maritbet girişmaritbet
Yapı denetim firmaları denetimden geçemedi

Yapı denetim firmaları denetimden geçemedi

Türkiye genelindeki binlerce inşaatı her aşamasında denetlemekle görevli yapı denetim firmalarının kendileri yetersiz çıkınca bakanlıktan ceza yağdı


ESD ÖZEL- Aldığı inşaatın projesinden temel atmasına, anahtar teslimine kadar herşeyinden sorumlu olan Yapı Denetim Firmalarına 2014 yılında ceza yağdı. Denetimlerden geçemeyen firmaların neredeyse  üçte biri kusurlu çıktı.

Üçte biri arızalı çıktı

Son dönemde yapı denetim firmalarına yönelik denetimlerini artıran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzlerce firmaya ya faaliyetleri geçici durdurma cezası verdi yada izin belgelerini iptal etti. 
Bakanlık verilerine göre 2014 yılında 635 adet yapı denetim kuruluşlarının denetim faaliyetlerinin geçici olarak arafından durdurulduğu ortaya çıktı.

Bakanlıktan üç ya da daha fazla geçici durdurma aldığı tespit edilen 65 yapı denetim kuruluşunun ise izin belgeleri iptal edidi. 

1870 Yapı Denetim firması var

2014 yılında 212 yeni yapı denetim kuruluşuna Yapı Denetim İzin Belgesi verildiği ifade edildi. 

Diğer taraftan yapı denetim kuruluşlarınca denetlenen toplam inşaat alanının 562 milyon metrekareye ulaştığı belirlenirken, toplam iş sayısının 315 bin adet olduğu bildirildi.

Denetimlerde neredeysi üçte bire yakını cezalandırılan yapı denetim kuruluşlarının toplam sayısının ise 1.870'i bulduğu kaydedildi. 

Sahada 37 bin kontrol elemanı var

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre 2014 yılsonu itibari ile Ulusal Yapı Denetimi Sistemi'ne kayıtlı kontrol elemanı sayısı 37 bin 412 olarak gerçekleşti.

Yine 2014 yılsonu itibari ile Ulusal Yapı Denetimi Sistemi'ne kayıtlı yardımcı kontrol elemanı sayısı da 6 bin 541'i buldu.

Son olarak 2014 yılında Bin 463 adet mimar ve mühendise Denetçi Belgesi verilirken, 45 adet laboratuvar kuruluşuna da Laboratuvar İzin Belgesi verildi. 

Ankara - Emlaktasondakika

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yapı denetim firmaları denetimden geçemedi
  • 16.03.2015 11:11

Yapı denetim firmaları denetimden geçemedi

Türkiye genelindeki binlerce inşaatı her aşamasında denetlemekle görevli yapı de ...