maritbet girişmaritbet
Şırnak Nuh, Hakkari Çölemerik oluyor

Şırnak Nuh, Hakkari Çölemerik oluyor

Hakkâri il merkezinin Yüksekova’ya, Şırnak il merkezinin Cizre’ye taşınmasıyla ilgili tasarı TBMM’ye gönderildi.

İlçeye dönüştürülen Hakkâri'ye tarihteki ismi Çölemerik adı verilecek. Şırnak da eski adıyla Nuh olarak anılacak. Taşınma ve yeni altyapının oluşturulması için yasanın onaylanmasının ardından kurumlara 90 günlük süre tanınacak.

Başbakanlık'ta ocak ayındaki güvenlik toplantılarında, Hakkâri ve Şırnak'ın il merkezlerinin değiştirilmesi gündeme gelmişti. İllerin havaalanlarının Yüksekova ve Cizre ilçelerinde olması, sınırlara yakınlıktan kaynaklanan sorunların daha iyi kontrol edilmesi, yerleşim yerlerinin düz olması nedeniyle gelişmeye daha uygun olması gibi gerekçeler gösterildi. Terör örgütü PKK'nın, şehir merkezlerinden daha fazla faaliyet yürüttüğü bu ilçelerin, merkeze uzak olması nedeniyle hem kontrol açısından sorun yaşandığı hem de müdahale etmekte zaman kaybedildiği dile getirildi.

MEMURLAR GÖÇ EDECEK

Yeni il düzenlemesinin yasalaşmasıyla birlikte asıl süreç başlayacak. Kamu kurum ve kuruluşlarının taşınması ve yeni altyapının oluşturulması için kurumlara 90 günlük süre verilecek. Taşınma, valilikler başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürlüklerinin yeni merkezlere kaydırılması anlamına geliyor. Bu durumda 15 kurumun ve 500'den fazla memurun yer değiştirmesi gerekecek. Kamu kurum ve kuruluşlarının, kaldırılan Hakkâri ilindeki kadrolarına atanmış olanlar yeni kurulan Yüksekova iline, kaldırılan Yüksekova ilçesindeki kadrolarına atanmış olanlar yeni kurulan Çölemerik ilçesine geçecek. Aynı durum, ilçeye dönüştürülen Şırnak ve ile dönüştürülen Cizre arasında da yapılacak.

SINIRLAR DEĞİŞMEDİ

Tasarıya göre,  Hakkâri ili kaldırıldı. Yüksekova ilçesi merkez olmak üzere Yüksekova adıyla il kuruldu. Eski Hakkâri il merkezinde Çölemerik adıyla ilçe kuruldu. Yüksekova iline Çölemerik, Çukurca, Derecik ve Şemdinli ilçeleri bağlandı.Yüksekova ilindeki diğer ilçelere bağlı belediye ve köylerin bağlılık durumları aynı kaldı.Şırnak il olmaktan çıkartılırken, Cizre ilçesi merkezinde Cizre adıyla il kuruldu. Eski Şırnak Nuh adıyla ilçeye dönüştürüldü. Cizre iline Beytüşşebap, Güçlükonak, İdil, Nuh, Silopi ve Uludere ilçeleri bağlandı. İlçelere bağlı belediye ve köylerin bağlılık durumlan ile ilçe sınırları korundu.

ESKİ İSİMLERİ VERİLDİ

HAKKÂRİ'nin eski adı Çölemerik olarak ilçeye dönüştürülünce, anlamı da merak konusu oldu. Osmanlı Devleti döneminde Çölemerik olan adının, burada bulunan bir beylikten geldiği anlatılıyor. Çölemerik'in aynı zamanda ‘sahipsiz yeşillik' anlamına geldiği ifade ediliyor. Çeşitli kaynaklara göre, Hakkâri'nin Kürtçe isminin de ‘Colemerg' olduğu belirtiliyor. Şırnak, Nuh'un Gemisi kalıntılarının olduğu öne sürülen Cudi Dağı'nın kuzeyinde ‘Şehr-i Nuh' adıyla kuruldu. Bu nedenle de yeni adı Nuh olarak değiştirildi.

