maritbet girişmaritbet
Firmalar izinsiz SMS yasağını böyle deldi!

Firmalar izinsiz SMS yasağını böyle deldi!

Yarın itibariyle yürürlüğe girecek olan yasada bulunan eksikler, firmalar tarafından yasayı delmek için kullanılabilir.

Geçtiğimiz gün Emlaktasondakika.com olarak yaptığımız "Bu mesaja cevap vermeyin" başlıklı haberin ardından Avukat Umut Metin, Elektronik Ticaret Kanunu'nda yer alan yasanın hizmete girmeden delinmeye başladığını doğruladı. İşte detaylar...

1 Mayıs 2015 tarihi itibariyle izinsiz SMS gönderilmesini kısıtlayan kanunun yürürlüğe girmesinden önce firmalar daha önce satın aldıkları SMS paketlerini bitirmek amacıyla tüketicileri mesaj yağmuruna tutmaya devam ediyor.

Haberi yaptığımız sırada tek bir firmadan 1,5 saat içinde 4 kez aynı SMS'in gönderilmesi, yasanın aslında ne kadar gerekli olduğunu gözler önüne sermiş oldu.

İZİNSİZ SMS YASASI DELİNMEYE ÇALIŞILIYOR!

Gönderilen mesajlarda kullanılan ifadelerle yasada boşluk yaratılmak istendiği ve buna izin verilmemesi gerektiğini belirten Avukat Umut Metin, hakları olmadığı halde "Firmamızdan mesaj almak istemiyorsanız. Şu internet sitesine gidin ve formu doldurun, mesaj almak istemiyorsanız mail atın veya şu telefonu arayın" ibarelerinin yasal olmadığını ve yasanın amir hükümlerine aykırı davranan bu firmaları Tüketici Hakem Heyeti'ne şikayet edilmesi gerektiğini belirtti.

EN ÇOK İNŞAAT, BANKA VE TURİZM SEKTÖRÜ

Çıkacak olan kanunun son gününde firmalar mesaj gönderimlerini arttırıken, izin vermediğiniz halde size mesaj gönderen firmaların yönlendirmeleri de farklı yönde oluyor. İnşaat firmalarından bazıları tüketicilere mesaj gönderebilmek için daire alımlarında indirim yaparken bazı firmalar son gün arayın diyerek tüketicilerin izinlerini almaya çalışıyor.

YARINDAN SONRA NE OLACAK?

Haberimizde cevap verdiğiniz her mesaj karşılığı hattınızdan ücret alınması ile ilgili tutarın yasal olmadığını belirtmiştik. Firmaların izin vermediğiniz halde size mesaj göndermeye devam etmesi sonucunda BTK ve Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda bulunarak firmalara 1000 TL - 15.000 TL arasında ceza kesilmesini sağlayabileceksiniz.

Ayrıca; 

-Yeni dönemde SMS ve e-postanın yanı sıra telefon, çağrı merkezi, faks ve otomatik aramalar da müşterinin izni olmadan yapılamayacak.

-Elektronik iletiye onay veren müşteriler, daha sonra bu izinden vazgeçerek, ret edebilecek.

-Müşterilerin, şirketlere göndereceği ret SMS'lerinden ücret alınmayacak. (Alındığı takdirde şikayet etme hakkınız bulunuyor)

-Şirketler, müşterilerin ret mesajı göndermesi durumunda 3 gün içerisinde reklam mesajlarını durdurmak zorunda.

-Müşterilerin, pazarlama kampanyaları için izin alma mesajlarına cevap vermemesi durumunda ret sayılacak.

-Elektronik iletilerde şirketin adı ve iletişim bilgisi bulunacak.

-Kullanım, bakım, bilgi, borç hatırlatma, tahsilat, teslimat mesajları için izin alınmayacak.

-E-posta adresleri diğer şirketlerle paylaşılmayacak.

Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Firmalar izinsiz SMS yasağını böyle deldi!
  • 30.04.2015 17:03

Firmalar izinsiz SMS yasağını böyle deldi!

Yarın itibariyle yürürlüğe girecek olan yasada bulunan eksikler, firmalar tarafı ...