maritbet girişmaritbet
STAR Rafinerisi’nde altyapı tamam

STAR Rafinerisi’nde altyapı tamam

Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesi olarak başlanan yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli rafinerinin altyapısı tamamlanmak üzere.

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'ın Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Petkim kampüsü içinde yapımı devam eden STAR Rafinerisi'nde çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.

2018'de üretime başlıyor

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Yavuz, "Rafineride ilerleme olarak yüzde 33'ünü tamamladık diyebiliriz. bugüne kadar 2 milyar dolarlık harcama yaptık. Altyapı, yüzde 95 oranında tamamlandı. Şu anda makine ve ekipman montajının yapılabilmesi için gerekli altyapılar kuruluyor. Rafineri ekipmanlarının gelmesi bu ay sonundan itibaren başlıyor. 2016 ve 2017 yılları tank yapımları, makina ve ekipmanların montajlarıyla geçecek. 2018 başında da rafineri hizmete girmiş olacak" dedi.

Yüzde 98'i Türk

İnşaatta 4 bin kişinin çalıştığını söyleyen Kenan Yavuz, gelecek yıl bu rakamı 10 bine çıkartmayı istediklerinin altını çizdi. Ayrıca çalışanların yüzde 98'inin Türk işçi ve mühendislerden oluştuğunu belirten Yavuz, rafineri yapım teknolojisinin öğrenilmesi açısından bu durumun çok önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye'de rafineri ve petrokimya ürünlerinde tüketim hızının büyüme hızından iki kat fazla olduğunu dile getiren  Yavuz, kişi başına düşen Otomobil sayısındaki hızlı artışın dahi tek başına bu yatırımların önemini gösterdiğini belirtti. "Ülkenin artan refahını üretim gücümüzle desteklememiz gerekiyor" diyen Yavuz, şöyle devam etti:

"Rafinerimiz aynı zamanda yüzde 100 yerlileştirme projesi yani tamamını ithal ettiğimiz ürünleriİzmir'de üretmeyi hedefleyen bir proje. Sadece Petkim'in rekabet gücüne değil tüm ülkenin cari açığının kapanmasına çok önemli destekler sağlayacak. Rafinerinin üreteceği 10 milyon ton rafinaj ürününün tamamı ithal ediliyor. Türkiye'nin dizel ithalatı yerli üretimin çok üzerinde. Biz ithalatı ikame edecek dizel, jet yakıtı ve LPG'yi bu rafineride üreteceğiz. STAR Rafinerisi, bugünkü petrol fiyatlarıyla Türkiye'ye yıllık 2-2,5 milyar dolarlık döviz tasarrufu sağlayacak. Cari açıkta hükumetin aldığı tedbirlerle son dönemde düşüş var, bu tip üretime yönelik bir kaç projeyle problem kolaylıkla çözülebilir." 

'Acil petrokimya yatırımı yapılmalı'

Farklı grupların rafineri yatırımı yapmak üzere çalışma başlatmasıyla ilgili Başkan Kenan Yavuz, Türkiye için acil ihtiyaç noktasının rafineri değil petrokimya tesisi olduğunu kaydetti. Yavuz, "Bizim rafinerimizden sonra Türkiye'nin bir başka rafineri yatırımı ihtiyacı belki 2020'li yıllardan sonra ortaya çıkabilir. Türkiye'nin daha acil olan ihtiyacı petrokimya yatırımlarıdır. Petkim bugün itibarıyla ihtiyacın ancak yüzde 20'sine yanıt verebilir durumda. Pazar da hızla büyüyor. Türkiye'nin 5 tane daha petrokimya tesisine ihtiyacı var. Rafineri yatırımını tamamladıktan, hammadde ithalatını ortadan kaldırdıktan sonra yeni petrokimya yatırımları düşünebiliriz" ifadelerini kullandı.

‘Babayiğit şirketlere ihtiyacımız var'

Türkiye'nin başka bölgelerinde de petrokimya yatırımlarına ihtiyacının olduğunu anlatan Yavuz, "Bu konuda babayiğit şirketlere ihtiyacımız var. Açık bir ekonomide tek üretici olmak avantajlı değil. Tüm rakipleriniz ithalatçı oluyor, olaylara aynı gözlükle bakamıyorsunuz. Petrokimyada yeni yatırımcılarının konuşlanmasını biz de arzu ederiz" diye konuştu.

Yeni petrokimya tesisi için hangi bölgenin düşünüldüğüyle ilgili ise Yavuz, önceliklerinin 2018'e kadar öngördükleri 10 milyar dolarlık yatırımları bütçeleriyle paralel şekilde tamamlamak olduğunu, başka işleri konuşmak için 2018'in beklenmesi gerektiğini dile getirdi. Kurdaki oynaklığın yatırım hedeflerini etkileyip etkilemediğine ilişkin de Yavuz, Goldman Sachs'ın SOCAR Türkiye'ye yüzde 13 hisseyle katılmasının bu anlamda önemli avantajlar sağladığını ifade etti. Yavuz, rafineri yatırımının Petkim'in ithalat bağımlılığını da tamamen ortadan kaldıracağına da vurgu yaparak, yıllık 100 milyon dolarlık bir tasarruf hedeflediklerini, bunun şirketin daha yüksek katma değerli üretime geçişi ve rekabet gücünün artmasında kritik önemde olduğunu belirtti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...