maritbet girişmaritbet
'Şehirlerimiz engelsiz hale gelecek'

'Şehirlerimiz engelsiz hale gelecek'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen "Goalball Turnuvası Kupa Töreni"ne katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, yol, park, kaldırım ve binaların engellilere yönelik düzenlenmesi amacıyla yeni planlama yaptıklarını belirterek, "Görme engelli vatandaşlarımız için yollarda, asansörlerde sinyalizasyon ve yönlendirme mekanizmaları olacak. Kaldırımlarda engellilerin geçişine engel olan gereksiz tabelalar kaldırılacak. Kent ulaşımında rampa sistemleri artırılacak." dedi.

Bakan Sarı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Oran yerleşkesinde, Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen "Goalball Turnuvası Kupa Töreni"ne katıldı. 

Final maçının ardından konuşma yapan Sarı, sözlerine, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde şehit düşen 8 askere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı dileyerek başladı.

Kupa törenine onur konuğu olarak katılan, Dünya İşitme Engelliler Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanan İlhan Çıtak'ı da gönülden kutladığını belirten Sarı, "Karşımda gördüğüm insanlar, yaşamdan zevk almayı bilen, hayallerinin peşinden inatla koşan, 'engel' kelimesini sözlükte bırakan en özel örnekler. Siz azmedin, hayal edin, talep edin, bizler de devletimizin verdiği tüm imkanları sizler için seferber edelim. Hepinizle ayrı ayrı gurur duyuyorum." diye konuştu.

"Şehirlerimizin engelsiz planlanmasının standartlarını belirliyoruz"

Engelli vatandaşlar için özel projelendirilen yeni bir çalışma başlatıldığını vurgulayan Sarı, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının engelli vatandaşlarımızın erişim olanaklarına ulaşabilmesine dair bir yönetmelik çalışması var. Biz de kentlerdeki yapısal sorunları gidermek için kolları sıvadık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak şehirlerimizin görsel, işitsel ve fiziksel olarak engelsiz planlanmasının standartlarını belirliyoruz." dedi.

Kentlerdeki yapısal olumsuzlukları gidereceklerini bildiren Sarı, "Bu konuda Türkiye Standartları Enstitüsü de bizimle birlikte çalışıyor. Yollar, parklar, kaldırımlar, binalar sizlere daha da duyarlı hale getirilecek." ifadelerini kullandı.

Bakan Sarı, şehirler ve binalarda engellilere yönelik yapılacak yeni planlamaları şu sözlerle anlattı:

"Bu planlamayla, görme engelli vatandaşlarımız için yollarda, asansörlerde sinyalizasyon ve yönlendirme mekanizmaları olacak. Kaldırımlarda sizlerin geçişine engel olan gereksiz tabelalar kaldırılacak. Kent ulaşımında rampa sistemleri artırılacak. Özellikle yeni yapılarımızda bina girişleri, koridorlar engelli vatandaşımızın rahat geçişine imkan verecek genişlikte planlanacak. İşitme engelli vatandaşlar için toplu taşıma araçlarında ya da belli başlı kamu binalarında işaret diliyle yönlendirme yapan sistemler oluşturulacak. Binalardaki döşeme kaplamalarında kaymayı önleyen, tekerlekli sandalye ve koltuk değneği hareketlerini güçleştirmeyen malzemeler kullanılacak."

"Yerel yönetimler için zorunlu olacak"

"Artık şehirler engelliler için duyarlı olacak. Şehirlerimiz hepimiz için 'engelsiz' hale gelecek. Engellilere duyarlı olmayan bir planın altına da imzamı atmayacağımı bilmenizi isterim." diyen Sarı, planlama için yasal çalışmaların yıl sonunda hızla tamamlanacağını ve bunun yerel yönetimler için zorunlu hale getirileceğini bildirdi.

Sarı, turnuvaya katılan görme engelli sporculara hitaben, "Spor yapmaya, sporun herhangi bir dalıyla uğraşmaya hiçbir şeyin engel olmadığını kanıtladığınız için teşekkür ediyorum. Hayal etmekten ve bu hayaller için taleplerde bulunmaktan kaçınmayın. Bizler her daim yanınızdayız. Bu vesileyle şampiyon olan takımımız başta olmak üzere tüm takımlarımızı gönülden kutluyorum." diye konuştu.

Görme engellilerin şampiyonluk sevinci

Goalball Turnuvası'nda "Görme Engelliler" ile "Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Merkez Birimleri" takımları, final müsabakasını gerçekleştirdi. Şampiyon olan "Görme Engelliler" takımına madalyalarını Bakan Sarı verdi.

Avusturyalı Hanz Lorenzen ve Alman Sett Renidle tarafından 1946'da, savaşta görme yetilerini kaybedenlerin rehabilitasyonuna yardımcı olmak amacıyla icat edilen Goalball sporunun, 1978'den bu yana her 4 yılda bir dünya şampiyonası gerçekleştiriliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Murat Kurum kazanç kampanyasını anlatıyor
  • 29.08.2018 13:35

Bakan Murat Kurum kazanç kampanyasını anlatıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Türkiye İçin Kazanç Vakti kampanyasındaki ...

"Bugün fedakarlık günü"
  • 28.08.2018 15:22

"Bugün fedakarlık günü"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Türkiye İçin Kazanç Vakti kampanyası ile ...

"Kentsel dönüşüm projelerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz"
  • 11.08.2018 12:11

"Kentsel dönüşüm projelerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Samsun Valiliği'ni ziyaret etti. Bakan K ...

Bakan Kurum, kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu!
  • 09.08.2018 15:18

Bakan Kurum, kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, gazete ve televizyonların Ankara temsilc ...

Bakan Kurum, İzmir projelerinde incelemelerde bulundu
  • 30.07.2018 11:01

Bakan Kurum, İzmir projelerinde incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum İzmir'de Karabağlar kentsel dönüşüm alanı ...

"Sur'daki projelerimizin tamamını hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz"
  • 23.07.2018 11:03

"Sur'daki projelerimizin tamamını hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Diyarbakır'daki gezisinin ardından gazet ...