maritbet girişmaritbet
Selimiye’nin ‘incisi’ yenileniyor

Selimiye’nin ‘incisi’ yenileniyor

Tarihi Selimiye Camisi’nin yanıbaşında bulunan tarihi Arasta Çarşısı’nın kubbe kurşunları 45 yıl sonra yenileniyor.

Edirne'de, tarihi Selimiye Camisi'nin hemen yanında bulunan ve tarihçiler tarafından Selimiye'nin incisi olarak anılan tarihi Arasta Çarşısı'nın kubbe kurşunları, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yenileniyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Edirne-Merkez Selimiye Arastası ve Sıbyan Mektebi 2015 yılı kurşun yenileme işi' çalışmaları kapsamında, tarihi çarşının yaklaşık 150 tona yakın kurşun örtüsünün yenilenmesi hedefleniyor.

"KURŞUNLAR YENİLENECEK, NEM SORUNU KALKACAK"

Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, tarihi çarşının kubbe kurşunlarının yaklaşık 150 tona yakın olduğunu ve en son 1970'li yıllarda değiştirildiğini belirterek, "Selimiye Arasta Çarşısı, caminin hemen yanında bulunan işlek bir çarşı. Yıllardan beri orada bir nem problemi vardı. Çarşının çevre düzenlemesi yapılırken, nem probleminin bir kısmı giderildi. Bir de ayrıca kubbede kurşun bozulmaları, kurşun yıpranmaları vardı. Bu yüzden biz Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak bu seneki yatırım programımıza aldık.

Şuanda kurşun örtü tamamen değişiyor. Kurşunu kaldırdığımızda altında bir takım çimento imalatları olduğunu gördük. Onları da yerinden söküyoruz. Kurşun altı örtüyü sererek, bu imalatı gerçekleştireceğiz. Kısa bir iş. Mevsim şartları nedeniyle hızlı yapılması gereken bir iş ve yaklaşık 120 gün inşaat süremiz var. En son burada 1970'li yıllarda bir onarım gerçekleştirilmişti. Bu vesile ile kurşunlar yenilenmiş olacak. Böylece nem probleminin giderilebileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kulandı.

SELİMİYE ARASTA ÇARŞISI'NIN TARİHİ

III. Murat, Selimiye Camisi'ne gelir sağlamak için Mimar Davut Ağa'ya yaptırtmıştır. 256 metre uzunluğunda, 73 kemerlidir. İçinde iki yanda 124 dükkan vardır. Evliya Çelebi, buranın 'Kavaflar Çarşısı" olduğunu yazar. Dua kubbesinde, burada dükkanı bulunanların her sabah, doğru iş yapacaklarını ant içtikleri ve dua ettikleri bilinir. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Selimiye’nin ‘incisi’ yenileniyor
  • 30.06.2015 17:21

Selimiye’nin ‘incisi’ yenileniyor

Tarihi Selimiye Camisi’nin yanıbaşında bulunan tarihi Arasta Çarşısı’nın kubbe k ...