maritbet girişmaritbet
Türk şirketler Azerbaycan'daki özelleştirme paketini bekliyor

Türk şirketler Azerbaycan'daki özelleştirme paketini bekliyor

Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Akat, Türkiye'deki bazı şirketlerin Azerbaycan'daki özelleştirme paketinin açıklanmasını beklediklerini belirtti

Azerbaycan'da temaslarda bulunan Selçuk Akat ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun ile büyükelçilikte basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Akat, Türk iş adamlarının Azerbaycan'daki, Azerbaycanlı iş adamlarının da Türkiye'deki faaliyet ve yatırımlarını her zaman desteklediklerini ifade ederek, iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için büyük potansiyel bulunduğunu söyledi.

Akat, "Her iki taraf da bu potansiyelin hayata geçirilmesi için büyük çaba içerisindedir. Türkiye'deki büyük şirketler ve holdingler, Azerbaycan'daki özelleştirme ile yakından ilgileniyorlar ve heyecanla özelleştirme paketinin açıklanmasını bekliyorlar. Paket açıklandıktan sonra Türkiye'den buraya ciddi yatırımlar olabilir." diye konuştu. 

Azerbaycan'da bin 685 Türk şirketinin bulunduğunu, bunların inşaat, lojistik, gıda, tekstil ve turizm sektörlerinde faaliyet gösterdiğini kaydeden Akat, Azerbaycan'da ilk yabancı banka, ilk 5 yıldızlı otel, ilk sigorta şirketi ve ilk hipermarketin Türk yatırımcılar tarafından açıldığını, bundan sonraki yatırımların özelleştirme programında açıklanacak bilgilere göre yön bulacağını söyledi.

"Türk ekonomisi doğal seyrine devam ediyor"

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Coşkun da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimine değinerek, Türkiye'nin 15 Temmuz'da çok hain bir teşebbüsle karşılaştığını, ancak milletin seçilmiş devlet büyükleri ve anayasal sürece sahip çıkmaları sonucu bu tehlikenin defedildiğini ifade etti.  

Coşkun, Türk milletinin, siyasi partilerin ve tüm kurumların yekvücut olduğunu belirterek, FETÖ'nün Türkiye'de en ufak izini dahi bir daha yükseltemeyeceği şekilde kazınması yönünde çok ciddi tedbirlerin alındığını, bu tedbirlerin seri, kararlı, kuvvetli ve yasal olduğunu, sürecin hukuk düzeni içerisinde ve masumiyet karinesi esas alınarak yürütüldüğünü anlattı.  

Darbe girişiminin bir taraftan Türkiye'nin bekasını hedef aldığını, diğer bir hedefin ise Türk ekonomisi olduğunu ifade eden Coşkun, şunları kaydetti:

"Tüm spekülasyonlara rağmen Türk ekonomisi doğal seyrine devam ediyor. Türk ekonomisinin direnci hain girişim sırasında önemli bir sınavdan geçti. Ekonomi hiç etkilenmedi diyemeyiz. Döviz kurunda ufak bir oynama olmuştu. Fakat şimdi Türkiye'nin hem güvenliği hem ekonomisi stabildir. DEİK heyeti de, hem ekonomimizin sergilediği güçlü direnci anlatmak hem de Azerbaycan'la planladığımız iş birliği faaliyetlerini ne şekilde yürütebileceğimiz hususunda Azerbaycanlı devlet büyükleriyle fikir alışverişinde bulunmak üzere burada." 

Coşkun, DEİK heyetiyle birlikte Azerbaycan Başbakan Yardımcısı ve ekonomik reformlardan sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile görüştüklerini, Azerbaycan ekonomisinin çeşitlendirilmesi yönündeki faaliyetlerle ilgili bilgi aldıklarını, bu sürece Türkiye olarak hangi desteği verebileceklerini konuştuklarını bildirdi.

Paketin önümüzdeki aylarda açıklanması bekleniyor 

TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa ise bugüne kadar Azerbaycan'ın kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla 750 proje gerçekleştirdiklerini, 7 binden fazla uzmanı eğittiklerini, bunları yaparken de Azerbaycan'ın önceliklerini göz önünde bulundurduklarını söyledi.

Urfa, Azerbaycan'daki faaliyetlerinin artarak devam edeceğini, daha çok petrol dışı sektörlerin geliştirilmesi konusuna dikkat ayıracaklarını bildirdi. 

Azerbaycan'da özelleştirme paketinin gelecek aylarda kamuoyuna açıklanması bekleniyor. 

Yorum Yaz