maritbet girişmaritbet
Türkiye’nin ilk ekolojik stadı nerede yükseliyor?

Türkiye’nin ilk ekolojik stadı nerede yükseliyor?

Sivas'ta temeli atılan 25 bin seyirci kapasiteli Türkiye'nin ilk ekolojik stadının 2015-2016 sezonunda kullanılabilir duruma geleceği bildirildi

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı iş birliğinde Sivas'ta yapımına başlanan Türkiye'nin ilk ekolojik stadında gelecek ay çatı kaplaması ve cephe konstrüksiyon imalatına başlanacağı bildirildi.

Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Salim Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 Haziran 2012'de ihalesi yapılan, kendi enerjisinin bir bölümünü üretecek, yağmur ve kar sularını depolayacak, ısıtma sistemli ve 25 bin seyirci kapasiteli Türkiye'nin ilk ekolojik stadının temelinin 25 Mayıs 2013'te atıldığını anımsattı.

 Sivas 4 Eylül Stadı inşaatının iklim koşulları gereği beklenen sürede tamamlanamadığını belirten Kılıç, "İnşaat, iklim elverdiği sürece hızlı bir şekilde devam ediyor fakat resmi süre olarak ekim ayının sonlarında bitmesi gereken stadyum, kentin iklim koşulları gereği biraz uzadı. Stadın açılışı biraz gecikecek. İnşaat bitse bile içinin ince işçiliği ve zemininin tam anlamıyla hazır olmasını hesaba katarsak, 2015-2016 sezonunda fiilen kullanılabilir duruma gelir" dedi.
Çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü dile getiren Kılıç, şöyle konuştu:

"Çalışmalar mevsim elverdiği ölçüde hızla devam ediyor. Yaklaşık üç ay sonra stat dışarıdan bitmiş gözükecek ama içerideki ince işler, elektrik, doğalgaz, ısıtma sistemleri ve zemin çalışmaları devam edecek. Stadyumun yanında 4 bin kişilik spor salonu inşaatı sürüyor. Yüzme havuzu, idare binası, antrenman sahaları, güreş eğitim merkezi olacak. Gençlik merkezi inşaatı devam ediyor. Atletizm pisti tamamlandı ve hizmete açıldı. Gelecek senenin sonunda burada Türkiye'nin en güzel spor komplekslerinden biri olacak ve biz de bunun heyecanını yaşıyoruz." 

Gelecek ay çatı kaplama başlayacak

Yüklenici firmanın proje müdürü Fikret Kahraman ise stadın betonarme imalatının yüzde 85'lik kısmının bittiğini ve eylül ayında betonarmenin tamamen bitmesini hedeflediklerini aktardı.

Kahraman, çalışmaların hızla devam ettiğini anlatarak "Prefabrik tribün imalatlarımız yüzde 70 civarında bitti. İnşallah ekim ayında tamamlanmış olacak. Çelik imalatımız devam ediyor. Yüzde 45'lik bir kısmı bitti. Önümüzdeki ay içerisinde de çatı kaplaması ve cephe konstrüksiyon imalatına başlayacağız. Mekanik, elektronik ve kalan diğer ince işler de devam ediyor" dedi.

Çatının tamamen kapanmasından sonra koltukların yerleştirilmeye başlanacağını aktaran Kahraman, bahar aylarında da çim ekiminin ve çevre düzenlemesinin tamamlanacağını belirtti.

Kahraman, stadın kuzey bölümünde iki kabuk sistemi olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kuzey bölümde bulunan iki kabuk sistemi sayesinde kuzeyden gelen rüzgarlar kesilerek stat içinde ısı artışı olacak. Statta ayrıca alttan ısıtma ve tribün ısıtması olacak. Enerji panelleri sayesinde de elektriğinin bir kısmını kendisi karşılayabilecek. Ayrıca çatıda bulunan oluk sistemi sayesinde biriken yağmur ve kar suları kanallar vasıtasıyla stadın bodrum katında bulunan depolarda biriktirilerek kullanılabilecek."
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

15 bin kişilik Batman Stadyumu hizmete girdi
  • 27.10.2018 16:27

15 bin kişilik Batman Stadyumu hizmete girdi

UEFA ve FIFA standartlarında 100 milyon liraya inşa edilen 15 bin kişilik Batman ...

Karşıyaka'ya "alternatif stat" projesi!
  • 19.10.2018 14:00

Karşıyaka'ya "alternatif stat" projesi!

Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı, Karşıyaka'da yapımı düşünülen s ...

Göztepe ve Karşıyaka için iki ayrı modern stadyum!
  • 25.02.2017 10:55

Göztepe ve Karşıyaka için iki ayrı modern stadyum!

TOKİ Başkanı Ergün Turan, Göztepe için 20 bin, Karşıyaka için 15 bin seyirci kap ...

Türkiye'nin ilk ekolojik stadında sona yaklaşıldı
  • 06.04.2016 17:09

Türkiye'nin ilk ekolojik stadında sona yaklaşıldı

Sivas'ta 3 yıl önce yapımına başlanan, 27 bin 532 kişi kapasiteli "Türkiye'nin i ...

Ekolojik stadın yeni sezona yetiştirilmesi planlanıyor!
  • 24.02.2015 12:49

Ekolojik stadın yeni sezona yetiştirilmesi planlanıyor!

Sivas'ta yapımına başlanan 25 bin seyirci kapasiteli "Türkiye'nin ilk ekolojik s ...

Merakla beklenen stat 2016’da hizmete girecek!
  • 26.01.2015 16:15

Merakla beklenen stat 2016’da hizmete girecek!

Adana'da TOKİ tarafından yaptırılan 33 bin kişilik stat, 2016 yılının başlarında ...