maritbet girişmaritbet
Trafik güvenliği kış şartlarında daha zor!

Trafik güvenliği kış şartlarında daha zor!

Trafik Güvenliği İçin Kış Şartlarına Uyum Anketi tamamlandı. Sonuç: kural ihlali ve yeterli denetimin olmaması!

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mühendislik Fakültesi Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, yoğun kış şartlarında ülke genelinde trafikte yaşanan olumsuzlukların "kural ihlali ve yeterli denetimin olmaması"ndan kaynaklandığını bildirdi.

Kış aylarında yaşanan olumsuzlukların nedenini araştırmak için BAU Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi (UYGAR) ve Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Araştırma Merkezi işbirliğiyle yapılan "Trafik Güvenliği İçin Kış Şartlarına Uyum Anketi" tamamlandı. Afyonkarahisar, Balıkesir, Bolu, Erzurum ve Kayseri'de ocak ayında yapılan ankette, 3 bin 349 sürücü ile görüşüldü.

Kışın olumsuzluklarından kaynaklanan trafik kazalarının azaltılması, özellikle kış şartlarının yoğun yaşandığı bazı bölgelerde sürücü davranış ve alışkanlıklarının tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilen ankette, özellikle ticari araç sürücülerinin profillerinin ortaya çıkartılması, kışa hazırlık anlamında ne tür eğitimler aldıkları, araçlarında gerekli (zincir, takoz, gibi) ekipmanların bulunup bulunmadığı gibi soruların cevapları arandı. Anketle sürücülerin kış şartlarına ne kadar hazırlıklı oldukları belirlenmeye çalışıldı.

Anketle elde edilen sonuçlar değerlendirilerek, yaşanan rahatsızlıklarda sürücü davranışının payının tespit edilmesi, ne gibi önlemlerin alınması ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konularında öneriler geliştirilmesi amaçlandı.

"Kışa en az kamyonet ve minibüsler hazırlıklı"

Anket çalışmasının sonucunu AA muhabirine değerlendiren BAU Mühendislik Fakültesi Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, ticari olmayan araçlar için kışın yoğun yaşandığı şehirlerde kış lastiği kullanma oranının daha yüksek olduğunu söyledi.

Zincir bulundurma durumuna bakıldığında aynı şeyi söylemenin mümkün olmadığını dile getiren Ilıcalı, bunun büyük oranda "Kış lastiğinin bulunması, zincire gereksinim bırakmaz" gibi bir algıdan kaynaklanabileceğini aktardı.

Ilıcalı, minibüs ve kamyonetlerin kış lastiği ve zincir kullanımlarının diğerlerine göre daha az olduğunun ortaya çıktığını belirterek, bu nedenle kış öncesi yapılan uyarı ve denetlemelerde kamyonetlere daha fazla önem verilmesinin faydalı olacağını kaydetti.

Ticari olmayan kamyonetlerin yüzde 40'ının ve minibüslerin ise yüzde 50'sinin lastik durumlarının orta düzeyde iyi olduklarını ifade eden Ilıcalı, şu bilgileri verdi:

"Otobüs sürücülerinin yaklaşık 50'si kış sürüş eğitimi almış gözükmektedir. Eğitim hususunda yine kamyonet ve minibüslerin en alt seviyede oldukları görülmektedir. Sonuç olarak, kış lastiğinin tüm araçlarda zorunlu olması için yasal düzenleme yapılması kanaatini taşımaktayız. Sürücülerin aktif araç kullanım oranlarında, otobüs sürücülerinin daha deneyimli sürücülerden oluştuğu görülmektedir. 

Ticari araç sürücülerinin ölümlü/yaralanmalı kazaya karışma oranları, özel araç sürücülerinden daha fazla. Bu fark çok fazla gibi görülebilir, ancak ticari araç sürücülerin yıllık yaptıkları toplam yol uzunluğunun özel araçlara nazaran daha fazla olması kazaya karışma riskini artırmaktadır. Dolayısıyla burada 12 özel araç sürücüsünden 1'i ölümlü/yaralanmalı kazaya karışması, kazaya karışma oranı açısından çok yüksek bir rakam olarak karşımıza çıkmaktadır."

"Kaza yapan sürücü, kışa daha çok hazırlanıyor"

BAU Mühendislik Fakültesi Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Ilıcalı, kazaya karışma deneyimi yaşayan ticari araç sürücülerinin zincir bulundurma oranlarının arttığını anlatarak, ancak, bu oranın özellikle minibüs sürücüleri için çok büyük farklılık gösterdiğini söyledi.

Bu durumun, denetimlerin güçlendirilmesine büyük katkı sağlayacağını gösterdiğini aktaran Ilıcalı, "Kış sürüş eğitimi alan sürücülerin zincir ve çeki halatı bulundurma oranı, diğerlerine nazaran yüzde 10 daha fazla olmaktadır. Yani, eğitim almış sürücüler zincir ve çeki halatının önemini daha iyi kavrayabilmektedir. Yolda kalma deneyimi yaşayanların zincir bulundurma oranı, diğerine nazaran yüzde 15 daha fazla. Eğitim alınmaması durumunda bu fark yüzde 10 civarlarında iken, deneyim yaşanması durumunda bu oran yüzde 5 daha fazla olmaktadır" diye konuştu.

Prof. Dr. Ilıcalı, sürücü yaşının artmasıyla beraber zincir ve kış lastiği bulundurma oranının arttığını dile getirerek, bu oranın dengeli hale getirilmesinin ve eğitimlerde 20-30 yaş gruplarına özel bir önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

"Denetim şart"

Anket sonuçlarının sürücülere yönelik bilinçlendirme ve eğitim faaliyetlerinin önemini ortaya çıkardığını anlatan Ilıcalı, şunları kaydetti: 

"Trafikte risk grubu olarak adlandırılan 18-24 yaş aralığı, kış şartlarına yeterli önemi göstermemektedir. İstanbul Valiliği'nin Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı Koordinasyon Kurulu'nun kararı sonrası üniversitelere gönderilen yazısıyla Trafik Güvenliği dersi bu yaş gruplarına verilmeye başlanmıştır. Bu dersin öncülüğü BAU Ulaştırma Mühendisliği'nce yapılmakta ve bu zamana kadar bin 730 kişiye bu ders verilmiştir. Bu dersin ülke genelinde risk grubuna verilmesi gerekmektedir. Anketle yoğun kış şartlarında ülke genelinde yaşanan olumsuzlukların kaynağını aradık. Çalışmanın sonucunda, bu olumsuzlukların kaynağı, kural ihlali ve yeterli denetimin olmaması olduğunu gördük."

Trafik güvenliği çerçevesinde, İçişleri Bakanlığı'nın talebiyle Emniyet Genel Müdürlüğü ile "İnteraktif Uyarı Sistemi Projesi" yürüttüklerini belirten Ilıcalı, projeyle kış şartlarında yaşanan olumsuzlukların en aza indirgenebileceğini söyledi.

Ilıcalı, yeni teknoloji ağırlıklı 7/24 denetimin caydırıcı olacağını vurgulayarak, projenin, sürücüleri aşırı hıza, olası geometrik bozukluklara, değişen meteorolojik şartlara, güzergahta meydana gelmiş kazaya ilişkin uyaran ve tedbir almasını sağlayan bir sistem olduğunu anlattı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Trafik güvenliği kış şartlarında daha zor!
  • 27.03.2015 12:23

Trafik güvenliği kış şartlarında daha zor!

Trafik Güvenliği İçin Kış Şartlarına Uyum Anketi tamamlandı. Sonuç: kural ihlali ...