maritbet girişmaritbet
‘Yapı denetim firmalarının işleyişi elden geçirilmeli’

‘Yapı denetim firmalarının işleyişi elden geçirilmeli’

Burhan Özdemir, yapı denetim firmalarının işleyişi ile ilgili açıklamada bulundu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, Mimar ve Mühendis Odası ve Yapı Denetim Firmaları'nın İşleyişinin Elden Geçirilmesi gerektiğini belirtti. 

Son yıllarda İnşaat alanında dünyanın birçok gelişmiş ülkesini geride bırakan ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline gelen ülkemizde Projelendirme ve Denetim süreçlerinde halen alınması gereken mesafeler olduğu aşikardır. Söz konusu süreçlerde etkin rol alan Mimar – Mühendis Odaları ve Yapı Denetim kurumlarının işleyişlerinin iyileştirilmesi son derece önem arz etmektedir.  
 
Ülkemizde yeni mezun Mimar ve Mühendisler okul sonrasında – henüz yeterli gelişimi sağlamadan – proje tasarımı yapabilme yetkisine sahiptirler. Bu konuda İngiltere'de yaklaşık 8 yıl mesleği icra etmiş biri olarak oradan örnek vermek istiyorum;

İngiltere de, yeni mezun Mimar ve Mühendisler okul sonrası profesyonel hayatta en az 3 yıl mesleki deneyim yaşadıktan sonra “Uzman Mühendislik” sınavına tabi tutulmaktadırlar. Söz konusu sınav tam gün ve açık sistem şeklinde uygulanmaktadır. Öyle ki sınava her türlü kaynak doküman, hatta bilgisayarınızla bile girebilirsiniz. Bu sınavda adaylar profesyonel hayatta edindikleri tecrübeyi ispatlayabilecekleri sorularla muhatap kalmaktadırlar. Sınavdan geçme oranı yaklaşık %35 mertebesinde olup, ilk seferde sınavda başarılı olma oranı da oldukça düşüktür. Ancak bu sınavda başarılı olmak; sektörde tecrübenin kanıtı anlamında önemli bir eşiği ifade ettiği için, Uzman Mühendis unvanı alan Mühendislere piyasada ciddi talep söz konusudur.

İngiltere'de Proje Tasarım ofisinden sahaya gönderilen çizimlerin teknik doğruluğunu onaylayan herhangi bir resmi kurum yoktur. Sistem Mesleki ve Mali Sigortalama üzerine kurulmuştur. Proje Tasarım Ofisleri yaptıkları tasarımı sigortalamakla yükümlüdürler. Bir başka deyişle sigorta kapasiteniz ne kadara müsaade ediyorsa o bütçede proje tasarımı yapabilirsiniz. Bunu bir nevi taahhüt işi yapan Müteahhitlere şart koşulan Teminat Mektubuna benzetebiliriz. Bu inceliği bilen sigorta firmaları ise istenmeyen bir durumda mali zararı kendilerinin karşılayacağını bildiklerinden Proje Tasarım firmalarının sigorta limitlerini onaylarken firma bünyesinde çalışan Uzman Mühendis sayısına önem vermektedirler. Bu sayede piyasada iş yapan firmalar Uzman Mühendis çalıştırmaya özen göstermekte ve bünyelerindeki Mühendislerin mesleki gelişimleri için ciddi emek ve para harcamaktadırlar. Dolayısıyla sistem kendi kendini kontrol etmektedir. Bu sistem içerisinde gerek maddi anlamda zarar gören tarafların mağduriyetleri karşılanmakta gerekse de kişilerin inisiyatiflerine dayalı riskler ve beraberinde birçok gereksiz resmi prosedür kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat Mühendisleri Odasından yapı denetim sisteminde değişiklik önerisi
  • 23.03.2023 15:04

İnşaat Mühendisleri Odasından yapı denetim sisteminde değişiklik önerisi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası, yeni y ...

Müteahhitlerin denetim firmalarındaki söz hakkı bitti!
  • 31.12.2018 11:42

Müteahhitlerin denetim firmalarındaki söz hakkı bitti!

Yarın yürürlüğe girecek yeni yapı denetim modeline göre artık müteahhitler inşaa ...

Yapı denetim kuruluşları elektronik ortamda!
  • 29.12.2018 12:58

Yapı denetim kuruluşları elektronik ortamda!

Yapı denetim kuruluşlarının elektronik ortamda belirlenmesine ilişkin usul ve es ...

Bakanlık yapı denetim firmalarını mercek altına aldı
  • 24.07.2018 14:26

Bakanlık yapı denetim firmalarını mercek altına aldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, göreve başladığı tarihten itibaren Bakanlık ça ...

Yapı denetim firmalarına 5 milyon lirayı aşkın ceza!
  • 18.11.2017 12:29

Yapı denetim firmalarına 5 milyon lirayı aşkın ceza!

Görev ve sorumluluğunu yerine getirmediği tespit edilen yapı denetim firmalarına ...

Arsistem, yapı denetiminde gözünü zirveye dikti
  • 20.10.2015 12:05

Arsistem, yapı denetiminde gözünü zirveye dikti

İnşaatların denetlenmesinde söz sahibi olan Arsistem Yapı Denetim, bu alanda sad ...