maritbet girişmaritbet
Suriye'nin yeniden inşası 150 milyar dolar kazandırabilir

Suriye'nin yeniden inşası 150 milyar dolar kazandırabilir

Şahika Grup Yapı YKB İç Mimar Murat Altuntaş, "Suriye’nin yeniden inşası ile Türkiye en az 150 milyar dolar kadar bir getiriye sahip olabilir" dedi.

İç savaş nedeniyle 2011 yılından bu yana zor günler geçiren Suriye'de savaş sonrası dönemin hazırlıkları şimdiden başladı. Harabeye dönen ülkenin yeniden inşası için 180 milyar dolarlık bir yatırım öngörülürken, dünya liderliğine oynayan Türk inşaat sektörü komşusunu yeniden ayağa kaldırmak için hazırlıklara şimdiden başlanmasını istiyor.

Ülkesini terk etmek zorunda bırakılan 8 milyona yakın Suriyeli'nin barışın tesis edilmesinin ardından mutlaka evlerine döneceğini ifade eden Şahika Grup Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İç Mimar Murat Altuntaş, bu durumda da mağdur Suriyelilerin yardımına Türkiye'nin koşacağını vurguladı.

Türk inşaat sektörünün Kuzey Irak'ta edindiği tecrübeleri Suriye'nin yeniden ayağa kalkması için uygulayacağını bildiren Altuntaş, “Milyonlarca Suriyeli savaş nedeniyle evlerinden uzakta yaşam savaşı veriyor. Her zaman mazlumun yanında olan ülkemizin kapılarını açtığı Suriyeliler, evlerine dönecekleri günün hayaliyle yaşıyor. Barış ortamı yeniden sağlandığında şu an yıkık bir durumda olan Suriye'nin yeniden ayağa kaldırılması ciddi bir çalışma gerektirecek. Her zaman olduğu gibi Türkiye o zaman da Suriye'nin yanında olacaktır. Kuzey Irak'ın geleceğini yeniden inşa ederek önemli tecrübeler kazanan Türk müteahhitler, yıkık durumdaki Suriye'yi de eski günlerine döndürmeyi hedefliyor” dedi.

Şimdiden projeler geliştirilmeli 

Altuntaş, Suriye'nin yeniden inşası için şimdiden hazırlıklara başlanması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Dünya çapında başarılar elde eden Türk inşaat sektörünün, bu gücünü Suriye'ye aktarmak için elinden geleni yapacağına inanıyorum. Çalışmaların bir an önce başlaması, projelerin ve yapılması gerekenlerin belirlenmesi şart. İlgili kurumlarından, STK'lara; müteahhitinden, çimentocusuna; sıvacısından, tesisatçısına; mimarından, peyzajcısına kadar inşaat sektöründe faaliyet gösteren her bir aktörün, Suriye'yi iş planına almasının vakti geldi. Komşumuzun yeniden ayağa kalkmasına yardımcı olmanın ekonomik anlamda da ülkemize ciddi katkıları olacak. Dünya Bankası Başkanı'nın geçtiğimiz günlerde Suriye'nin yeniden inşasının 180 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğunu öngörmesi ile Türkiye en az 150 milyar dolar kadar bir getiriye sahip olabilir.” 

Yorum Yaz