maritbet girişmaritbet
Yanan evin altından tarih çıktı!

Yanan evin altından tarih çıktı!

Kütahya'da 2005 yılında yanan eski bir evin enkazının altında tespit edilen, milattan sonra 2 ila 3. yüzyıllara ait mozaikler gün yüzüne çıkarılıyor

Karşıyaka Mahallesi'nde 2005 yılında çıkan bir yangında kullanılamaz hale gelen ahşap evin kaldırılan enkazının altında, küçük renkli taşlardan oluşan tarihi mozaiklere rastlandı. Bunun üzerine Simav Belediyesi, halk arasında "mozaikli ev" olarak bilinen alanı kamulaştırarak, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğüne devretti. 

Kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kütahya Müze Müdürlüğü, eski evin temelleri arasında olduğu tespit edilen tarihi mozaiklerin gün yüzüne çıkartılması için çalışmalara başladı.

Müze Müdürü Metin Türktüzün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mozaiklerin milattan sonra 2 ila 3. yüzyıllara ait olduğuna işaret ederek, evin enkazının temizlenerek mozaiklerin açığa çıkarılacağını söyledi.

mozaikli ev

Mozaiklerin zarar görmeden günümüze kadar gelebildiğini aktaran Türktüzün, "Evin temellerinin bulunduğu alanda tespit edilen Roma dönemine ait mozaikler zarar görmeden günümüze kadar ulaşmış. Küçük renkli taşlardan yapılan bu mozaikler, genellikle hali vakti yerinde olan dönemin zengin insanlarının evlerinin iç kısmındaki taban bölümünde bulunuyor. Kaldırılan enkazın altında eskinin izleri de var. Roma dönemine ait duvarlar var. Buradaki evde yaşayan vatandaşımız mozaikleri de korumuş ve zarar vermemiş." dedi
Türktüzün, mozaiklerin açığa çıkarılması işlemlerinin tamamlanmasının ardından buranın koruma altına alınacağını kaydetti.

Simav Belediye Başkanı Süleyman Özkan da tarihe sahip çıktıklarını dile getirerek, "Mozaiklerin ilk tespit edildiği günden beri buranın açığa çıkarılması benim bir hayalimdi. Eski dönemlere ait mozaikleri daha önce kartpostallarda görüyorduk. Buranın turizme kazandırılması için mal sahipleri ile anlaşarak kamulaştırdık. Çalışmalar tamamlandıktan sonra burayı açık alan müzesi yapmayı planlıyoruz." diye konuştu.
Öte yandan, ilk etapta bir kısmı açığa çıkartılan mozaiklerde gücü temsil eden aslan, fil ve koç figürlerinin olması dikkat çekti.

Kütahya Müze Müdürlüğü başkanlığında başlatılan ve Simav Belediyesinin de destek verdiği kazı çalışmaları,15 kişilik ekiple devam ediyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Park Karaman AVM, 26 Kasım'da kapılarını açıyor
  • 06.11.2020 06:30

Park Karaman AVM, 26 Kasım'da kapılarını açıyor

Karaman'ın en önemli noktalarından birinde yer alacak Park Karaman Alışveriş ve ...

Konut satışında lider iller bu sene de değişmedi!
  • 08.09.2020 11:24

Konut satışında lider iller bu sene de değişmedi!

Yılın ilk 7 ayında konut satışlarında Kocaeli’nin yerini Adana, Gaziantep’in yer ...

Bakan Kurum'dan Kütahya'ya Millet Bahçesi müjdesi!
  • 06.07.2020 09:22

Bakan Kurum'dan Kütahya'ya Millet Bahçesi müjdesi!

Kütahya Millet Bahçesi projesinin ihalesi yıl sonuna kadar yapılacak. ...

Kütahya Şehir Hastanesi inşaatı hızla ilerliyor
  • 27.06.2020 09:12

Kütahya Şehir Hastanesi inşaatı hızla ilerliyor

Kütahya milletvekilleri Ahmet Tan ve Ceyda Çetin Erenler Şehir Hastanesi inşaatı ...

Kütahya'da kiralık dinlenme tesisi
  • 21.11.2018 09:56

Kütahya'da kiralık dinlenme tesisi

Mülkiyeti Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait olan dinlenme tesisi ...

Kütahya'da taşınmazlar 6 milyon liraya satılacak!
  • 27.08.2018 09:07

Kütahya'da taşınmazlar 6 milyon liraya satılacak!

Kütahya Belediyesi tarafından, Merkez ilçe, İnköy Mahallesi'nde bulunan arsa, 6 ...