maritbet girişmaritbet
Trabzon'a 800 dönümlük yatırım adası yapılacak!

Trabzon'a 800 dönümlük yatırım adası yapılacak!

Trabzon Arşin'de 800 dönüm arsa üzerine Doğu Karadeniz Endüstri ve Yatırım Adası

Trabzon'un Arsin ilçesi sahilinde bin 800 dönüm üzerinde kurulacak "Doğu Karadeniz Endüstri ve Yatırım Adası" sayesinde yaklaşık 10 bin kişinin istihdamının sağlanması planlanıyor.

Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Doğu Karadeniz Endüstri ve Yatırım Adası" projesinin, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) 2014-2018 Yılı Eylem Planında yer alan, devletin onayladığı bir proje olduğunu söyledi.

Trabzon Valiliğinden Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasından Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına kadar kentteki tüm bileşenlerin projeyi desteklediğini belirten Şen, projenin sadece Trabzon için değil tüm bölge, dolayısıyla da Türkiye için önemli olduğunu ifade etti.

Şen, İçişleri Bakanı da olan Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu'nun projeye sahip çıktığını, ilerlemesi için gerekli desteği verdiğini aktararak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'ye de bilgi aktarıldığını ve olumlu görüşme sağlandığını dile getirdi.

Projenin hayata geçirilmesi için gerekli kanun düzenlemesini içeren tasarının yer alacağı torba yasanın Ocak 2017'de TBMM'de görüşülmesinin planlandığını anlatan Şen, böylece ilçede inovasyon merkezi, endüstri bölgesi kurulabileceğini kaydetti.

Şen, Türkiye'de kişi başına milli gelirin 11 bin dolar seviyesinde olduğuna dikkati çekerek, "Gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasında 'orta gelir tuzağı' olarak adlandırılan hadise var. Bu tuzağa düşmemek için üretim yapmamız lazım. Üretim yapabilmek, yeni bir şeyler oluşturabilmek için özel arazilere ihtiyacımız var." dedi.

Doğu Karadeniz'in düz arazi açısından İç Anadolu veya diğer bölgeler kadar zengin olmadığını hatırlatan Şen, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla gerek malın getirilmesi açısından, gerekse hem ithalat hem de ihracat için son derece önemli bir yer yapmaya çalışıyoruz. İlçemizde, bin dönüm üzerine kurulu Arsin Organize Sanayi Bölgemiz (OSB) var. Arsin OSB'nin içinde Endüstri Meslek Lisemizde gençlerimiz eğitim alıyor. Yanı başında ise Arsin Meslek Yüksekokulu bulunuyor. Yine aynı bölgedeki 20 dönümlük alan Teknokent alanı olarak ilan edildi."

Nitelikli güzel bir merkez oluşturmayı amaçlıyoruz

Şen, işsizliğe çare bulmak için üretim, ardından ihracat yapmak gerektiğini belirterek, bunun ilk kuralının ise nitelikli eleman yetiştirmek olduğunu, bunu da Trabzon'un sanayi ve ticaret bölgesi Arsin'de hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

Trabzon'da tüm bileşenlerin sahip çıktığı projenin hayata geçirilmesiyle Doğu Karadeniz'de yaşanan göçü azaltmayı, gençlere yeni iş sahası açmayı ve ekonomiyi canlandırmayı hedeflediklerini anlatan Şen, şunları kaydetti:

"İnşallah önümüzdeki dönemde, yani 2017 yılında proje sahasında dolgu çalışmasının ve diğer inşaatların başladığını hep berber göreceğiz. Türkiye, yaşanan sürece rağmen Avrasya Tüneli'ni açtı, Kanal İstanbul'u yapmaya yeltendi, Çanakkale Köprüsü'nün temelini atacak. Bu kadar önemli projeleri hayata geçiren Türkiye için Doğu Karadeniz Endüstri ve Yatırım Adası projesini yapmak zor olmayacaktır. Eminim ki bunu da ülkemizin çok önemli diğer projeleri arasında hayata geçireceğiz."

Şen, projenin, ilçe merkezindeki Arsin Devlet Hastanesinin bulunduğu mevkiden Yeşilyalı Mahallesindeki Falkoz Kuran Kursu mevkisi arasında uygulanacağını aktararak, "Burası yaklaşık 3.5 kilometrelik alan. Denize doğru da 500 metre. Yatırım adası yaklaşık bin 800 dönümde kurulacak. Bu alanın önüne yükleme, boşaltmanın yapılabileceği bölüm gelecek. Yatırım adamız inşallah örnek olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Arsin OSB'deki firmalarda yaklaşık 5, 6 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Şen, "Buradan iki kat büyüklükte olacak yatırım adasında nereden bakarsanız iki katı yani 10, 12 bin kişinin istihdamı sağlanacak. Sayı çok önemli değil, asıl olan istihdama katkı sağlamaktır onun için 1 kişiye de 10 kişiye de 100 kişiye de iş bulabilirsek ne mutlu bize." diye konuştu.

Şen, nitelikli güzel bir merkez oluşturma amacıyla üretim yapacak sanayi firmalarına 100'er dönümlük parsel tahsis etmeyi planladıklarını vurguladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Trabzon'a 800 dönümlük yatırım adası yapılacak!
  • 25.12.2016 11:38

Trabzon'a 800 dönümlük yatırım adası yapılacak!

Trabzon Arşin'de 800 dönüm arsa üzerine Doğu Karadeniz Endüstri ve Yatırım Adası ...

Doğu Karadeniz Yatırım Adası ticarete yarayacak
  • 31.12.2013 08:11

Doğu Karadeniz Yatırım Adası ticarete yarayacak

Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi Projesi'nin ...