maritbet girişmaritbet
Türk hayırseverler Fildişi Sahili'nde cami yapıyor

Türk hayırseverler Fildişi Sahili'nde cami yapıyor

Fildişi Sahili'nde yaşayan Müslümanlar, hayırseverlerin yaptırdığı cami ve medreseler için Türk halkına teşekkür etti.

Fildişi Sahili Cumhuriyeti'nin farklı yerlerinde yaşayan milyonlarca Müslüman, hayırseverlerin yardımlarıyla yapılan cami ve medreseler için Türk halkına teşekkür etti. 

Başkent Abidjan yakınlarındaki Peka Dijvit adlı kasabada inşası devam eden medresede yakın zamanda 300 öğrenci eğitim almaya başlayacak. Bin 500 metrekarelik alana kurulacak medrese, yurt, sağlık ocağı, misafirhane ve cami gibi hizmetlerin verileceği külliye şeklinde inşa ediliyor.

fildişi sahili

Deniz Feneri Derneği Ankara Şube Koordinatörü Hamit Kunt, inşaat alanında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Söz konusu medrese inşaatına iki yıl önce karar verdiklerini dile getiren Kunt, süreci şöyle anlattı:

"O zaman buraya yardıma gelen arkadaşlar bize, birkaç fotoğraf ulaştırdı. Fotoğraflarda sayfa sayfa parçalanmış Kur'an-ı Kerim'i okuyan çocuklar vardı. O fotoğraflar üzerine buraya geldik. Buranın köylerinde Müslümanların eğitim gördüğü medreselerde benzer manzaralar tespit ettik. Bunun üzerine bir kampanya başlattık. Bağışçılarımızın da desteğiyle 15 bin 500 Kur'an-ı Kerim'i burada dağıttık. Medrese denildiğinde akla düzenli yapılar gelmemeli, bunların çoğu bizim köylerimizdeki samanlıklardan daha kötü durumda. Ortalama 20-30 metrekarelik bir alanda 100 öğrenci okuyor. Burasının Afrika'nın en gelişmiş ülkelerinden biri olduğu düşünülürse, durumun vahameti daha iyi anlaşılır."

"Afrikalı Müslümanlar, Türkiye'yi anavatan olarak görüyor"

Kunt, eğitim alanı eksikliliğini Türkiye'ye döndüklerinde bağışçılarına ilettiklerini belirterek, iş adamı Bahattin Erten'in medrese yapılması için sponsor olduğunu söyledi. Yaklaşık 300 öğrencinin eğitim göreceği medresenin işlevi ve yapımı hakkında bilgi veren Kunt, "Bu civardaki öğrenciler, artık o samanlıkvari yerlerde değil, modern binalarda eğitim görecekler. Bu çok önemli. Türkiye'de başta eğitim olmak üzere birçok alandaki vizyonunu buralara da modellemeye başladı. Devlete bağlı başta TİKA ve Türk Kızılay'ı buralarda çok ciddi hizmetler üretti. Bu insanlar da bunları memnuniyetle kabul ettiler. İnsanımız yurt içindeki yoksulluğu bir nebze hafiflettikten sonra Afrika'ya açıldı" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türk hayırseverler Fildişi Sahili'nde cami yapıyor
  • 05.07.2015 12:04

Türk hayırseverler Fildişi Sahili'nde cami yapıyor

Fildişi Sahili'nde yaşayan Müslümanlar, hayırseverlerin yaptırdığı cami ve medre ...