maritbet girişmaritbet
Yalıtım yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Yalıtım yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Merdiven altı firmalar paket ürün kullanmayınca, ortaya başarısız bir yalıtım projesi çıkıyor.

Yapı stoğumuzun kalitesiz olması nedeniyle enerji açısından büyük kayıplar veriyoruz. Türkiye'nin enerjide dışa bağlı kalması göz önünde bulundurulursa, yalıtımın önemi ortaya çıkıyor. Ancak yalıtım yaptırırken dikakt edilmesi gereken önemli noktalar var.

Sektörün önemli oyuncuları arasında yer alan GN Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Güney, yalıtım yaptıracakların dikkat edeceği kritik noktaları açıkladı. Güney, yalıtım yapacak firmanın yönetimlere hukuki danışmanlık sağlıyor olmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İşte dikkat edilecek hususlar…

Merdiven altı şirketlere dikkat edilmeli

“Yalıtım uygulaması için teklif toplama sürecinde apartman yöneticileri çoğunlukla firmalar arasında fiyat karşılaştırması yaparlar ancak unutulmamalıdır ki yalıtım uygulaması hukuki bir süreç. Yapılan araştırmalarda, apartmanların yüzde 70'e yakın bir oranında mantolama kararlarının hukuki açıdan hatalı olduğu ve ileride oluşması muhtemel bir anlaşmazlık durumunda apartman yönetimlerinin yasal açıdan zor durumda kaldığı gözlemlenmekte. Bu durumda seçilecek uygulayıcı firmanın yönetimlere hukuki danışmanlık sağlıyor olması önemli bir nokta. Maalesef yalıtım sektöründe çok sayıda merdiven altı firma bulunmakta ve uygulama sonrasında çok sayıda apartman yönetimi mağdur olmakta. Yalıtım sürecinde öncelikle seçilecek uygulayıcı firmanın ticaret ve faaliyet belgelerinin incelenmesi, referansları ile görüşerek uzmanlığından emin olunması gerekmekte. Uygulayıcı firmaların yalıtım alanında ki uzmanlığı uygulama sonrasında elde edilecek enerji tasarrufunu da doğrudan etkilemekte. Uygulama sürecinin başarılı tamamlanabilmesi için bir diğer önemli nokta ise profesyonel teknik kadro ve müşteri ilişkileri yönetimidir. Uygulama ancak her biri kendi alanında uzman teknik kadro ve projenin gerçekleştiği binada yaşanabilecek problemleri çözmek adına çalışacak müşteri ilişkileri sorumluları ile başarıya ulaşabilecektir. Aksi takdirde yalıtım uygulamalarında yaşanacak gecikme, teknik problem ve daire sakinlerinin memnuniyetsizliği kaçınılmaz olacaktır”

“Uygulayıcı firmaların “İş Sağlığı ve Güvenliği” gibi kanun ve yönetmeliklere uymuyor olması ise apartman yönetimleri için en büyük risklerden biri”

Sigortaya dikkat

“Seçilecek uygulayıcı firmanın, daire sakinlerinden yalıtım bedelinin toplanması gibi hizmetler sunarak apartman yönetimlerinin sorumluluklarını hafifletmesi ve yalıtım projesi boyunca işveren mali sigortası, inşaat tüm riskler sigortası ve 3. Şahıs sigortası gibi önlemlerle yalıtım yaptıran apartmanları koruma altına alıyor olması önemlidir”

Yalıtımda paket sistem kullanılmalı

“Bunların yanı sıra Türkiye'de birçok firma yalıtım uygulamalarında toplama malzeme kullanmayı tercih etmekte ve paket sistem kullanmamakta. Bu malzemeler çoğu zaman birbiri ile uyumlu olmamakta dolayısıyla uygulama sağlıklı bir şekilde tamamlanamamakta. Paket sistem olmayan malzemeler garanti kapsamında olamayacağından uygulamadan verim alınamadığı durumlarda uygulama tekrarlanmak zorunda kalınmakta ve ciddi maliyetlere neden olmakta. Avrupa standartlarına uygun paket sistemlerin kullanılması hem enerji tasarrufunu hem de uzun yıllar dayanıklılığı garantilemekte. Uygulama sonrasında beklenilen enerji tasarrufunun sağlanabilmesi için firmanın paket sistem kullandığından ve bu sistemlerin mutlaka ETAQ 004 ve TSE 13499 onayına sahip olduğundan emin olunmalı”

Mayıs 2017 son tarih

“9 Ocak 2016 cumartesi günü gerçekleştirilecek 5. Konut Yöneticileri “Mantolama” Konferansı'nda yalıtım süreci baştan sona ele alınacak ve katılım gösterecek apartman yöneticilerinin soruları cevaplanacak”

“Yalıtım, özellikle oturulan binalarda yaşayan daire sakinlerinin gözünde büyüttükleri bir uygulama. Ancak konutlarda Enerji Performans Yönetmeliği'ne göre 2017 Mayıs tarihine kadar konutların enerji kimlik belgelerini temin edilmesi gerekmekte ve en az “D” enerji sınıfında yer alması gereken binaların bu zorunluluk dolayısıyla öncelikle “yalıtım” yaptırılması gerekmekte. Apartman yönetimlerinin tercihi doğru yalıtım malzemesi ve uzman uygulayıcıdan yana olduğunda ise süreç oldukça kolay bir şekilde tamamlanmakta” 

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yalıtım yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler neler?
  • 28.10.2015 13:14

Yalıtım yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Merdiven altı firmalar paket ürün kullanmayınca, ortaya başarısız bir yalıtım pr ...