TERÖR BÖLGESİNE YENİ KOMUTANLAR

İKİ Kanun Hükmündeki Kararname'yle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edilen 3 bin 73 personel arasında çok sayıda general ve amiralin yer alması nedeniyle Doğu ve Güneydoğu'daki birliklerde oluşan komutan açığı, önceki gün üçlü kararnameyle yapılan atamalarla kapatıldı. Terörle mücadelede Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı önemli görevler üstleniyor. Bu kolordunun başındaki Korgeneral İbrahim Yıldız darbe girişimi sonrası tutuklanmıştı. Yıldız'ın yerine İstanbul'daki 1. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Ali Sivri atandı. Terörle mücadelede önemli görevler üstlenen bazı birliklere şu isimler atandı: 2. Ordu Kurmay Başkanlığı'na (Malatya) Tümg. Asım Kocaoğlu, 9. Kolordu Komutanlığı'na (Erzurum) Tümg. Mehmet Özoğlu, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'na (Şırnak) Tümg. Aydoğan Aydın, 3. Piyade Tümen Komutanlığı'na (Yüksekova) Tuğg. Metin Tokel, 34. Hudut Tugay Komutanlığı'na (Şemdinli) Tuğg. Erdoğan Baykal, 2. Ordu Kurmay Başkanlığı'na (Malatya) Tuğg. Hançeri Sayat, 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı'na (Şanlıurfa) Tuğg. İsmail Hakkı Köseali, öldürülen darbeci 1. Özel Kuvvetler Tugay Komutanı Semih Terzi'nin yerine Tuğg. Ömer Ertuğrul Erbakan, Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı'na (Hakkâri) Tuğg. Emre Tayanç, 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı'na (Silopi) Tuğg. Bülent Temizer, 4. Komando Tugay Komutanlığı'na (Tunceli) Tuğg. Ömer Faruk Cantenar, 8. Motorize Piyade Tugay Komutanlığı'na (Akçay/Şırnak) Tuğg. İsmail Hakkı Volkan, 48. Hudut Tugay Komutanlığı'na (Şenoba/Uludere-Şırnak) Tuğg. Rıdvan Yücel Yıldız, 12. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na (Ağrı) Tuğg. Ahmet Ömercikli.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu, Yeniköprü-Yüksekova Yolu T-1 Tüneli Işık Görme Töreni'ne katıldı
  • 28.07.2023 11:35

Bakan Uraloğlu, Yeniköprü-Yüksekova Yolu T-1 Tüneli Işık Görme Töreni'ne katıldı

  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yolu medeniyetin simg ...

“İlk Evim, İlk İş Yerim” projesi kapsamında ilk kura çekimi Şırnak'ta yapıldı
  • 07.11.2022 16:39

“İlk Evim, İlk İş Yerim” projesi kapsamında ilk kura çekimi Şırnak'ta yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ eliyle hayata geçirilen ...

"Şırnak'ta terör olayları nedeni ile göç olmuştu, şimdi tersine göç başladı"
  • 26.09.2020 13:15

"Şırnak'ta terör olayları nedeni ile göç olmuştu, şimdi tersine göç başladı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunma ...

Vali Pehlivan TOKİ konutlarını inceledi
  • 01.08.2019 15:52

Vali Pehlivan TOKİ konutlarını inceledi

Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan ile Belediye Başkanı Mehmet Yarka, Çevre ve Şeh ...

Hakkari Yüksekova havadan görüntülendi!
  • 17.03.2018 15:30

Hakkari Yüksekova havadan görüntülendi!

Hakkari'nin Yüksekova bölgesindeki çalışmalar havadan görüntülendi. ...

Beymen, yazı Bodrum’da dört mağaza ile karşılıyor
  • 11.06.2021 11:39

Beymen, yazı Bodrum’da dört mağaza ile karşılıyor

Beymen, haziran ayı boyunca Bodrum’da üçü bu yıl, ilk kez hizmete girecek dört m ...