maritbet girişmaritbet
Türkiye'nin ilk yer altı suyu besleme tesisi İzmir'e yapılacak!

Türkiye'nin ilk yer altı suyu besleme tesisi İzmir'e yapılacak!

Devlet Su İşleri, bu projeyle birlikte Küçük Menderes Havzası'ndaki her parseli suya kavuşturacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Küçük Menderes Havzası'nda Türkiye'nin ilk suni yer altı suyu besleme tesisi yapılacak. Proje kapsamında, Küçük Menderes Havzası'ndaki her parsel suya kavuşacak ve 15 milyon metreküp su yer altında depolanacak.

Küçük Menderes Havzası, 3 bin 502 kilometrekarelik su toplama alanı ile Ege Bölgesi'nin en önemli tarım ve su kaynaklarına sahip havzalarından biri olma özelliğini taşıyor.

Nüfusun 500 bine yaklaştığı havzada yaşayanların geçim kaynağı önemli oranda sulu tarıma dayanıyor. Ekilebilir ve sulanabilir tarım arazisi büyüklüğü ise yaklaşık 885 bin dekarlık bir alanı kapsıyor.

Çalışma çerçevesinde DSİ tarafından depolanabilir bütün yüzey suyu kaynakları projelendirildi. Beydağ Barajı ile sulamaya açılan 196 bin 500 dekar araziye ek olarak inşa halinde olan ve planlama çalışmaları tamamlanan 7 barajla birlikte, sulanan alan miktarının 330 bin 310 dekara çıkarılması hedefleniyor.

Havzada gerçekleştirilen hidrojeolojik etütlerle yer altından yılda 231 milyon metreküp su çekilebileceği belirlendi. Ancak havzada bulunan depolanabilir baraj ve göletler ile hidrojeolojik etütlerle ortaya konan yer altı suyu potansiyeli, 885 bin dekar tarım arazisinin tamamının sulama ihtiyacını karşılayamıyor.

15 milyon metreküp su yer altına depolanacak

Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek bu proje ile İzmir'in Gökçen ilçesinde bulunan yaklaşık 400 bin metrekarelik bir alanda, Eğridere'den yağışlı aylarda alınacak suyla yapay besleme yöntemine sahip havuzlar oluşturulacak. Bu açık havuzlardan, süzdürme yöntemiyle yer altı suları beslenecek. 

Bu proje ile asgari 15 milyon metreküp su kış aylarında yer altına depolanacak, yaz aylarında sondaj kuyuları ile yapılacak çekim ile de havzada 20 bin dekar arazinin daha sulanması sağlanacak.

Yer altı su seviyeleri yükselecek, enerji maliyetleri düşecek

Havzada yer altı suyuna olan talep her geçen yıl giderek artıyor. 1970'li yıllardan bugüne yer altı suyuna olan yoğun talep Küçük Menderes Ovası yer altı suyu rezervlerinde önemli değişimlere sebep oldu.

Su seviyelerinde yaşanan bu düşüşler, çiftçilerin sulama için ödedikleri enerji bedellerini önemli oranda artırdı.

Bu proje ile yer altına asgari 10 milyon metreküp su depolanacak ve yer altı su seviyelerinde önemli yükselişler sağlanarak çiftçilerin elektrik enerjisi giderlerinde ciddi tasarruf sağlanacak.

Proje Eğridere Çayı üzerinde Tire ve Gökçen'de yapılacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havzadaki su yetersizliği ve suya olan yoğun talebin kendilerini yeni mühendislik çözümlerine yönelttiğini belirtti.

Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Havza su kaynaklarının geliştirilmesi maksadıyla baraj ve göletlerde depolanamayan yüzey suyunun bir kısmının yapay gölet-havuz yöntemi ile yer altı suyunu beslemesine yönelik bir proje geliştirdik. Suni göletten, havuzlardan sızdırma yöntemiyle yer altına su depolanacak. Yer altı suyunun yapay beslenmesi olarak tanımladığımız ve ülkemizde ilk defa gerçekleştirilecek bu proje yer altı su kaynaklarının daha hızlı yenilenmesine, dolmasına olanak veriyor. Eğridere Çayı üzerinde Tire ve Gökçen'de ilk defa uygulanacak proje ile yer altı suyu rezervuarlarının tabii yollarla beslenmesini çeşitli mühendislik sistemleriyle destekleyeceğiz."

İlki Tire ve Gökçen'de yapılacak yer altı suyu besleme projesinin, Türkiye'nin su kaynaklarının geliştirilmesi açısından önemli projelerden biri olacağına dikkati çeken Bakan Veysel Eroğlu, "Su kaynakları kısıtlı ve yarı kurak bir bölgede olan ülkemizin, kısıtlı su kaynaklarının depolanması ve kullanılmasında bu projeler önemli bir rol üstlenecek" dedi. 

Bakan Eroğlu, "Bu projeler ülkemizin yüzey ve yer altı sularının birlikte planlanmasına yönelik yeni bir bakış açısıyla Küçük Menderes gibi birçok havza ve ovada su yetersizliğinin çözümü ve su kaynaklarının geliştirilmesine son derece önemli katkılar sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kızılırmak Nehri Yatak Tanzimi projesi yıl sonunda tamamlanacak
  • 19.07.2017 16:57

Kızılırmak Nehri Yatak Tanzimi projesi yıl sonunda tamamlanacak

Yaklaşık 4 milyon 600 bin lira yatırımla inşa edilen Kızılırmak Nehri Yatak Tanz ...

Türkiye'nin ilk yer altı suyu besleme tesisi İzmir'e yapılacak!
  • 09.01.2016 15:56

Türkiye'nin ilk yer altı suyu besleme tesisi İzmir'e yapılacak!

Devlet Su İşleri, bu projeyle birlikte Küçük Menderes Havzası'ndaki her parseli ...

Ankara, 2060'a kadar su problemi yaşamayacak!
  • 29.12.2015 09:37

Ankara, 2060'a kadar su problemi yaşamayacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gerede-Ankara projesiyle başkentte su p ...

Orman ve Su İşleri Bakanı Gümüşhane'de
  • 03.10.2015 12:20

Orman ve Su İşleri Bakanı Gümüşhane'de

Bakan Eroğlu, Gençlik Park Projesi, Harşit Çayı Dere Islahı ve Kanalizasyon Hatt ...

İzmit’te uygulamalı doğa eğitim merkezi kurulacak
  • 29.03.2014 12:19

İzmit’te uygulamalı doğa eğitim merkezi kurulacak

Orman ve Su İşleri Kocaeli Şube Müdürü Nevzat Alğan, Türkiye ’nin ilk ‘uygulamal ...