maritbet girişmaritbet
Üniversite öğrencisinden depremde hayat kurtaracak

Üniversite öğrencisinden depremde hayat kurtaracak

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi İdil Kantarcı, Depremde Hayat Kurtaran Mobilyalar Tasarım Yarışması için bir mobilya tasarladı.

Depremde can kaybını en aza indirmek için 'jeodezik küre' adını verdiği bir mobilya tasarlayan İdil Kantarcı, Kocaeli Üniversitesi Depremde Hayat Kurtaran Mobilyalar Tasarım Yarışması'nda da derece almayı başardı.

Değişim öğrencisi olarak ABD'nin UNC Charlotte Üniversitesi'nde eğitimini sürdüren İdil Kantarcı, günlük yaşamda koltuk olarak da kullanılabilen fikir projesi hakkında bilgi verdi. 

'Deprem öldürmez mobilya öldürür' ilkesiyle düzenlenen Kocaeli Üniversitesi Depremde Hayat Kurtaran Mobilyalar Tasarım Yarışması'nda satın alma ödülüne layık görülen başarılı öğrenci Kantarcı, "Bazen yalnızca yapıların depreme dayanıklı olmaması değil evde bulunan eşyalar da kayıplara yol açabilir. Dolayısıyla deprem ilk hissedildiği anda güvenli bir yere ulaşıp, en güvenli pozisyonu almak gerekir. İnsanı deprem sırasında hayatta tutabilecek en güvenli yer ise kişiye enkaz altında boşluk oluşturulabilecek mobilyalardır. Ben de jeodezik küre ismini verdiğim tasarımımda buna önem verdim" diye konuştu.

ENKAZ ALTINDA SİNYAL GÖNDERİYOR

Koltuk tasarımı, su, yiyecek ve ilk yardım çantasının saklanabileceği ihtiyaç bölümünün yanı sıra, AKUT telsizlerine sinyal de gönderen elektronik bağlantı ünitesi, aydınlatma aküsü, erken uyarı sistemi ve havalandırma ünitesi gibi özelliklere sahip.

Tasarımın nasıl kullanıldığını anlatan Kantarcı, "Günlük yaşamda koltuk olarak kullanılan küre, depremden hemen önce erken uyarı sistemi sayesinde uyarı veriyor. Deprem anında kürenin içine giriliyor ve kapak kapatılıyor. Bir süre depremin geçmesi bekleniyor ancak binanın yıkılması halinde küre, zincir ile sabitlendiğinden dolayı serbest kalıyor. Enkaz altında ise kürenin AKUT telsizlerine gönderdiği sinyal sayesinde kurtarıcı ekip bekleniyor. Kürenin en büyük özelliği ise çelik çubukların bir araya gelerek önce altıgen bir çerçeve oluşturması, daha sonra çerçevelerin tekrarı ile eğri bir yüzey meydana getirmesi. Böylece en sağlam geometrik formlardan biri meydana geldi" bilgisini verdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Üniversite öğrencisinden depremde hayat kurtaracak
  • 04.01.2016 13:28

Üniversite öğrencisinden depremde hayat kurtaracak

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi İdil Kantarcı, Depremde Hayat Ku ...

Depremde hayat kurtaracak mobilya tasarımları kıyasıya yarışacak!
  • 27.03.2015 13:15

Depremde hayat kurtaracak mobilya tasarımları kıyasıya yarışacak!

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), Depremde Hayat Kurtaran Mobilyalar Tasarım Yarışması ...

İdil Kantarcı, işitme ve görme engelliler için asansör tasarladı!
  • 18.06.2013 11:48

İdil Kantarcı, işitme ve görme engelliler için asansör tasarladı!

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi l'inci sınıf öğrencisi İdil Kantarcı, işi ...