maritbet girişmaritbet
Smyrna Antik Kenti gün yüzüne çıkıyor!

Smyrna Antik Kenti gün yüzüne çıkıyor!

Dünya arkeolojisi anlamında büyük önem taşıyan İzmir'deki Smyrna Antik Kenti gün yüzüne çıkıyor.

İzmir'de devam eden kazı çalışmalarıyla birlikte Smyrna Antik Kenti yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Dünyadaki en zengin duvar yazıları koleksiyonunun bulunduğu Agora Bazilikası'yla birlikte 20 bin kişilik tiyatrosu ve Antik Smyrna Stadionu kazılarda büyük önem taşıyor.

Bir bölümü açık

Kuruluş efsanesi Makedonya Kralı İskender'in gördüğü bir rüyaya dayandırılan ve ülkemizde yürütülen en önemli arkeolojik projelerden biri olan Antik Smyrna-İzmir Kazıları ile Kadifekale'deki İçkale, Smyrna Tiyatrosu ve Smyrna Agorası ortaya çıkarılıyor. bugün bir bölümü ziyarete açık olan Smyrna Agorası'nda antik çağın en büyük sivil bazilikalarından biri olan Agora Bazilikası, antik Kent Meclisi ve Agora Roma Hamamı'nda çalışmalar halen devam ediyor.

Smyrna'da zengin duvar yazıları var

Dünyanın en zengin duvar yazıları koleksiyonu bulunan Agora Bazilikası'nda, Roma Dünyası'nda günlük yaşamın hemen her alanına, inançlara, gladyatör dövüşlerine, ticarete, gemi teknolojilerine ve doğal yaşama ilişkin bilgiler bulunuyor. 

Smyrna Agorası'nda sürdürülen kazı çalışmaları sayesinde Kemeraltı ve çevresindeki 500 yıllık Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemleri konut ve ticaret dokusu, ibadethaneleri, sokak çeşmeleri ve günlük yaşamı ile yerel ve Avrupa-Uzakdoğu'dan gelen ithal ürünler hakkında birçok buluntu ve bilgiye ulaşılabilecek.

Smyrna Tiyatrosu ise 2016 yılı kazıları ile bin 500 yıl sonra yeniden gün ışığına çıkarılırken, 20 bin kişilik kapasitesiyle antik dünyanın büyük tiyatro yapılarından biri durumunda. Antik Smyrna Stadionu, kente su sağlayan kemerleri, ana caddelerinden biri kent içinde görülebilmekte.

Dünya için de önemli

Ülkemiz için olduğu kadar dünya kültür mirası için de önemli bir arkeolojik proje olan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından yürütülen Smyrna Antik Kenti Kazı çalışmaları Total Türkiye'nin yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası'nın da destekleri ile tarihi zenginliklerimiz arasındaki yerini alıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Smyrna Antik Kenti gün yüzüne çıkıyor!
  • 02.10.2016 09:38

Smyrna Antik Kenti gün yüzüne çıkıyor!

Dünya arkeolojisi anlamında büyük önem taşıyan İzmir'deki Smyrna Antik Kenti gün ...

İzmir Antik Smyrna’daki kazılarda ortaya çıkan hamamın devamı bulundu!
  • 17.01.2013 15:29

İzmir Antik Smyrna’daki kazılarda ortaya çıkan hamamın devamı bulundu!

Bugünkü İzmir'in ilk yerleşim yeri Antik Smyrna'daki Agora kazıları sırasında or ...