maritbet girişmaritbet
Türkiye, yılın ikinci çeyreğinde büyüdü

Türkiye, yılın ikinci çeyreğinde büyüdü

Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ikinci çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, üretim yöntemiyle GSYH, 2014 yılı ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 2,1'lik artışla 30 milyar 803 milyon lira, cari fiyatlarla ise yüzde 9,7'lik artışla 423 milyar 921 milyon lira oldu.

İmalat sanayinin 2014'ün ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 12,3'lük artışla 69 milyar 305 milyon lira, sabit fiyatlarla yüzde 2'lik artışla 7 milyar 835 milyon lira, finans ve sigorta faaliyetlerinin de bu dönemde cari fiyatlarla yüzde 8'lik azalışla 12 milyar 545 milyon lira, sabit fiyatlarla yüzde 7,1'lik artışla 3 milyar 710 milyon lira olduğu görüldü.

Türkiye ekonomisi, ocak-haziran dönemini kapsayan yılın ilk yarısında ise yüzde 3,3 büyüdü. 

Öte yandan, TÜİK, yılın ilk çeyreğine ilişkin daha önce açıkladığı yüzde 4,3'lük büyüme rakamını da yüzde 4,7 olarak revize etti.

AA Finans "Büyüme Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistlerin, yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 2,8 olmuştu.

Maliye Bakanı Şimşek: Büyüme bir miktar ivme kaybetti

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, parasal sıkılaşma, makro ihtiyati tedbirlerin gecikmeli etkisi, yavaşlayan AB ekonomisi ve jeopolitik gerginliklerin etkisiyle ikinci çeyrekte büyümenin bir miktar ivme kaybettiğini bildirdi.

Şimşek, yazılı açıklamasında TÜİK'in açıkladığı yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi. 

Parasal sıkılaşma, yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlerin gecikmeli etkisi, yavaşlayan AB ekonomisi ve jeopolitik gerginliklerin etkisiyle yılın ikinci çeyreğinde büyümenin bir miktar ivme kaybettiğini belirten Şimşek, reel GSYH'nin yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,1 ile nispeten düşük bir oranda büyüdüğünü ifade etti.

Şimşek, yukarı yönlü revize edilen ilk çeyrek verisi ile büyümenin, yılın ilk yarısında yüzde 3,3 ile makul bir düzeyde gerçekleştiğine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Yılın ilk yarısında büyümenin en önemli kaynağı 2,7 puanlık katkıyla dış talep olurken, iç talep 0,6'lık katkıyla nispeten sınırlı kalmıştır. Global finansal koşullardaki iyileşme, faizlerdeki düşüş ile seçim sonrası süreçte pekişen siyasi istikrar önümüzdeki süreçte iç talebi olumlu yönde etkileyecektir. Ancak yaz aylarında yaşanan kuraklık, AB ülkelerinde devam eden ekonomik sorunlar ile Irak ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerginlikler, yıl sonunda reel GSYH'nin OVP'de öngördüğümüz yüzde 4'ün altında kalma riskini artırmaktadır."

Ekonomi Bakanı  Zeybekci: Faiz kemeri çok sıkıldı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yazılı açıklamasında, ikinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Büyüme verilerinin ekonominin ikinci çeyrekte yüzde 2,1 büyüdüğünü gösterdiğini ifade eden Zeybekci, ilk çeyrek verilerinde de yukarı yönlü yüzde 4,7'ye revizyon yapıldığını, böylece yılın ilk 6 ayında yüzde 3,3 büyümenin gerçekleştiğini bildirdi.

Büyümede iç talebin katkısı düşerken dış talebin katkısının güçlendiğine işaret eden Zeybekci, "ikinci çeyrekte iç talep negatif 0.4 puan katkı verirken, net ihracatın katkısı pozitif 2.9 puan oldu" değerlendirmesinde bulundu.
Net ihracatın ilk çeyrekte de güçlü katkı verdiğini anımsatan Zeybekci, bu seyrin yıl genelinde devam edeceğini ve Türkiye ekonomisinin 2014'te net ihracatın katkısıyla büyüyeceğini kaydetti.

Net ihracatın katkısındaki güçlü seyrin kendilerini mutlu ettiğini ancak iç talebin katkısındaki gerileme için aynı şeyi söylemenin mümkün olmadığını vurgulayan Zeybekci, "İç talebin katkısı son çeyrekte negatif geldi. İlk 6 ayda ise pozitif 1,3 puanlık bir katkı var. İlk yarıda elde ettiğimiz bu sonuçlar OVP hedeflerimize yakın seviyelerde bir yıl sonu görüntüsü olacağını bize işaret ediyor. Fakat, yüzde 4'ü görebilmemiz için iç talebin negatife inen katkısının yine pozitife dönmesi gerekiyor. Bunun için de 4. çeyrek performansımız çok önemli" ifadesini kullandı.

