maritbet girişmaritbet
Türk müteahhitlerden Rusya'ya 2 milyar dolarlık proje!

Türk müteahhitlerden Rusya'ya 2 milyar dolarlık proje!

Rusya ile normale dönüş Türk inşaat sektörüne de canlılık getirecek.

İmza aşamasında bulunan ancak kriz sonrası iptal edilen projelerin devreye gireceğini belirten Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, yeni dönemde Rusya'da Türk imzası ile ilk etapta 2 milyar dolarlık projenin başlayacağını ve bunun kademeli olarak artacağını söyledi.

Uçak krizi ile başlayan Rusya Türkiye gerilimi Türk inşaat sektörünü de etkilemişti. İlk etapta Türk firmaların şantiyelerine baskınları yapılmış ve işçilerin vizesi iptal edilmişti. Sonrasında bazı Türk firmalarına özel izinler verildi ve çalışmalar devam etti. 9 Ağustos'ta Rusya'nın St. Petersburg kentinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan kritik görüşme sonrası ilişkilerin normale döneceği mesajı verildi. İnşaat sektörünün, Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin lokomotifi olduğunu belirten Putin, bu alandaki işbirliğini yeniden canlandırmaya hazır olduklarını söyledi.

RUSYA LİDER PAZAR

Rusya ile başlayan yeni dönemde imza aşamasında bulunan ancak kriz sonrası iptal edilen projelerin devreye gireceğini belirten Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, yeni dönemde ilk etapta 2 milyar dolarlık projenin başlayacağını söyledi. Rusya'dan alınan yeni iş miktarı 2013'de 4.8 milyar, 2014'de 3.9 milyar, 2015'de ise 5.4 milyar dolar olduğunu belirten Yenigün, “Yıllık yeni proje tutarının kriz öncesi seviyelere dönmesi ve aşması hedefleniyor” dedi. Türk müteahhitlerince pazara ilk defa giriş yapılan 1988 yılından bu yana üstlenilen 1941 projenin toplam bedeli yaklaşık 65 milyar dolar oduğunu belirten Yenigün, Rusya'nın yurtdışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 20 pay ile lider konumda bulunduğuna da dikkat çekti.

ESKİ GÜNLERE DÖNECEĞİZ

Rusya'da 1 milyar dolarlık projeleri olduğunu belirten Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, “Yaşanan talihsiz olay sonrası önce işler durdu, sonra özel izinlerle çalışır duruma geldik. İşler devam etse de gümrüklerde mal görütmede sorunlar devam etti. Lojistik ve nakliye sorunları vardı. İşçilerin gönderilmesi nedeniyle de sıkıntılı süreç yaşadık. Rusya'da kan kaybediyorduk, ama görülen o ki şimdi eski günlere döneceğiz” dedi. Rusya'da bugüne kadar yeni iş alımı anlamında sadece görüşme yapılıp somut adımlar atılamadığını belirten Okay, şirketlerinin bekleyen 100 milyon dolarlık yeni işleri olduğunu dile getirdi.

BÜYÜK PROJELER PLANLANIYOR

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Rusya ziyaretinin sadece müteahhitlik sektörü için değil, başta turizm ve enerji olmak üzere birçok sektör için büyük önem arz ettiğini dile getirerek, “Rusya bundan sonra daha büyük projeler yapmak istiyor. Türk müteahhitler bu projeleri üstlenme konusunda yeniden iddialı hale gelecek” dedi. Özdemir, iki ülke arasında gerginliğin sürdüğü dönemlerde, personel ve malzeme götürüp getirme konusunda zorluk yaşandığını belirterek, bundan sonrası için böyle bir zorluk beklemediklerini ifade etti. Şu anda Rusya'da inşa ettikleri Rostov Havalimanını 2017 sonunda bitirmeyi planladıklarını bildiren Özdemir, ilişkiler normale döndüğünde daha rahat personel götüreceklerini, malzemeleri daha rahat ileteceklerini söyledi.

400 MİLYAR DOLARLIK İMZA

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ile Türk şirketi Rönesans Holding arasında toplam 400 milyon dolarlık yatırım iş birliği anlaşması imzalandı. RDIF'ten yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'nın St. Petersburg kentine gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, RDIF ve Rönenans Holding arasında toplam 400 milyon dolarlık yatırım iş birliği anlaşması imzalandığı belirtildi. Rusya'da kurulmuş bir şirket olarak bu ülkeyi her zaman en önemli yatırım ortağı olarak gördüklerini belirten  Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, “Rusya ve Türkiye arasındaki yatırım iş birliğini artırmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Bolat: "Türk müteahhitleri artık bir dünya markası haline gelmiştir"
  • 04.01.2024 12:01

Bakan Bolat: "Türk müteahhitleri artık bir dünya markası haline gelmiştir"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yurt dışı müteahhitlik sektörünün 2023 yılını 27,4 mi ...

Bakan Bolat: "Türk inşaat sektörü küresel piyasada önemli bir aktör konumuna gelmiştir"
  • 23.08.2023 15:17

Bakan Bolat: "Türk inşaat sektörü küresel piyasada önemli bir aktör konumuna gelmiştir"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara’da Türkiye Müteahhitler Birliği Yurtdışı Mütea ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sizlerden ülkemizi ve kendinizi sektörün zirvesine çıkarmanızı bekliyorum"
  • 23.08.2023 11:06

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sizlerden ülkemizi ve kendinizi sektörün zirvesine çıkarmanızı bekliyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği Yurtdışı Müteah ...

Müteahhitler deprem bölgesinin yeniden imarı için bağış yapacak!
  • 14.02.2023 11:53

Müteahhitler deprem bölgesinin yeniden imarı için bağış yapacak!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), üstlendikleri kamu projelerine ilişkin haked ...

İskenderun Limanı'nda çıkan yangına Rus uçağı böyle müdahale etti!
  • 09.02.2023 11:13

İskenderun Limanı'nda çıkan yangına Rus uçağı böyle müdahale etti!

İskenderun Limanı'nda çıkan yangını söndürme çalışmasına katılan Be-200 yangın s ...