maritbet girişmaritbet
Sıcaktan bunalan Suriyeliler "vantilatör klima" yaptı

Sıcaktan bunalan Suriyeliler "vantilatör klima" yaptı

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki çadır kentteki Suriyeliler, 40 dereceyi aşan sıcaklardan kurtulabilmek için vantilatör klimayı icat etti.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki çadır kentte yaşayan Suriyeliler, tahta kutunun içine yerleştirdikleri vantilatörü çeşitli aparatlarla destekleyerek yaptıkları ve klima gibi serinlik sağlayan aletlerle sıcak havanın etkisinden kurtulmaya çalışıyor. 

Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'nde yaşayan yaklaşık 30 bin Suriyeli, kendilerine tahsis edilen çadırlarda 40 dereceyi aşan sıcaklardan kurtulabilmek için farklı yöntemlere başvuruyor.

Tahta ve çıtalarla yaptıkları küp şeklindeki sehpanın 3 yan yüzeyini ve üstünü rafya ile kapatan diğer yüzeye ise vantilatörü yerleştiren Suriyeliler, sehpanın içindeki suyu ince hortum yardımıyla ve soğutucu kullanarak çadıra soğuk hava veriyor.

"Vantilatör klima"nın çadırın içini soğutması, ürünün çadır kentte yaygınlaşmasına ve bazı Suriyeliler tarafından üretilip satılmasına da neden oldu. Suriyeli tamirciler kendilerinin ürettiği veya sipariş üzerine yaptığı ürünleri 200 ile 230 lira arasında satıyor. Suriyeli Hasan Ahmet Neda, yaptığı açıklamada, havaların çok sıcak olmasının kendilerini böyle bir çözüm bulmaya zorladığını söyledi. Bunu icat etmeden önce çadırda sıcaktan dolayı oturamadıklarını aktaran Neda, "Genellikle dışarıda gölgede oturuyorduk. Bu icadı yaptıktan sonra ailece çadırımızda rahatça oturabiliyoruz. Elektrik olduğu sürece çadırımızda serin yaşıyoruz." dedi.

Suriyeli vantilatör tamircisi İbrahim Haci da bu icat sayesinde işlerinin arttığını söyledi. Çadır kentte yaşayan Suriyelilerin bu icada yoğun talep gösterdiklerini aktaran Haci, kendisinin ürettiği ürünleri yaklaşık 200 liraya sattığını kaydetti. Ahmet Hasan da Suriyelilerin bu üründen memnun olduklarını dile getirdi.

 

Yorum Yaz