maritbet girişmaritbet
Türkler Airbnb’yi sevdi!

Türkler Airbnb’yi sevdi!

Dünyayı etkisi altına alan ev/oda kiralama servisi Airbnb, Türklerin de bir numaralı tercihi oldu.

2008 yılında San Francisco'da kurulan online oda/ev kiralama servisi Airbnb, 7 yılda tüm dünyayı etkisi altına aldı. Kısa sürede 25 milyar dolarlık bir değere ulaşan servis, Hilton, Marriot ve Wyndham gibi dünya devlerinin bir çoğunu geride bırakmayı başardı. 190'dan fazla ülkede 1 milyon 200 bin konaklama yerini tek platformda sunan Airbnb'nin, şu ana kadar yaklaşık 36 milyon konuk ağırladığı biliniyor. Turizm sektörünü sekteye uğrattığı eleştirileriyle sık sık gündeme gelen servis, dünyanın dört bir yanında bir pazar oluşmasına da sebep oldu. 

KARS'TAN MALATYA'YA TRABZON'DAN BURDUR'A KADAR

2012 yılından bu yana Türkçe servis vermeye başlayan Airbnb'nin Türkiye'deki toplam konaklama kapasitesi ise 9 bine yaklaştı. İstanbul, İzmir, Antalya, Bodrum, Fethiye gibi popüler destinasyonların dışında da servis hızla yayıldı. Kars'tan Malatya'ya, Trabzon'dan Burdur'a kadar Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan yüzlerce insan evini Airbnb üzerinden kiralıyor artık. 

AIRBNB'DEN EVLERİNİ KİRALIYORLAR

2 yıldır İstanbul'un tarihi semtlerinden Balat'ta 4 farklı evi servise kaydeden Gurur Güner ve ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nde yaşadıkları evi Airbnb üzerinden kiralayan Jamie ve Ali Güner çifti emlaktasondakika.com'a özel açıklamalar yaptı. 

Ne kadardır evinizi Airbnb'de kiralıyorsunuz? Eviniz hangi bölge?
Jamie-Ali Güner: 6 ay önce başladık. Evimiz bahar ve yaz ayları için güzel bir yer olan Kalifornia'nın Aptos şehrinde bulunuyor. Denize çok yakın. İki oda bir salon.

Jamie-Ali Güner:

Jamie-Ali Güner çifti, aptos'taki evlerini Airbnb üzerinden kiraya veriyor.

Gurur Güner: 2 senedir Fatih-Balat bölgesinde ev kiralıyorum. Apart otel dedikleri, insanların kendilerini evlerinde hissettirecek konsept daireler. İçerisinde mutfak eşyalarından tutun temizlik malzemelerine kadar her şey mevcut.

Evinizi neden kiralıyorsunuz? (Yeni insanlarla tanışmak, ek gelir gibi)
Jamie-Ali Güner: Evi sadece seyahat edeceğimiz zaman kiralıyoruz. Ek gelir oluyor.
Gurur Güner: Ticari ve bu işi sevmemden dolayı ev kiralıyorum.

Şimdiye kadar hangi ülkelerden, kaç misafir geldi?
Jamie-Ali Güner: Yurtdışından gelen olmadı. Misafirlerimiz hep Kaliforniya'dan.
Gurur Güner: Sayısını tam olarak bilmiyorum. Başta Uzakdoğu ve Avrupa olmak üzere pek çok ülkeden misafirim ve arkadaşım oldu. ‘Arkadaşım' diyorum çünkü bizim gelen misafirler ile ilişkimiz gelsin, kalsın, gitsin olmuyor. Gelmeden önce bölge hakkında sohbetler ediyoruz. Geldikten sonra da beraber oturup sohbet ediyoruz, aktivitelere katılıyoruz. Yani normal otelcilik mantığından çok farklı ve sıcak.

gurur güner

Ne kadar sıklıkla eviniz kiralıyorsunuz? 
Jamie-Ali Güner: Şu an kadar 6 aile kaldı evimizde. 
Gurur Güner: İlk senemde yani 2014'de gayet güzel bir potansiyel vardı. Yaz dönemlerinde ayda en az 5-6 rezervasyon oluyordu. Ancak 2015 senesi turizm adına tam bir kaos ve karanlıktı. Hele son olarak Rusya krizi turizmi balta gibi kesti bizim bölgemizde.

Ortalama aylık ne kadar kazanıyorsunuz?
Jamie-Ali Güner: 6-7 aydır kiralık ama kış aylarında kimse gelmiyor buralara ve bizde bir yerlere gitmiyoruz. Ayda en fazla 4 gün yaptık. Çünkü burada yaşıyoruz hafta içi işe gitmemiz lazım. Bir ayda 900 dolar kazandığımız oldu ama her zaman değil tabii. 

Gurur Güner: Aylık kazanç çok değişken. Dediğim gibi 2014 senesinde dairenizi eşyalı kiraya vermektense bu iş daha fazla kazandırıyordu. Ancak 2015'te 1 sene boyunca zarar ettik.

