maritbet girişmaritbet
Turizm sektörü beklentileri yükseltti!

Turizm sektörü beklentileri yükseltti!

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, turist sayısında gelecek yıllarda da artış yaşanmasını beklediklerini belirtti

TÜRSAB Başkanı Ulusoy, turist sayısında gelecek yıllarda da artış yaşanmasını beklediklerini belirterek, "Bu açıdan bakıldığında turizm gelirlerindeki %6,4'lük büyüme beklentisi turizm sektörünün önünde durmaktadır" dedi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, turist sayısında gelecek yıllarda da artış yaşanmasını beklediklerini belirterek, "Bu açıdan bakıldığında Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan'ın 2015-2017 Orta Vadeli Plan çerçevesinde açıkladığı turizm gelirlerindeki yüzde 6,4'lük büyüme beklentisi ulaşılabilir bir hedef olarak turizm sektörünün önünde durmaktadır" dedi.

TÜRSAB Başkanı Ulusoy, AA muhabirine, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kısa süre önce yaptığı, "2015-2017 dönemini kapsayan programda, turizm gelirleri yıllık ortalama yüzde 6,4 artacak" açıklamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ulusoy, turizmin, son dönemde dünyanın en hızlı büyüyen endüstrilerinden biri konumunda olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından açıklanan verilere göre dünya turizminin bu yıl ortalama yüzde 3-5 aralığında büyüdüğüne dikkat çeken Ulusoy, Türk turizminin bu verilerin üzerinde bir büyüme oranına ulaştığına dikkati çekti.

Türkiye'nin 1980 yılında 1,2 milyon turist ağırladığını hatırlatan Ulusoy, o günden bu zamana geçen sürede yabancı misafirin 40 milyon sınırına yaklaştığının altını çizdi.

Başaran Ulusoy, "Bu yılın sonuna kadar yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızı da eklediğimizde 42 milyona yakın ziyaretçiyi ülkemizde misafir edeceğimizi tahmin ediyoruz. Turizm gelirlerimiz de turist sayımızdaki artışa paralel bir seyir izliyor. Bu açıdan bakıldığında Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan'ın 2015-2017 Orta Vadeli Plan çerçevesinde açıkladığı turizm gelirlerindeki yüzde 6,4'lük büyüme beklentisi ulaşılabilir bir hedef olarak turizm sektörü önünde durmaktadır" diye konuştu. 

Türkiye yükselen pazar

Orta Vadeli Plan'da bu yılın sonunda 29,5 milyar dolar olarak tahmin edilen turizm gelirinin, gelecek yıl 31,5 milyar dolar, 2016'da 33,5 milyar dolar ve 2017'de de 35,5 milyar dolar olarak hedeflendiğine dikkat çeken Ulusoy, şunları söyledi:

"Orta Vadeli Plan'da belirtildiği üzere Türkiye'nin dünyada yükselen pazar konumunda olduğu, sağlık turizmi alanındaki altyapısının geliştirilerek hizmet kalitesi ve rekabet gücünün artırılması ve hedef pazarlarda etkin bir tanıtım ve pazarlama stratejisinin yürütülmesi durumunda açıklanan hedefe ulaşılabileceği kanaatindeyiz. Kongre turizmi, golf turizmi, kruvaziyer turizmi, yat turizmi ve kültür turizmi gibi yüksek gelir getiren turizm çeşitlerinin de Orta Vadeli Plan'da belirtilen turizm geliri hedefimizin yakalanması konusunda ciddi katkıları olacaktır."

Ayrıca Orta Vadeli Program'a göre, turizm gelirlerinin milli gelir içindeki payının yüzde 3,4'ten yüzde 3,7'ye çıkmasının da öngörüldüğünü kaydeden Ulusoy, sektördeki büyüme verileri dikkate alınarak oluşturulan bu plandaki turizme ilişkin büyüme beklentilerinin, devletin turizme ne kadar güvendiğinin de bir göstergesi olduğunu vurguladı. 

Turizm dış ticaret açığına ilaç oluyor

Ulusoy, nitekim turizm gelirinin milli gelir içindeki payının artması beklentisinin de bu güveni açık bir biçimde ortaya koyduğuna dikkati çekti.

"Orta Vadeli Plan'da turizm gelirlerinin ihracat gelirlerine oranının yüzde 18,4'ten yüzde 17,5'e gerileyecek olmasına ilişkin tahmin ise turizmde yaşanması beklenen bir küçülmeden ziyade ihracat verilerinde hedeflenen ciddi artış sebebiyledir" diyen Ulusoy, turizm sektörünün dış ticaret açığını kapatma noktasındaki fonksiyonunun çok önemli olduğuna da değindi. 

Geçen yıl turizm gelirinin dış ticaret açığının yüzde 32,4'ünü kapattığını bildiren Ulusoy, şunları kaydetti:

"Turizmin ekonomiye ciddi oranda katkısının olduğu görülmektedir. Turizm sektörünün ülke ekonomisine katkısı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de artmaya devam edecektir. 2014 yılında turizm sektörü beklentilerimiz doğrultusunda bir gelişim gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre ocak-ağustos döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 6,89 oranında artarak 25 milyonu aştı. Yılın kalan döneminde de önemli bir sorun yaşanmazsa 2014'ün başarılı bir şekilde kapanacağını öngörüyoruz. Türk turizminin büyüme hızı ve sektörün dinamik yapısı dikkate alındığında, Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan'ın açıkladığı turizm gelirine ilişkin tahmini verilerin de 2015-2017 sürecinde yakalanabileceğini düşünüyoruz."
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye’yi 8 ayda en çok Alman, Rus ve İngiliz turist ziyaret etti
  • 13.10.2022 14:52

Türkiye’yi 8 ayda en çok Alman, Rus ve İngiliz turist ziyaret etti

Türkiye'ye, Uzak Doğu ve Amerika Kıtası ülkelerinden gelen turistler kültür ve ş ...

Gastronomi treni ilk seferine Afyonkarahisar'da başladı
  • 06.10.2022 16:50

Gastronomi treni ilk seferine Afyonkarahisar'da başladı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) turizme yeni bir ivme kazandırma ...

"Bu yıl turizmde hedef 35 milyar dolar, bunu yakalayacağız"
  • 15.01.2022 17:15

"Bu yıl turizmde hedef 35 milyar dolar, bunu yakalayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yıl turizmde hedef 35 milyar dolar, bunu yakalayacağı ...