maritbet girişmaritbet
THBB 'Önce iş güvenliği' dedi!

THBB 'Önce iş güvenliği' dedi!

Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından düzenlenen Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB)'nin sektörde faaliyet gösteren tesisleri iş sağlığı ve güvenliği açısından bilgilendirmek, farkındalık yaratmak, teşvik etmek ve tesislerin yeterliliğini ölçmek amacıyla düzenlediği Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması'nın üçüncüsünde ödüller sahiplerini buldu.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), iş kazaları sonucu 2014 yılında 1626 kişinin hayatını kaybettiği Türkiye'de, dünyaya örnek olacak bir projeyle sahaya çıktı. THBB'nin sektörde iş güvenliğini artırmak amacıyla düzenlediği 3. Mavi Baret İş Güvenliği Ödülleri verildi.

Ödül töreninde konuşan THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık Türkiye'deki bütün hazır beton firmalarını, tesislerini denetime açmaya davet etti. Konuşmasına tüm THBB üyesi hazır beton tesislerinin AB standartlarına uygun üretim yaptığına dikkat çekerek devam eden THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık: “Çeyrek asrı aşkın bir süredir Birlik olarak ülkemizde kaliteli, güvenli ve sağlam binaların temelini atmak ve geleceğimizi korumak için çalışıyoruz. Birliğimize üye olan tüm hazır beton tesisleri bu başarının devam etmesi için, AB standartlarına uygun üretim yapmaktadır. Bununla birlikte üyelerimiz teknik, çevre, iş sağlığı - işçi güvenliği, yasal ve etik kriterleri eksiksiz yerine getirmektedir. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz bu yarışma vesilesiyle firmalarda iş güvenliği konusundaki hassasiyeti artırarak konuya dikkat çekmek istiyoruz”  dedi.

Uzman denetçiler tarafından yapılan denetimler sonucu, ÇİMSA Silifke Hazır Beton Tesisi birinci, ÇİMSA Çukurhisar Hazır Beton Tesisi ikinci oldu. Üçüncülük ise 4 tesis arasında paylaşıldı: BETONSA Kemerburgaz Hazır Beton Tesisi, BETONSA Samsun Hazır Beton Tesisi, ONUR BETON Babaeski Hazır Beton Tesisi ve SELKA Eskişehir Hazır Beton Tesisi.

Ayrıca BURSA BETON İnegöl Hazır Beton Tesisi, İSTON Göztepe Hazır Beton Tesisi, İSTON Tuzla Hazır Beton Tesisi ve VOTORANTİM Başakpınar Hazır Beton Tesisi  de Mavi Baret İş Güvenliği Ödülü'nün sahibi oldular. 

Ağır iş kazalarının görüldüğü inşaat sektöründe kazaları ve ihmalkarlıkları önlemek amacıyla insan sağlığına, insan hayatına verilen değerin altını çizmek adına düzenlenen Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması ile ilgili THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık şunları söyledi: “İş sağlığı ve güvenliği konusu, dünyada en önemli konular arasında yer alıyor. Resmi rakamlara göre dünyada her yıl ortalama 270 milyon iş kazası meydana geliyor. Bu durumun bilincinde olarak İş güvenliği, Birliğimizin kuruluşundan bu yana birinci önceliğimiz oldu.  Maalesef inşaat sektörü ağır iş kazalarının çok olduğu bir sektör. İçinde bulunduğumuz hazır beton sektörü ise inşaat sektörünün en temel kollarından biri ve sektörümüz “Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği” kapsamında ve “tehlikeli sınıf” kategorisinde yer alıyor. Yaptığımız araştırmalarda da gördük ki; Türkiye'de en fazla işçi ölümü ve iş kazaları, inşaat sektöründe meydana geliyor. Bu tabloya kayıtsız kalamazdık. Bu yüzden THBB üyesi firmaları Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması'na davet ettik. Bu yarışmayla üzerimize düşen görevi bir nebze olsun yapıp, hazır beton sektöründe iş kazalarını önlemeyi, tesisleri iş güvenliği açısından bilgilendirmeyi, teşvik etmeyi ve bu tesislerin yeterliliğini ölçmeyi amaçlıyoruz.”

Gelişmiş ülkelerde yaşanan iş kazaları sayısının gelişmekte olan ülkelere oranla son derece sınırlı olduğuna dikkat çeken Işık iş kazaları istatistikleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Sosyal Güvenlik Kurumunun açıkladığı rapora göre, 2013 yılında Türkiye genelinde iş kazaları sonucu 1360 kişi hayatını kaybetmişken, 2014 yılında hayatını kaybedenlerin sayısı 1626 kişi olmuştur. 2014 yılında ölen işçi sayısı, 2013'te ölen işçi sayısının yaklaşık %20 fazlasına ulaşmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilki 2007 yılında gerçekleşen “İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri” konulu araştırma, ülkemizde ikinci defa 2013 yılında gerçekleşmiştir. Bu araştırmanın sonuçları sektörel olarak incelendiğinde %4,3 iş kazası oranı ile inşaat sektörü 3. olmuştur. Bu rakamlara kayıtsız kalmayan Birliğimiz, hazır beton sektöründe iş kazalarını önlemeyi, tesisleri iş güvenliği açısından bilgilendirmeyi, teşvik etmeyi ve bu tesislerin yeterliliğini ölçmek için bu yarışmayı geleneksel hale getirmiştir. İş sağlığı ve güvenliği konusundaki iş kazalarına ve buna bağlı ölümleri ortadan kaldırma  için ise standartlar geliştirmek ve bu standartları formalite olarak değil gerçek anlamda uygulanır hale getirmek gerekmektedir.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Doğru alınmayan taze beton numuneleri yanıltıcı sonuçlara sebep oluyor"
  • 02.03.2023 15:45

"Doğru alınmayan taze beton numuneleri yanıltıcı sonuçlara sebep oluyor"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, hazır beto ...

"Depreme karşı en etkili çözüm riskli yapıların dönüştürülmesidir"
  • 07.02.2023 11:14

"Depreme karşı en etkili çözüm riskli yapıların dönüştürülmesidir"

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, Kahramanmaraş'ta meydana gelen d ...

THBB: İnşaatta, güven ve beklenti artmıyor!
  • 14.12.2022 10:41

THBB: İnşaatta, güven ve beklenti artmıyor!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantıl ...

İnşaat sektörünün yapı taşları BETON 2023’te buluşacak
  • 28.11.2022 15:55

İnşaat sektörünün yapı taşları BETON 2023’te buluşacak

Türkiye Hazır Beton Birliği ve TG Expo ortaklığı ile düzenlenen “BETON 2023 Hazı ...

"İnşaat sektörü geçen yıla göre yavaş seyrediyor"
  • 11.11.2022 11:09

"İnşaat sektörü geçen yıla göre yavaş seyrediyor"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantıl ...

İnşaat sektörü 2022'nin son çeyreğine yavaşlayarak girdi
  • 14.10.2022 16:04

İnşaat sektörü 2022'nin son çeyreğine yavaşlayarak girdi

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla ba ...