İç talebin büyümeye olan katkısını etkileyen faktörlerden en önemlisinin faiz oranları ve kredi kullanımı olduğuna dikkati çeken Zeybekci, bu çerçevede Merkez Bankasına faiz konusundaki sitemlerin sebebinin bugün açıklanan verilerde daha net olarak görülebileceğini bildirdi.

Nihat Zeybekci, faiz kemerinin çok sıkıldığını ve iç talep katkısının negatife indiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bizim Türkiye olarak sürdürülebilir ve dengeli büyümemiz hem iç hem dış talebi büyümeye benzer katkıları vermesinden geçiyor. İç talep de dış talep de büyümeye pozitif katkı vermeli. İç talebin pozitif katkısı tüketimi ve cari açığı şişiren bir tarzda değil, yatırımları üretimi ve istihdamı artıran bir kulvarda olmalı. Türkiye ekonomisi hem iç hem dış talebin katkısı ile büyüme yoluna girmeli. 2014 yılı bunun başlangıç yılı olacak fakat önümüzdeki yıllarda da aynı kulvarda ilerlememiz gerekiyor."

Yüzde 4'lük büyüme hedefine yaklaşmak için yılın kalan aylarında beklentilerin üzerinde bir performans gösterileceğini ifade eden Zeybekci, bunu söylerken Avrupa'daki zayıf ekonomik performansı, Rusya, Suriye, Irak, Libya, Mısır'daki siyasi ve ekonomik gelişmeleri, gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlamayı, fon hareketlerinde ABD kaynaklı durgunlaşmayı gözardı etmediklerini bildirdi.

Zeybekci, "Bunların her biri bizim için negatif unsurlar. Her biri hem büyümemizi hem ihracatımızı olumsuz etkiliyor ve etkilemeye devam edecek. Ekonomimiz bunlara rağmen büyümeyi sürdürüyor. Dış ticaretimiz bu olumsuz gelişmelere rağmen pozitif katkı vermeye devam ediyor. Ekonomimiz bunlara rağmen büyümeyi sürdürüyor. Dış ticaretimiz bu olumsuz gelişmelere rağmen pozitif katkı vermeye devam ediyor" ifadesini kullandı.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, yılın ilk 6 ayında mal ihracatının yüzde 6,7, hizmet ihracatının yüzde 7,4 büyüdüğünü ifade ederek, şöyle devam etti:
"Mal ithalatımız yüzde 5'e yakın gerilerken, hizmet ithalatımız yüzde 5,1 arttı. Cari açığımız ihracat artışı ile ithalat azalışı ile ilk 6 ayda 12,9 milyar dolar düşerek 24,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu gelişim ile yılın ilk yarısında cari açığın GSYİH'ye oranı yüzde 6,3 olarak gerçekleşti. Yıl sonunda oran yüzde 6'nın da altına gelecek. Yüzde 5,5 civarında bir gerçekleşme bekliyoruz. Türkiye olarak bu yıl hem büyüyoruz hem istihdamımızı artırıyoruz hem de cari açığı aşağı çekiyoruz. Bu bir başarıdır, ezberleri bozan bir gelişimdir ve en önemlisi, bunların tamamı birbiri ardına gelen olumsuz dış gelişmelere rağmen içeride milletin iradesini tehdit eden gayri meşru teşebbüslere rağmen yakalanmış bir gelişmedir."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Girme Barajı'ndan 32 milyon liralık destek!
  • 30.10.2020 09:48

Girme Barajı'ndan 32 milyon liralık destek!

Girme Barajı, Türkiye ekonomisine her yıl 32,3 milyon lira kazandıracak, ...

Dev kentsel dönüşüm projesi için ihale zamanı
  • 23.09.2020 07:30

Dev kentsel dönüşüm projesi için ihale zamanı

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin “Kıran Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Pro ...

"Yabancı yatırımcı, projelerde biraz daha seçici olacak"
  • 30.12.2018 14:17

"Yabancı yatırımcı, projelerde biraz daha seçici olacak"

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Türkiye ekonomisi açıs ...

"İkinci 100 Günlük Eylem Planı ekonomide dönüşümü sağlayacaktır"
  • 14.12.2018 09:12

"İkinci 100 Günlük Eylem Planı ekonomide dönüşümü sağlayacaktır"

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, İkinci 100 Günlük Eylem Planı'nın ek ...

"Türkiye ekonomisi büyümesine hız kesmeden devam edecek"
  • 17.09.2018 17:34

"Türkiye ekonomisi büyümesine hız kesmeden devam edecek"

MARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, Mardinli İş Adamları Derneği’nin ...