maritbet girişmaritbet
Salıpazarı yer altına mı iniyor?

Salıpazarı yer altına mı iniyor?

Salıpazarı Liman Projesi'nin detayları belli oldu. Buna göre limana, dünyada bir ilk olacak gemi körük sistemi yapılacak.

Dünyanın dev gemilerini İstanbul'a çekecek Salıpazarı Liman Projesi'nin detayları belli oldu. Limana, dünyada bir ilk olacak gemi körük sistemi yapılacak. Yolcular, gemiden inen rıhtım tünelinin içine yerleştirilecek mekanik körükler vasıtasıyla terminale çıkacak. Terminal alanına rıhtım boyunca tünelle ulaşacak olan yolcular, pasaport kontrol ve gümrük işlemlerini zemin altında çözecek. 

SAHİL HALKA KALACAK 

Böylece Karaköy'den Tophane'ye kadar uzanan 1.2 km'lik sahil şeridi de halkın kullanımına bırakılacak. Yerin altındaki kullanımlara, alanın üç yerinden araç rampalarıyla ulaşılacak, bu rampalar diğer katlara farklı noktalardan bağlantıyı sağlayacak. Yeni terminal eskisinin iki katından daha büyük olacak. 

2018'DE HİZMETE GİRİYOR 

Binada, yüksek standartlarla planlanmış bekleme alanları, biletleme kontuarları, devlet otoriteleri için kullanım alanları, duty free dükkanları, teknik alanlar yer alacak. İnşaat çalışmalarına 2016'da başlanması planlanan projenin 2018'in son çeyreğinde tamamlanması, yeni kruvaziyer terminalinin hizmete sunulması hedefleniyor. 

DEV GEMİLER YANAŞACAK

Yeni terminal ile 6 bin 200 yolcuyu bulan Allure of the Seas, Oasis of the Seas gibi dünyanın en büyük gemilerinin İstanbul'a çekilmesi hedefleniyor.

İHALE 2013'TE YAPILMIŞTI

Doğuş Holding, Özelleştirme İdaresi tarafından 16 Mayıs 2013'te gerçekleştirilen Salıpazarı Limanı İhalesi'ni 702 milyon dolar teklifle kazanarak, alanın 30 yıl süreyle işletmesini devraldı.

TRAFİK YOĞUNLUĞU AZALACAK

Terminale üç motorlu taşıt girişi yapılacak. Batı ve Doğu kapısı ana giriş-çıkış kapısı olacak. Kuzey kapısı vale olarak kullanılacak. Terminale gelen tüm araçların giriş-çıkışı farklı noktalardan sağlanarak trafik rahatlayacak.

BARCELONA'YA RAKİP

Türkiye zengin turistlerin ilgi gösterdiği kruvaziyer limanı eksikliğini bu projeyle kapatacak. Proje tamamlandığında İstanbul bu alanda dünyanın önde gelen şehirlerinden biri olan Barcelona'nın en yakın rakibi konumuna yükselecek. Dünya genelinde turizmin bu ayağından yıllık yaklaşık 30 milyar dolarlık gelir elde ediliyor. Bu gelir pastasından en fazla payı İspanya'nın Barcelona şehri alıyor. Dünya sıralamasında ilk 10'da yer alan Türkiye'ye kruvaziyer turizmiyle gelen yolcu sayısı 2 milyon civarında. Türkiye'nin Salıpazarı Liman Projesi tamamlandığında kruvaziyer turizmde dünyada ilk 3'e yükselmesi bekleniyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Salıpazarı yer altına mı iniyor?
  • 26.10.2015 11:39

Salıpazarı yer altına mı iniyor?

Salıpazarı Liman Projesi'nin detayları belli oldu. Buna göre limana, dünyada bir ...