maritbet girişmaritbet
Taşınan askeri birlikler 'milim milim' tapuya kaydedildi!

Taşınan askeri birlikler 'milim milim' tapuya kaydedildi!

Askeri alanların taşınmasıyla, birliklerin yeni sınırları "milimetrik" hesaplarla belirlendi ve tapu sistemine aktarıldı.

Türkiye genelinde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından şehir dışına taşınan 5 bin 55 askeri birliğin sınırları ilk kez yapılan en hassas ölçümler ile "milimetrik" belirlendi. Tapu sistemine aktarılan bilgilere göre Türkiye genelindeki askeri bölgelerin toplamı 202 bin 600 hektarı buluyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığınca askeri alanların şehir dışına taşınmasına yönelik planlamaları hayata geçirmek amacıyla bir komisyon kurulurken, bu bakanlıkların askeri alanların durumuna yönelik yürüttüğü çalışmalar da tüm hızıyla sürüyor.

Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca da şehir merkezlerinde ne kadar askeri alan olduğu, buraların büyüklükleri ve taşınacakları yerlere ilişkin tespit çalışmaları yürütülüyor. 

Bakanlığa bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün güncel verilerine göre, Türkiye genelinde toplam 202 bin 600 hektar büyüklüğünde askeri alan bulunuyor.

Vatandaşın talepleri dikkate alınacak

Bakanlık, şehir merkezlerinin dışına taşınacak askeri alanların seçiminde, bunların şehirdeki konumu, yüzölçümü, kullanım durumu gibi kriterleri göz önüne alacak. Yapılacak planlamalarda, askeri alanın bulunduğu bölgedeki sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve vatandaşların da talepleri dikkate alınacak. 

Rekreasyon alanlarına dönüştürülecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda, şehir merkezlerinden taşınan askeri alanların büyük bölümünün "yeşil alan" olarak değerlendirilmesi öngörülürken, yürütülecek çalışmalarda, Milli Savunma Bakanlığı, kent merkezlerindeki alanlardan taşınacak ve bırakılacakları saptamak üzere çalışacak. Maliye Bakanlığı ise Hazine'ye ait olan alanların tahsisini sağlayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da iki bakanlığın analiz ve değerlendirmeleri doğrultusunda, belediye ve valiliklerin "rekreasyon alanı, şehir parkı" gibi ihtiyaçlarını dikkate alarak askeri alanların, mevcut şehir dokusuna entegrasyonunu gerçekleştirecek.

Alanların, vatandaşların kullanımına açık, yeşili bol rekreasyon alanlarına dönüştürülmesi planlanıyor.

Üç büyük şehirdekilerin büyüklüğü Türkiye genelinin yüzde 30'u

Milli Savunma Bakanlığının güncel listesine göre, Türkiye genelinde 6 bin 671 adet askeri birlik bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çalışmaları doğrultusunda, şimdiye kadar bunların 5 bin 55'inin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesindeki Mekansal Planlama Sistemi'ne (MEGSİS) zemin geometri bilgileri girildi. Böylece, söz konusu askeri birliklerin harita sınırlarına yönelik tarihteki en hassas ölçümleri gerçekleştirildi, birliklerin zemin bilgileri ilk defa "milim milim" ölçüldü.

Girilen bu bilgiler doğrultusunda, İstanbul'da 12 bin 600, Ankara'da 18 bin 800, İzmir'de ise 25 bin 900 hektar askeri alan bulunduğu ortaya çıktı. Üç büyük şehirdeki askeri alanlar, Türkiye genelindekilerin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor.

Bakanlık tarafından MEGSİS'deki bu bilgilerin kötü amaçlarla kullanılmasının engellenmesi için de özel önlem alındı. Vatandaşlar, e-devlet sistemi üzerinden MEGSİS'e erişebilirken, 5 bin 55 askeri birliğin sınır bilgileri, güvenlik gerekçesiyle gizli tutuluyor. Askeri birliklerin MEGSİS üzerindeki bilgilerine, sadece ilgili kamu kurum ve kuruluşları ulaşabiliyor. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Askeri Liselere Giriş Sınavı sorularının sızdırılması soruşturmasında 9 gözaltı kararı
  • 14.03.2023 10:29

Askeri Liselere Giriş Sınavı sorularının sızdırılması soruşturmasında 9 gözaltı kararı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşt ...

Saldırı sonrası Ankara Emniyet Müdürlüğü!
  • 18.07.2016 10:06

Saldırı sonrası Ankara Emniyet Müdürlüğü!

FETÖ mensuplarınca darbe girişiminde hedef alınan Ankara Emniyet Müdürlüğü yerle ...

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün son hali!
  • 18.07.2016 17:45

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün son hali!

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu darbeciler tarafından 15 Temmuz Cuma gece ...

"Askeri alanların tamamı yeşil alan olacak"
  • 09.11.2017 11:14

"Askeri alanların tamamı yeşil alan olacak"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, gündeme ilişkin bir çok konuda açıkl ...

FETÖ davaları için 5 yeni duruşma salonu inşa ediliyor
  • 16.09.2017 16:33

FETÖ davaları için 5 yeni duruşma salonu inşa ediliyor

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve darbe girişimi davaları sanıklarının yargılama ...

Müteahhit dolandırdı, firmasına TMSF el koydu!
  • 05.04.2017 09:00

Müteahhit dolandırdı, firmasına TMSF el koydu!

Gaziantep'te 100 milyon TL kredi çekip ortadan kaybolan müteahhit ve 5 ortağı iç ...