maritbet girişmaritbet
Türkmenistan ile Çin doğalgaz anlaşması imzaladı!

Türkmenistan ile Çin doğalgaz anlaşması imzaladı!

Türkmenistan'a ait TürkmenGaz Kurumu ile Çin CNPC şirketi arasında doğalgaz anlaşmasını yılda 65 milyara ulaştıracak anlaşma imzalandı.

Orta Asya turunun ilk ayağı olan Türkmenistan'a gelen Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile bir araya geldi. Heyetlerarası görüşmede, başta enerji olmak üzere, ticari-ekonomik, finans, eğitim, ulaşım alanlarındaki iş birliği ele alındı.

Berdimuhamedov, Çin ile ilişkilerin söz konusu olduğu ziyaretle iki ülke ilişkilerinin stratejik boyut kazandığını belirtirken, ülkesinin geçen seneki 35 milyar dolarlık dış ticaret hacminin 9 milyarını Çin'le yaptığını söyledi. 

Çin Devlet Başkanı Jinping ise enerji alanındaki iş birliğine dikkati çekerek, bunu daha da geliştirmek istediklerini vurguladı.

Resmi görüşmelerin ardından iki ülke arasında 13 ayrı iş birliği anlaşmasına imza atıldı. İlk olarak TürkmenGaz Devlet Kurumu ile Çin Kalkınma Bankası arasında kredi anlaşması imzalandı. Kredinin miktarı konusunda ise açıklama yapılmadı.

Daha sonra TürkmenGaz Kurumu ile Çin CNPC şirketi yetkilileri, mevcut 40 milyar metreküplük doğalgaz miktarını 65 milyara ulaştıracak anlaşma ile Galkınış sahasının ikinci aşamasında 30 milyar metreküp kapasiteli doğalgaz arıtma tesisleri kompleksi inşasına ilişkin anlaşmayı imzaladı.

Berdimuhamedov ile Xi de Türkmenistan ile Çin ilişkilerini stratejik ortaklığa taşıyacak deklarasyonla iki ülke ilgili yetkilileri arasında eğitim, spor, teknik iş birliği gibi birçok konuyu içeren ikili anlaşmalara imza attı.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Berdimuhamedov, yeni bir hat çekmek istediklerini ve bu hattın Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan-Kırgızistan-Çin doğalgaz boru hattı olacağını kaydetti. 

İki ülke ilişkilerinin stratejik ortaklık seviyesine çıkarıldığını belirten Xi ise doğalgaz sektöründeki iş birliğini uzun vadede sürdürmek istediklerini vurguladı. İi, Türkmenistan'ın, dünyanın en büyük doğalgaz üreticilerinden, Çin'in ise en önemli pazar olduğunun altını çizdi. Türkmenistan'dan doğalgaz alımını artırdıklarına değinen Xi, bu ülkeden Çin'e gelecek üçüncü doğalgaz boru hattı projesini tamamlamak ve dördüncü boru hattı yapımına başlamak istediklerini ifade etti.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çin'de yıkıma başkan portreli önlem!
  • 28.03.2016 14:31

Çin'de yıkıma başkan portreli önlem!

Şanghay'da bir kişi binasının yıkılmasını engellemek için uyanıkça bir çözüm bul ...

Türkmenistan ile Çin doğalgaz anlaşması imzaladı!
  • 04.09.2013 08:23

Türkmenistan ile Çin doğalgaz anlaşması imzaladı!

Türkmenistan'a ait TürkmenGaz Kurumu ile Çin CNPC şirketi arasında doğalgaz anla ...