maritbet girişmaritbet
Tarlabaşı-Harbiye tüneli kazısında, tarihî su kanalı bulundu!

Tarlabaşı-Harbiye tüneli kazısında, tarihî su kanalı bulundu!

Taksim yayalaştırma projesi kapsamındaki Tarlabaşı-Harbiye tüneli kazısında, tarihî su kanalı bulundu. İş makinelerinin bir kısmını tahrip ettiği tarihî kalıntı için İstanbul Arkeoloji Müzesi inceleme başlattı

Taksim yayalaştırma projesi kapsamında çalışmaları devam eden Tarlabaşı-Harbiye tüneli kazısında, hangi döneme ait olduğu henüz belirlenemeyen tarihî su kanalı çıktı. İş makinelerinin bir kısmını tahrip ettiği tarihî kalıntının ortaya çıkmasından sonra İstanbul Arkeoloji Müzesi duruma el koydu. Tarihî kalıntının ortaya çıkmasından sonra İstanbul Arkeoloji Müzesi kendisine gelen bir ihbarı derhal değerlendirerek inceleme yapmaları için üç uzman görevlendirdi. Uzmanlar çalışma bölgesine giderek dün öğleden sonra çalışmalara başladı.

Konuyla ilgili Taraf'a konuşan İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdür Zeynep Sevim Kızıltan, inceleme yapmak için kazıyı geçici olarak durduracaklarını ifade ederek bir rapor hazırlayacaklarını söyledi.
 
Osmanlı dönemine ait olabilir
 
Kızıltan, “Bölge kentsel sit alanı içinde kalıyor. Bu nedenle İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı gereğince bizim üç uzmanımız çalışmalarda inceleme yapmakla görevli. Biz de bir ihbar üzerine böyle bir kalıntının çıktığından haberdar olduk. İhbardan sonra incelemelerde bulunmak için üç uzmanımızı bölgeye yönlendirdik. Bize gelen ilk bilgiler yapının kemerli bir yapı olduğu yönünde. Yapının hangi döneme ait olduğunu inceleme yapmadan söylemek yanlış olur. Ancak bölgeye baktığımızda Osmanlı dönemine ait bir su tüneli olabileceğini tahmin ediyoruz. Kazıyı inceleme yapmak için geçici olarak durduracağız. Ardından da bir rapor hazırlayarak ilgili bölge koruma kuruluna göndereceğiz. Kurul da çalışmanın durdurulup durdurulmayacağına karar verecek. Sonraki sürecin nasıl ilerleyeceğine kurul karar verecek” dedi.
 
Uzmanlar, Beyoğlu'nun 19. yy'da yerleşime açıldığını yapının daha önceki dönemlere ait bir saray, askerî yapı ya da maksem uzantısı olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Mimarlar ve arkeologlar, jeoradar araştırması yapılmadan kazıya başlanmasına ise tepki gösteriyor.
 
» İstanbul eski II Numaralı Koruma Kurulu Başkanı Mete Tapan:
 
Bölgede daha önce tescillenmiş bir tarihî kalını yok. Ancak su bendi olabilir. Cihangir ve Taksim bölgesinde daha çok mezar kalıntısı olduğu biliniyor. Kalıntının Bizans dönemine ait olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Bizans'ın o dönemde bölgede yerleşimi yok. Osmanlı kalıntısı olma ihtimali daha yüksek.
 
» Arkeolog Aksel Tibet:
 
Yapı 21 veya 20. yy yapısı değil 19. yy ve daha eskisi olabilir. Maksem'e giden bir su kanalı da olabilir. Bu aşamadan sonra kazı makinelerle değil elle yapılmalı. Çünkü makinelerin tahrip gücü fazla olur.
 
» Mimar Korhan Gümüş:
 
Beyoğlu 19. yy'da yerleşime açıldı. Kalıntılar Bizans ya da Osmanlı'ya ait olabilir. Korkunç olan şey şu ki iş makineleri bu kalıntıları hunharca yok ediyor. Ciddi bir bulgu var ortada. Sonuçta bir arkeolojik kalıntı ile karşı karşıyayız. Bunun için bugün itibarıyla kazının hemen durdurulması gerekir.
 
HÜSEYİN İSTEMİL/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yılın en büyük arkeolojik keşfi
  • 16.05.2016 10:03

Yılın en büyük arkeolojik keşfi

İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin Silivri’de gerçekleştirdiği kurtarma kazısında bu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taksim Meydanı’nı inceledi
  • 26.03.2016 16:24

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taksim Meydanı’nı inceledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Meydanı'nda devam eden Yayalaştırma P ...

Kadir Topbaş Taksim Meydanı projesinin fotoğrafını paylaştı
  • 05.02.2014 10:20

Kadir Topbaş Taksim Meydanı projesinin fotoğrafını paylaştı

Kadir Topbaş, Mart ayında bitmesi planlanan Taksim Meydanı'nın proje fotoğrafını ...

Marmaray çalışması sırasında 8 bin yıllık tarihi kalıntılara ulaşıldı
  • 30.10.2013 08:17

Marmaray çalışması sırasında 8 bin yıllık tarihi kalıntılara ulaşıldı

İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Kızıltan: "Burada 8 bin yıl geriye götürecek ne ...

Taksim'de trafik Tarlabaşı-Harbiye arasında yeraltına indi!
  • 14.09.2013 12:31

Taksim'de trafik Tarlabaşı-Harbiye arasında yeraltına indi!

Metro ve otobüs durakları altgeçitle birleşti. 98 bin metrekare, yayalaştırıldı. ...