maritbet girişmaritbet
Tarihi Yarımada'da egzoz gazı korkusu!

Tarihi Yarımada'da egzoz gazı korkusu!

Avrasya Tüneli'nden geçecek araçların egzoz gazının Tarihi Yarımada'ya zarar vereceği iddia edildi.

Sultanahmet Sivil İnisiyatifi Üyesi Prof. Dr. Orhan Kural, yapımı devam eden Avrasya Tüneli'nden geçecek araçların egzoz gazının Tarihi Yarımada'ya zarar vereceğini belirterek, "Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camisi büyük tehlike içindedir" dedi.

Sultanahmet Sivil İnisiyatifi, Avrasya Tüneli'nden geçecek araçların egzoz gazının arıtmaya tabi tutulmadan çevreye bırakılmasının Tarihi Yarımada'ya zarar vereceğini öne sürerek, protesto için Avrasya Tüneli'nin Avrupa yakasındaki giriş noktası Fatih Çatladıkapı'da toplandı. 

Grup adına basın açıklaması yapan Prof. Dr. Orhan Kural, tüp tünelin tamamlanmasının ardından araçların geçişi nedeniyle oluşacak egzoz gazlarının Tarihi Yarımada'ya zarar vereceğini öne sürerek, "Bulunduğumuz yerde 5 metrelik bir bacadan İstanbul'a, Tarihi Yarımada'ya zehir püskürtülecek. Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camisi büyük tehlike içindedir. Günde 70 bin araç geçecek. 70 bin aracın bütün egzoz gazları ve partikülleri buraya püskürtülecek" dedi.

Tüp tüneli kullanacak araçların neden olacağı gazların arıtılmadan çevreye verileceğini iddia eden Kural, projeyi yürüten Güney Koreli şirketin başka ülkelerde yaptığı benzer projelerin arıtma tesisi olduğunu öne sürerek, şunları kaydetti:

"Bize Boğaziçi Üniversitesinden bir rapor aldıklarını ve İstanbul'un hakim rüzgarının poyraz olduğu için İstanbullulara bir şey olmayacağını söylediler. Boğaziçi Üniversitesine yazı yazdım. Bu, doğru çıkmadı. Böyle bir rapor yok. Hiçbir bilim adamı, burada oluşacak zehrin İstanbul'a zarar vermeyeceğini söyleyemez ve kanser vakaları artacak. Tünel bittikten sonra arıtma tesisi kurmaları zor. İstanbul'u kanser, asit yağmurları ve tarihi eserleri büyük bir tehlike bekliyor. Buna mani olmak hepimizin görevi."

Basın açıklamasının ardından tünelin açılmasıyla çevreye verilecek egzoz gazları, temsili olarak beyaz giyinmiş gelin ve damadın üzerine kömür tozu atılarak yansıtıldı.

Prof. Kural ve oyuncu Serap Yenici'nin canlandırdığı mizansende yaprak süpürme makinasıyla kömür tozu püskürtülmeye çalışıldı, ancak jeneratör ve yaprak süpürme makinası arızalanınca Kural ve Yenici'nin üzerine el yardımıyla kömür tozu serpildi. Kıyafetleri siyah lekelere bulanan Kural ve Yenici, Fatih Belediyesi Çatladıkapı Nikah Salonunun önünde kameralar önüne geçerek, tüp geçidin bitmesiyle nikahtan çıkacak yeni evli çiftlerin böyle bir manzara oluşturacağını iddia etti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Avrasya Tüneli ile 100 dakikalık mesafe 15 dakikaya inecek
  • 15.08.2015 17:45

Avrasya Tüneli ile 100 dakikalık mesafe 15 dakikaya inecek

Tamamlanmasına 75 metre kalan Avrasya Tüneli, İstanbul trafiğini önemli ölçüde r ...

Avrasya Tüneli 20 Aralık 2017 tarihinde açılıyor!
  • 10.12.2016 15:15

Avrasya Tüneli 20 Aralık 2017 tarihinde açılıyor!

Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki mesafeyi 15 dakikaya indirecek olan Avrasya Tü ...

Trafiği bitirecek proje Avrasya Tüneli'nde sona doğru!
  • 10.06.2016 09:33

Trafiği bitirecek proje Avrasya Tüneli'nde sona doğru!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yerin 106 metre altında ...

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Avrasya Tüneli'ni ziyaret etti
  • 26.04.2016 11:12

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Avrasya Tüneli'ni ziyaret etti

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu'nun ilk toplantısı, Başbakan Yardımc ...

Avrasya Tüneli 2016 sonunda açılıyor
  • 22.10.2015 16:44

Avrasya Tüneli 2016 sonunda açılıyor

Asya ile Avrupa arasındaki mesafeyi 15 dakikaya indirecek olan Avrasya Tüneli, 2 ...

Avrasya Tüneli'nde son parçayı Davutoğlu koyacak
  • 21.08.2015 10:25

Avrasya Tüneli'nde son parçayı Davutoğlu koyacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrasya Tüneli'nde son parçanın yerleştirilme törenine ...