maritbet girişmaritbet
Sakarya Meydan Muharebesi’nin alanları milli park oluyor

Sakarya Meydan Muharebesi’nin alanları milli park oluyor

Türk tarihi açısından çok önemli bir dönüm noktası olma özelliği taşıyan Sakarya Meydan Muharebesi’nin gerçekleştiği topraklar milli park oluyor

Sakarya Meydan Muharebesi, ülkemizin kurtuluş mücadelesi içinde en önemli aşamalarından biri ve Avrupa ortalarına kadar yayılmış Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri anlamda yüzyıllardır süren gerileyişinin durması bakımından önemli bir savaş olma özelliği taşıyor. Meydan savaşının geçtiği alanlar bu özel önemi dolayısıyla Milli Park ilan edilmek üzere geniş bir ekip tarafından incelendi.

Milli Park olarak düşünülen alanda kaynak değerleri noktasal ve alansal kaynak değerleri olarak iki başlık altında incelendi. Bu alanlar salt coğrafi birer birim değil tarihi hafızasının günümüzde yaşayan somut dayanakları olması sebebi ile mümkün olduğunca görsel olarak tespit edilen savaş dönemine ait kalıntılarla birlikte o döneme ait hatıralar ve yazışmalarda değerlendirildi.
 
Belirlenen bu noktasal ve alansal kaynak değerlerin coğrafi olarak Haymana ve Polatlı bölgesi içerisinde yoğunlaştığı görüldü. İncelemeler sonunda oluşturulan raporda bütün kaynak değerlerinin bulunduğu bir harita ortaya çıkarıldı ve bu harita kadastro verilerinin incelenmesinden sonra yeniden ele alınarak muhtemel Milli Park sınırını oluşturacak.

Milli Park sürecini hızlandırmak için taraflarla toplantılar yapılıyor 

Dünya harp tarihi içerisinde hem süre hem de askeri harp stratejileri kapsamında özel anlam ifade eden Sakarya Meydan Muharebesi'nin geçtiği alanların milli park olarak tescil edilerek en kısa sürede koruma altına alınabilmesi için çalışmalara hız veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise sürece dahil diğer kamu kurum ve kuruluşları ile toplantılar gerçekleştiriyor. Son olarak milli park tescili için uygun görüşleri gereken bu kurumlar ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir Başkanlığında bir toplantı yapıldı. Toplantıda kurumlar arasında görüş alış verişinde bulunularak, milli park konusunda olumlu görüş bildirmeleri için problemli konular masaya yatırıldı ve konulara çözümler üretildi.
 
Düzenlenen toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri yanında; Genel Kurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, ATASE Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Polatlı Kaymakamlığı, Haymana Kaymakamlığı, Haymana Belediye Başkanlığı temsilcileri de katıldı.
 
TOKİ Haber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kaçkar Dağları Milli Parkı karlarla kaplandı
  • 07.11.2020 14:47

Kaçkar Dağları Milli Parkı karlarla kaplandı

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi ile Artvin sınırları arasında bulunan ve doğal güzel ...

Lamartine Otel, Designist imzası taşıyor
  • 07.06.2021 16:47

Lamartine Otel, Designist imzası taşıyor

Taksim’deki Lamartine Otel İç Mimar Aslı Arıkan Dayıoğlu liderliğindeki ödüllü i ...

İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı ilan edildi
  • 02.11.2018 09:21

İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı ilan edildi

İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı ve Akşehir Gölü'ne ilişkin Cumhurbaşkanı karar ...

Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'nda sona gelindi
  • 26.07.2018 13:41

Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'nda sona gelindi

Muş'un Malazgirt ilçesindeki "Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı" ça ...

"Korunan tarihi alanlara, 700 milyon lira yatırım yapıldı"
  • 14.10.2017 17:13

"Korunan tarihi alanlara, 700 milyon lira yatırım yapıldı"

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre Türkiye'deki 42 milli parktan bir k ...

Kop Dağı'nın 'milli park' ilan edilmesi bekleniyor
  • 01.01.2017 13:19

Kop Dağı'nın 'milli park' ilan edilmesi bekleniyor

Kop Dağı, 100 yıl önce yaşanan Osmanlı-Rus Harbi'nin izlerini hala taşıyor. ...