Airbnb'den ev kiralamak asıl işiniz mi ek gelir olarak mı bu işi yapıyorsunuz?
Jamie-Ali Güner: Ek gelir olsun diye evimizi kiralıyoruz. Bir de seyahat edince onun parası buradan çıkıyor.

Gurur Güner: Asıl işim bu.

Günlük kira bedeli ve temizlik ücreti ne kadar?
Jamie-Ali Güner: Günlük 220 dolar alıyoruz temizlik dahil. Evimizi kendimiz temizliyoruz.


Gurur Güner: Şuan ki durum göz önüne alınınca fiyatlarımız dibi gördü. Eşyalı 2+1 dairenin iki kişilik ücreti 40 euro. Kişi sayısı arttıkça bu ücret değişiyor.

Temizlik ve güvenlik konularından herhangi bir önlem alıyor musunuz?
Jamie-Ali Güner: Evde yangın söndürme cihazı, duman detektörü var. Ekstra bir şey yapmıyoruz.
Gurur Güner: Kamera ve alarm sistemimiz mevcut. Misafirlerimize temizlik malzemelerini veriyoruz. Tıpkı evlerindeymiş gibi kendi temizliklerini kendileri yapıyor. Ekstra ‘Ben temizlikçi istiyorum' diyen olursa ücret karşılığı ile de bu hizmeti sağlayabiliyoruz.

Airbnb'de iyi ev sahibi nasıl olunur?
Jamie-Ali Güner: Evi temiz bırakmak lazım öncelikle. Evi kime kiralayacağınız çok önemli. Daha önce bir yerlerde kalıp, iyi yorumlar alanlara veriyoruz evimizi. 
Gurur Güner: Airbnb, çok sıcak ve potansiyeli her geçen gün artan bir platform. Ben her zaman önceliğimi bu siteye verdim. Öncelikle tavsiyem insanlara onları evlerinde hissettirecek sıcaklığı vermek ve onlarla arkadaş olmaya çalışmaktır. Çünkü insanlar artık otel konseptlerinden, çok sıkıldı. Daha sıcak, kendilerini bulundukları bölgenin içinde hissetmek ve o insanlar gibi yasamak istiyorlar. Bu mantığı benimseyip bu yolda gidilmesi en doğrusu olacaktır. 

Başınıza ilginç bir olay geldi mi?
Jamie-Ali Güner: Bir gün eve geldiğimizde oturma odasındaki süslerin yerini değişmiş bulduk. Çünkü kalan ailenin çocuğu vardı. Bir şeyler kırmasın diye her şeyin yeri değişmişti.
Gurur Güner: Başıma gelen ilginç güzel birçok anım oldu. Örneğin gelen bir çok misafirim kendi ülkelerinin ya da bulunduğu bölgenin meşhur olan şeylerini hediye getiriyordu. Almanlar çikolata, Tayvan'dan kek gibi…

Airbnb ile ilgili yasal bir zorunluluk ya da sıkıntı var mı?
Jamie-Ali Güner: Yasal bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Çok yaygın herkes yapıyor burada
Gurur Güner: Apart otel ruhsatlandırması ne yazık ki bulunmamakta. Ancak maliyeye başvurarak konaklama üzerine vergi levhanızı alabilir ve yaptığınız işin vergisini yasal olarak ödeyebiliyorsunuz. Umarım turizm de yeni bir çağ olan apart otel işi yakında ruhsatlandırılır ve gerekli önem verilir. 

Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

25 dolara sadece 1 gecelik 'evde tek başına' deneyimi!
  • 02.12.2021 11:14

25 dolara sadece 1 gecelik 'evde tek başına' deneyimi!

Airbnb, Evde Tek Başına filminin geçtiği evi sadece bir geceliğine 25 dolar karş ...

"Home Alone" filminin çekildiği ev Airbnb'de 1 geceliğine kalmaya sunuldu!
  • 02.12.2021 10:08

"Home Alone" filminin çekildiği ev Airbnb'de 1 geceliğine kalmaya sunuldu!

Ünlü ünlü "Home Alone" (Evde Tek Başına)' filminin çekildiği ev, Airbnb’de 1 gec ...

‘Airbnb, vahşi kapitalizmin bir figürü haline geldi’
  • 17.12.2015 10:00

‘Airbnb, vahşi kapitalizmin bir figürü haline geldi’

Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel Genel Müdürü Mustafa Alparslan, Airb ...

Halkalı-Kapıkule Demiryolu projesinde Covid-19 kontrolü!
  • 24.09.2020 06:45

Halkalı-Kapıkule Demiryolu projesinde Covid-19 kontrolü!

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Hızlı Tren projesinin Kırklareli sınırlarında k ...

Airbnb kendi evlerini inşa edecek
  • 04.12.2018 12:41

Airbnb kendi evlerini inşa edecek

Airbnb'nin oluşturduğu Backyard adı verilen proje, evlerin nasıl inşa edilip pay ...