Yeni açtığımız Enerji Müzesi de geçtiğimiz yıl Avrupa'nın en iyi ilk 6 müzesi arasına girdi. Sadece Avrupa'da değil, Türk dünyasında da müzecilik deneyimlerinin paylaşılması noktasında önemli adımlar attık. Türk Dünyası Müzeler Birliği'nin Kurulması yönünde bir teklif hazırladık. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Bursa'nın ev sahipliğinde Azerbaycan, Tacikistan, Tataristan, Gagavuz, Kırım Bahçesaray, KKTC gibi Türk dünyasının önemli ülkelerindeki müzecilere buluşturduk. Bu toplantıda Türk Dünyası Müzeler Birliği Kurulması yönünde deklarasyon imzalandı. Tarihi Kentler Birliği, Çekül, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türksoy bu deklarasyona imza attı. Yine Tarihi İpek yolu Şehirleri toplantısı 2015 yılında Bursa'da yapılacak. Bursa olarak batıda Avrupa Müzeler Birliği, doğuda Türk Dünyası ve İpek Yolu Şehirleri Müzeler Birliği ile yoğun bir çalışma ve işbirliği içindeyiz” diye konuştu.

Konferansta İpekyolu Küresel Birliği Genel Sekreteri İbrahim Evrim, Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Sezer Cihan ve TURKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş da ülke genelindeki müzecilik faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu da yaptığı kapanış konuşmasında Bursa başta olmak üzere, diğer belediyelerin de katkılarıyla Tarihi Kentler Birliği'nin yaptığı çalışmalar ve belediyeler arası işbirliğiyle kısa sürede Avrupa'nın bile önüne geçtiğini kaydetti.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen de tarihi mirasın korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı veren tüm kurumlara teşekkür etti.

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!
  • 17.04.2024 12:59

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Ka ...

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı
  • 09.11.2023 16:13

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı

Antalya Muratpaşa ilçesi Haşimişcan Mahallesi'nde kentsel sit alanındaki bir yap ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

 Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi
  • 14.03.2023 09:52

Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi

1100 yataklı hastanede 40'ın üzerinde ameliyathane ve 250'nin üzerinde yoğun bak ...