maritbet girişmaritbet
"Türkiye, perspektifi olan büyük bir pazar"

"Türkiye, perspektifi olan büyük bir pazar"

Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Konrad Zablocki, Türkiye ve Polonya arasındaki karşılıklı yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulundu

Zablocki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Polonya arasındaki karşılıklı yatırımların 200 milyon dolar seviyelerinde olduğunu hatırlattı. Yatırımların her iki ülke açısından da karlı olacak şekilde artırılmasına çalıştıklarını söyleyen Zablocki, önümüzdeki dönemde Polonya'da daha çok Türk firmasının yatırım yapacağını öngördüklerini anlattı.

Zablocki, "Gerek Rusya'da gerek Suriye'deki sorunlardan dolayı oralarda artık faaliyetlerini sürdüremeyen Türk firmaları, yönlerini başka taraflara çevirmek durumundalar. Bu firmalar için artık daha cazip gelen bölge Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri. Burada tabii ki Polonya ön plana çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Son dönemde Türk firmalarının Polonya'ya ilgilerinin arttığını dile getiren Zablocki, özellikle Türkiye'nin güçlü olduğu inşaat sektöründeki yatırımlarda yaşanan artışa dikkati çekti. 

"Türkiye, perspektifi olan büyük bir pazar" 

Türkiye'nin yatırım ortamı açısından potansiyeline dair görüşlerini de paylaşan Zablocki, "Türkiye'nin, ekonomik altyapısı, yatırım koşulları ve yeni teknolojilerin uygulanması anlamında yatırım için çok cazip bir ülke olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu. 

Buna karşın yabancı firmaların Türkiye'deki gelişimini engelleyen sorunlar da bulunduğuna işaret eden Zablocki, bunların başında stabil olmayan Türk Lirası kuru geldiğini söyledi. 

Zablocki, yurt dışından getirilecek yabancı işçilerin çalışma izni almaları ve Türkiye'de kalmaları konusunda da bazı sıkıntılar yaşandığını kaydederek, "Yabancı firmaların Türkiye'ye yatırım yapmaları ve istihdam sağlamaları Türkiye açısından da bir avantaj. Birkaç firmamızdan Türkiye'de yabancı eleman çalıştırma konusunda sıkıntıları olduğunu duyduk ama genel anlamda Türkiye, perspektifi olan büyük bir pazar" ifadelerini kullandı.

"İşbirliği için uygun bir dönem"

Karşılıklı yatırımların artırılması konusunda neler yapılabileceğine dair değerlendirmelerde de bulunan Zablocki, bu anlamda yatırım olanaklarının en doğru şekilde aktarılmasının her iki ülke yatırımcıları açısından önemine dikkati çekti.

Zablocki, Polonya'da yatırım yapacak Türk firmalarının ana paralarının hiçbir şekilde heba olmayacağını ve bu yüzden büyük bir avantaj sağlayacaklarını belirterek, gelecek dönemde çok daha fazla sayıda Türk firmanın Polonya pazarına girmesini beklediklerini kaydetti.

Türkiye'de de Polonya menşeli ürünlere ilginin arttığını dile getiren Zablocki, "Bunlar arasında sayabileceğim en büyük üç sektör madencilik, enerji ve inovasyon. Polonya'nın tecrübelerinden yararlanmak isteyen Türk firmaların sayısı artmaya başladı. Bununla ilgili görüşmelere de başladık. Çok yakın zamanda bu görüşmelerden çok efektif sonuçlar elde edeceğiz. Bu dönem aslında Polonya ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliği için en uygun dönem." dedi.

"Vize konusunda yatırımcılara kolaylık sağlıyoruz"

Özellikle iş adamlarının Avrupa'ya daha rahat seyahat edebilmelerine imkan sağlayacak vize serbestliğine ilişkin de konuşan Zablocki, şunları söyledi:

"Bu, AB'nin vereceği bir karar. AB'de buna karşı çıkan ülkeler de var, destekleyen ülkelerde var ama AB, dışarıdan gelecek her türlü yatırıma açık. Polonya olarak biz, iş yapmak isteyen firmalardan bu tür yakınmalar duymadık. Biz zaten bu tür işlemlerde kendilerine yardımcı oluyoruz, kolaylıklar sağlıyoruz. Türk yatırımcılar vizelerin kaldırılması ile önlerindeki bir engeli daha atlatmış olacak."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...