maritbet girişmaritbet
TSKB, MIPIM 2017 Fuarı'na çıkarma yapıyor!

TSKB, MIPIM 2017 Fuarı'na çıkarma yapıyor!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, MIPIM 2017 ve gayrimenkul sektörünün son durumunu ESD'ye değerlendirdi.

Türkiye'nin en büyük gayrimenkul değerleme firmaları arasında ilk sıralarda yer alan TSKB, bu sene 15'inci yılını kutluyor. 14-17 Mart 2017 tarihlerinde Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek olan MIPIM'e 5'inci kez üst üste stantla katılacak olan firma, özel bir akşam daveti de verecek.

Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, MIPIM 2017'den beklentilerini ve gayrimenkul piyasasındaki son durumu değerlendirdi. İşte Makbule Yönel Maya'nın emlaktasondakika.com röportajı…

MIPIM Fuarı'ndan beklentileriniz neler?

“Biz 5 yıldır MIPIM'e stantla katılıyoruz, TSKB olarak çok önemsediğimiz bir organizasyon. Çalışan açısından kişilere çok büyük vizyon katıyor. Ulusal sermayeli şirketlerin, uluslararası ilişkilerini güçlendiriyor ve yeni fırsatlara zemin oluşturuyor. İstanbul'dan ya da Türkiye'den fuara gidenler, önemli isimlerle görüşme fırsatı bulabiliyor. 2017 bizim 15'inci kuruluş yıldönümümüz ve bir akşam yemeğimiz olacak. Güzel bir MIPIM olması bekliyorum. 2016'da yaşananlar kendimi nasıl anlatacağım psikolojisi oluşturmuş olabilir ancak bu dönemlerde taşın altına eli koymak gerekiyor”

MIPIM'de İstanbul Çadırı'nın nasıl bir etkisi oluyor?

“MIPIM özelinde ülkeler değil şehirler oluyor. Paris, Moskova ve Londra gibi çadırlar yıllarca oldu, İstanbul Çadırı'nın da olmaı bizim için çok önemli. Sürdürülebilir bir hal aldı çadırımız. Toplantıların organize edilmesi açısından bakıldığında da İstanbul Çadırı önemli bir yer tutuyor. Özellikle stantla katılmayan firmalar için çok değerli bir oluşum. Maket üzerinden İstanbul'u anlatmak çok değerli süreç, akılda kalması açısından da dikkat çeken bir detay diyebiliyoruz”

Konut piyasası değerlendirmeniz nasıl olur?

“Türkiye'de konut sektörünü hareketlendirecek bir çok etken var. 2016'da yaşanan olumsuz olaylalara rağmen iyi bir yıl oldu ve 2015'i satış rakamlarında geride bıraktık. Ayrıca son aylarda açıklanan teşvikler konut piyasasına önemli katkılar sağladı, piyasayı canlandırdı. Kira, satış fiyatı dengesi burada çok önemli. Yeni konutlar hayata geçirilmeye devam ediyor ancak alıma yönelik bir motivasyonla birlikte alım süreci hızlanır. İstanbul özelinde kira rakamları az da olsa aşağıya doğru hareketleniyor. Satış fiyatları olması gereken seviyelerde, bölgesel olarak oynamalar olabiliyor”

Ofis piyasasında son durum nedir?

“Ofis kullanıcıları ağırlıklı olarak hizmet sektöründen oluyor. Yeni firmaların ofis açması, ofis sınıfını yükseltmek isteyen firmaların olması piyasanın önemli anahtarlarından bazıları olarak göze çarpıyor. Ofis stoku bazı bölgelerde yavaş yavaş artıyor. Ofis yatırımcıları, fazla seçenekte yavaşlayabiliyor. Ofis piyasasında döviz bazlı kiralamalar olduğu için ve kurun biraz hızlı yükselmesi nedeniyle kullanıcılar indirim ya da TL'ye sabitleme tercihlerini önerdi. Mal sahipleri ise kiracı motivasyonunu sağlamak için kiracının yanında durup rakamlarda indirim anlamında revizyon yaptı. Böyle olunca merkezi noktalarda ofis piyasası biraz daha yavaşladı ve ikincil çeperdeki ofis sektörü bir nebze olsun hareketlendi”

Mega projeler emlak fiyatlarını artırmaya devam eder mi?

“3. Köprü'de inşaat çalışmaları devam ediyordu, yakın çevresindeki arsa ve arazi fiyatları artmıştı. Köprü açıldı, bölgedeki fiyatlar bir kez daha yükseldi. Bu artışın ek dalgaları var. Bunlarda kamulaştırma ve bağlantı yollarına bağlı olarak büyüyor. Bu dönemden sonraki artış araziden arsaya geçiş sürecine bağlı olarak ilerleyecektir. Avrasya Tüneli'ne bakacak olursak, tünelin iki noktasında fiyatlar yükseldi. Ancak düzenli olarak fiyatları artıracak diyemeyiz. Biz TSKB olarak daha önce açıldığı dönemde yüzde 25'lik bir artış sağlar öngörüsünde bulunmuştuk”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Makbule Yönel Maya'dan MIPIM ve sektör değerlendirmesi!
  • 25.02.2017 14:39

Makbule Yönel Maya'dan MIPIM ve sektör değerlendirmesi!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, MIPIM 2017 fuarından ...

Konut alacaklara rehber niteliğinde röportaj!
  • 17.01.2017 13:51

Konut alacaklara rehber niteliğinde röportaj!

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, emlaktasondakika.co ...

TSKB, MIPIM 2017 Fuarı'na çıkarma yapıyor!
  • 27.02.2017 09:33

TSKB, MIPIM 2017 Fuarı'na çıkarma yapıyor!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, MIPIM 2017 ve gayrim ...

Konutta alırken kazanmak için en doğru zaman!
  • 17.01.2017 10:19

Konutta alırken kazanmak için en doğru zaman!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İstanbul'da yatırım ...

Suriyeliler işte bu yolla ev sahibi oluyor!
  • 25.08.2016 11:48

Suriyeliler işte bu yolla ev sahibi oluyor!

Hakan Erilkun 'Şirket kurma ya da ortak olma yoluyla ev alan Suriyeli vatandaşla ...