maritbet girişmaritbet
Tapuda evin fiyatını düşük gösterenler yandı!

Tapuda evin fiyatını düşük gösterenler yandı!

Satın aldığı evin fiyatını tapuda düşük gösteren tüketiciler, 31 Ekim'e kadar başvuru yapmadığı takdirde Maliye Bakanlığı'ndan ceza yiyecek.

Türk halkı konut almayı seviyor. Bir çok ev alıcısı, konut kredisi yöntemine başvuruyor. Bireysel kredi kullanıcıları, daha az harç ödemek için ev fiyatını tapuda düşük gösteriyor. Ancak Maliye Bakanlığı, bankalardan çekilen kredileri tespit edip evlerin gerçek bedelini ortaya çıkarıyor. Bu durumda, tapuda daire fiyatını düşük gösteren kullanıcılar, ceza ödeyecek. Ancak bunun için 31 Ekim'e kadar borcu yapılandırma fırsatı sunuluyor. Üstelik 36 ay vade seçeneği de ceza ödeyecekler için sunulan diğer bir avantaj. 31 Ekim tarihine kadar başvuru yapılmadığı takdirde, ödenmesi gereken verginin yüzde 20'siyle birlikte faiz cezası ödenecek.

Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, tapuda ev fiyatlarının düşük gösterilmesinin getireceği cezaları ve ödemelerin nasıl yapılacağını açıkladı.

Tapuda fiyatı düşük gösterenlere ceza kapıda

“Ev satın alırken kredi kullanmış olan tüketiciler, evin bedelini düşük gösterirse ceza ödemek zorunda kalacak. Çünkü Maliye Bakanlığı bankadan kullanılan krediyi görüp, tüketicinin evi ne kadara aldığını tespit ediyor. Bu noktada o tüketici izaha davet ediliyor. 400 bin liralık konut alan tüketici o dönemde 300 bin liralık yani yüzde 75'ine kadar kredi kullanabiliyordu. Şu anda yüzde bu oran yüzde 80'e çıkmış durumda. Bu evin değerini tapuda 100 bin lira gösterip, alım satım vergisini o para üzerinden ödediyse kapısına ceza gelecek. Kredi kullananlar şunu unutmasın, belediyede rayiç bedel düşük gösterilmiş olsa dahi Maliye Bakanlığı bunu görüyor. Şu anda bir fırsat var. 31 Ekim'e kadar müracaat edildiği takdirde bu borç ödenebilecek, 2 ayda bir ödemek şartıyla 36 ay vade yapılabilecek. 31 Ekim'e kadar başvuru yapılmadığı takdirde ödenmesi gereken verginin yüzde 20 cezası ve ödenmesi gereken tarihten itibaren yürütülecek faizle birlikte ceza katlanabilir”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com     

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Maketten konut satışında iskan şartı talebi!
  • 11.03.2022 16:43

Maketten konut satışında iskan şartı talebi!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, TBMM'de görüşülen tüketici düzenl ...

Tapuda evin değerini düşük gösterenlere ceza!
  • 08.10.2016 09:34

Tapuda evin değerini düşük gösterenlere ceza!

Tüketici Başvuru Merkezi Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, konut kredisi ku ...

13 ilde örnek yatay mimari uygulaması başladı
  • 03.11.2020 11:35

13 ilde örnek yatay mimari uygulaması başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, önümüzdeki yıl yatay şehirleşmeyi benimseyen kent ...

'Plaj giriş ücretinin iadesini isteyin'
  • 13.08.2017 11:37

'Plaj giriş ücretinin iadesini isteyin'

Gazete Habertürk'ten Soner Özcan'ın haberine göre neredeyse Türkiye’deki pek çok ...