maritbet girişmaritbet
Torba Kanun'da asansörlere ilişkin yenilik!

Torba Kanun'da asansörlere ilişkin yenilik!

Torba Yasa olarak bilinen kanun ile asansörlere ilişkin yeni bir düzenleme getirildi ve asansörlerin periyodik kontrolleri belediyelere emanet edildi

Kamuoyunda torba kanun olarak adlandırılan ve önceki gün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", asansörlerin yıllık kontrol ve aylık bakımlarına ilişkin önemli yenilikler getirdi.

Güvenli olmayan hizmet dışı kalacak

AA muhabirinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından aldığı bilgiye göre yapılan düzenlemeyle, asansörlerin yıllık periyodik kontrolleri belediye ve il özel idarelerinin yasal görevleri arasına eklendi. Böylelikle bugüne kadar kanuni zorunluluk olmadan belediye ve il özel idarelerince yürütülen kontrol görevi, yasal altyapıya kavuşturulmuş oldu.

Değişikliklerle yasal altyapısı oluşturulan yıllık periyodik kontrol faaliyetleri, doğrudan belediyelerce gerçekleştirilebileceği gibi yetkilendirilmiş muayene kuruluşlarıyla da yaptırılabilecek. Ancak belediyelerin ve yetkilendirilmiş muayene kuruluşlarının, yıllık kontrol işlemlerini yapabilmeleri için kanunla oluşturulması öngörülen komisyon kararı doğrultusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak şartları taşımaları gerekecek. Yapılan kontroller sonucunda, belediye ve il özel idareleri, güvenli olmayan asansörleri hizmet dışı bırakabilecek.

Asansör kontrollerine sıkı denetim geliyor!

Veri tabanı uygulamasıyla, belediyelerin sorumluluğunda yetkilendirilmiş muayene kuruluşlarıyla yürütülecek yıllık periyodik kontrol faaliyetlerine ilişkin tüm bilgiler kayıt altına alınacak. Geliştirilen takip uygulamasıyla, kontrolleri yapılan asansörler arasında seçilen belirli sayıda asansör denetimden geçirilerek, firmaların kontrol faaliyetlerini usulüne uygun şekilde yürütüp yürütmediği sıkı takip altında tutulacak.

Belediye veya il özel idarelerinde, görev ve yetki alanlarında bulunan asansörler için yapılması zorunlu olan yıllık periyodik kontrolün gerçekleştirilmesi için gerekli işlemleri yerine getirmeyen yetkililer, yaşanabilecek yaralanma ve ölüm olayları nedeniyle "5237 sayılı Türk Ceza Kanunu" hükümlerine göre doğrudan sorumlu tutulacak.

Ayrıca bina yöneticileri de asansörlerin güvenli şekilde işletilmesinin sağlanması amacıyla aylık bakımlarıyla, yıllık kontrollerinin ilgili teknik düzenlemelere uygun şekilde yaptırılması ve bu işlemlere ilişkin ücretlerin ödenmesinden sorumlu olacak. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye için tarihi gün, TOGG'un temeli Bursa'da atıldı
  • 18.07.2020 21:41

Türkiye için tarihi gün, TOGG'un temeli Bursa'da atıldı

Bursa'nın Gemlik ilçesine Türkiye’nin yerli otomobilinin üretileceği fabrikanın ...

Asansörler zorunlu sigorta kapsamına alınacak
  • 10.04.2018 11:12

Asansörler zorunlu sigorta kapsamına alınacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yeni hazırlayacağı uygulama ile binalar ...

'Gemlik'in uzunca süre imar alanı sıkıntısı ortadan kalktı'
  • 15.03.2018 16:19

'Gemlik'in uzunca süre imar alanı sıkıntısı ortadan kalktı'

Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ağdemir, kabul edilen torba yasanı ...

Maliye'den çatıda üretilecek elektriğe destek
  • 25.01.2018 13:46

Maliye'den çatıda üretilecek elektriğe destek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bina çatı ve cephelerinde üretilecek elektrikle ilgili ...

Torba Kanun, gayrimenkul sektöründe neleri değiştirecek?
  • 06.12.2017 15:53

Torba Kanun, gayrimenkul sektöründe neleri değiştirecek?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av.Ali Güvenç KİRAZ, Torba Yasa ile gayrimenk ...

'Torba Yasa' ne gibi değişiklikler getirecek?
  • 29.11.2017 16:51

'Torba Yasa' ne gibi değişiklikler getirecek?

Birçok önemli düzenlemeyi içeren "torba tasarı" dün akşam TBMM Genel Kurulunda k ...