maritbet girişmaritbet
Türkiye ihracat pazarı Erdoğan-Putin görüşmesine kilitlendi

Türkiye ihracat pazarı Erdoğan-Putin görüşmesine kilitlendi

Turizm, tekstil ve inşaat sektörleri başta olmak üzere Türkiye ihracat pazarının Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası daha da canlanması bekleniyıor

Türkiye ve Rusya arasında başlayan normalleşme süreci kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yarın St. Petersburg'da yapacağı görüşme ile iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeniden canlandırılması bekleniyor. Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Erdoğan ve Putin'in görüşmesinin ikili ilişkiler için çok iyi bir başlangıç olacağını söyledi. Özilhan, "Geçmişi unutup geleceğe bakıyoruz. İki ülkenin birçok konuda işbirliği yapabileceğine, karşılıklı ekonomik değer sağlayabileceğine inanıyorum. İki ülke arasında 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için çok önemli kararların alınabileceği bir toplantı" dedi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy ise, "İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin normalleşmesi ve yeniden yakın bir diyalog kanalı oluşturulması, şüphesiz turizm sektörünü de pozitif yönde etkileyecektir" dedi. Rusya'dan Türkiye'ye gelen Rus turist sayısının bu yılın ilk yarısında 2015'in aynı dönemine kıyasla yüzde 87.36 düşüş göstererek 183 bin 828'e gerilediğini bildiren Ulusoy, şöyle konuştu:

ASIL TOPARLANMA 2017'DE

"TÜİK'in verilerine göre, 2014'te Rus turistlerin ülkemizde gerçekleştirdiği turizm harcaması 2 milyar 703 milyon 722 bin dolar iken, 2015'te 1 milyar 900 milyon 665 bin dolara geriledi. 2016'nın ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre bu düşüş yüzde 41.4 oldu. İlişkiler olumlu seyrederse her iki pazarda asıl toparlanmanın 2017'de yaşanması beklenebilir." İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise Rusya'nın en önemli pazarları arasında yer aldığını belirterek, "2015'in 7 ayında 128 milyon dolar olan ihracatımız, bu yılın aynı döneminde 65 milyon dolara düştü. Kriz çok daha dallanıp budaklanmadan iki tarafta da sağduyunun galip gelmesini büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

ERDOĞAN: YENİ BİR SAYFA AÇILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yarın St. Petersburg'da yapacağı görüşme öncesinde, Rus haber ajansı TASS'a konuştu. Tarihi ziyaretin yeni bir başlangıç olacağını vurgulayan Erdoğan, "Dostum Putin'le görüşmem sonrası, ilişkilerimizde yeni bir sayfa açılacağına inanıyorum" dedi. Erdoğan, iki ülkenin birlikte çok şey yapabileceğini söyledi.

2 MİLYAR $'LIK PROJE BEKLEMEDE

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün ise "Rusya, Türk yurtdışı müteahhitlik hizmetleri açısından olduğu kadar, inşaat malzemeleri talebi nedeniyle de ihracat açısından önemli ve yeni pazarlarla tümüyle ikame edilmesi oldukça güç bir pazar" dedi. Rusya'da alınan yeni iş miktarının 2013'te 4,8 milyar dolar, 2014'te 3.9 milyar dolar ve 2015'te de 5.4 milyar dolar olduğunu kaydeden Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yıllık bazda bu büyüklükte bir kayıptan söz etmek mümkün. İhalesi tamamlanmış imza aşamasında olan bazı projeler kriz sürecinde önce durdurulmuş, ardından da iptal edilmiştir. Yeni dönemde ilk etapta yaklaşık 2 milyar dolar tutarındaki projenin yeniden başlaması, sonra da yıllık yeni proje tutarının kriz öncesi seviyelere dönmesi beklenmektedir."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

 AB ülkelerine otomotiv ihracatı ilk çeyrekte yüzde 25,5 arttı
  • 07.04.2023 14:03

AB ülkelerine otomotiv ihracatı ilk çeyrekte yüzde 25,5 arttı

Türkiye otomotiv endüstrisi, yılın ilk 3 ayındaki ihracatının yaklaşık yüzde 70' ...

Sanayi bünyesindeki 4 sektör ihracatta rekora koştu
  • 06.04.2023 11:52

Sanayi bünyesindeki 4 sektör ihracatta rekora koştu

Elektrik-elektronik sektörü 1 milyar 517 milyon dolar, iklimlendirme sanayi 670 ...

Mart ayında tüm zamanların en yüksek aylık ihracatı gerçekleşti
  • 04.04.2023 11:53

Mart ayında tüm zamanların en yüksek aylık ihracatı gerçekleşti

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, depremin üretim ve tedarikte oluşturduğu olumsuzlukla ...

Altı ayda 2,4 milyar dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştirildi
  • 16.07.2022 10:26

Altı ayda 2,4 milyar dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştirildi

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatında yılın ilk altı aylık döneminde ve h ...

"Türkiye, Demir İpek Yolu’nun en stratejik bağlantı noktası haline geldi"
  • 29.01.2021 15:18

"Türkiye, Demir İpek Yolu’nun en stratejik bağlantı noktası haline geldi"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Rusya'ya ilk blok ihracat treni ...

İMSAD REEL SEKTÖR BEKLENTİLERİ
  • 20.01.2012 16:38

İMSAD REEL SEKTÖR BEKLENTİLERİ

İnşaat sektörünün önde gelen isimleri İMSAD’ın düzenlediği toplantıda buluştu. ...