maritbet girişmaritbet
Vatandaş Alo 181'e "dönüşümü" sordu

Vatandaş Alo 181'e "dönüşümü" sordu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Alo 181 çağrı merkezine atıklarla ilgili 7 bin 528 soru yöneltildi.

Merkezi Trabzon'da bulunan ve "Her soruya cevap, her soruna çözüm" sloganıyla Trabzon'un yanı sıra Ankara'da da hizmet veren çağrı merkezlerindeki görevliler, kentsel dönüşüm, çevre koruma, tabiat varlıkları, mekansal planlama, yapı işleri, mesleki hizmetleri ile tapu ve kadastro işlemlerine ilişkin çeşitli konularda vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet sunuyor.

Hava, su, toprak ve gürültü şikayetlerinin yanı sıra atıkların bertarafı gibi çevresel şikayetlerin de ulaştırıldığı çağrı merkezindeki görevliler, geçen yıl 208 bin 823, bu yılın 6 aylık döneminde ise 145 bin 520 olmak üzere 644 bin çağrıyı çözüme kavuşturdu.

Hizmetin vatandaşa hızlı ulaştırılması amacıyla kurulan hatta bu konudaki en fazla başvurunun geldiği il İstanbul olurken Ankara, Bursa, Adana, Kocaeli, İzmir, Antalya, Konya, Eskişehir ve Muğla da en fazla aramanın yapıldığı iller arasında yer aldı.

En fazla arama bu illerden geldi 

İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Ali Vedat Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının atıkların insan ve çevre sağlığına zarar vermesini önlemek için başlattığı çalışmaları aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

Bakanlığın, kamu spotları ile duyarlılığı artırıcı faaliyetler içinde olduğunu belirten Çiftçi, bakanlığın, Alo 181 çağrı merkezinde kurulan birimle de vatandaşların bu konuyla ilgili sorularını 24 saat yanıtladığını anlattı.

Çiftçi, 2013'den bu yana faaliyette olan hatta vatandaşların ambalaj atıkları, bitkisel atık yağları toplama merkezleri, atık pil ve akümülatörler, binek araçların hurdaya ayrılması, atık elektrikli ve elektronik eşyaların geri kazanımı ile ilgili çok sayıda soru yöneltildiğini vurguladı.

Hatta 7 bin 528 kişinin müracaatta bulunduğunu bildiren Çiftçi, "Bu konuyla ilgili 2013'de 950, 2014'de 2 bin 549, 2015'de 2 bin 405, 2016 yılının bu dönemine kadar ise bin 624 müracaat alındı. Vatandaşlar en fazla soruyu atık yağların geri dönüşümü ve ambalaj atıklarının nasıl değerlendirmesi gerektiği konusunda sordu. Hatta en fazla arama ise İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Kocaeli, İzmir, Antalya, Konya, Eskişehir ve Muğla'dan yapıldı. İstanbul'dan bin 834, Ankara'dan 729, İzmir'den ise 492 çağrı yanıtlandı." dedi.

Çiftçi, vatandaşların nasıl geri dönüşüm yapabilecekleri sorusunu da çalışanlara yönelttiğine dikkati çekerek, belediyeden geri dönüşüm kumbaralarından apartman, mahalle ve okullara isteyenlerin de izlemeleri gereken yöntem konusunda bilgi danıştıklarını söyledi.

Bitkisel atık yağlar, atık piller ile atık elektrikli ve elektronik eşyaların nereye verilebileceği yönünde de sorularla karşılaştıklarına işaret eden Çiftçi, "Vatandaşlarımıza, kullandıkları elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline geldiğinde, bunları belediyelerin kuracakları atık getirme merkezlerine, üreticiler ve lisanslı işleme tesisleri tarafından kurulacak aktarma merkezlerine ücret ödemeden verebilecekleri bilgisi aktarıldı." diye konuştu.

Aracını hurdaya ayırmak isteyenler de aradı

Çiftçi, hattı arayanların "Aracımı hurdaya ayırmak istiyorum ne yapabilirim?" sorusu ile de sıkça karşılaştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"M1, N1 kategorisindeki hurda araçlar için 81 ilde araç sahiplerinin rahatça ulaşabileceği, araçlarını teslim edebilecekleri ve hurdaya ayırabilecekleri teslim yerleri bulunuyor. Bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliği ile oluşturulan ÖTA Veri Sistem adlı çevrim içi veri paylaşım sistemi ile lisanslı tesislere teslim edilmeyen ömrünü tamamlamış araçların Emniyet Müdürlüğünce hurdaya ayrılması engellenmiştir. Vatandaşlarımıza, ÖTA teslim yerleri listesine http://www.csb.gov.tr/gm/cygm/ bağlantısından ulaşabileceklerini bildiriyoruz."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...