maritbet girişmaritbet
Safranbolu, ünlü yönetmene borcunu böyle ödeyecek!

Safranbolu, ünlü yönetmene borcunu böyle ödeyecek!

Suha Arın'ın eserleri, Altın Portakal ödüllü ‘Safranbolu’da Zaman’ belgeselini çektiği ilçede oluşturulacak müzede yaşatılacak.

2004 yılında vefat eden Türk belgesel sinemacılığının büyük ustası Suha Arın'ın eserleri, Altın Portakal ödüllü ‘Safranbolu'da Zaman' belgeselini çektiği ilçede oluşturulacak müzede yaşatılacak.

Sultan İkinci Abdülhamid tarafından 1906'da yaptırılan, uzun süre cezaevi olarak kullanıldıktan sonra kapatılan tarihi binada Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfınca oluşturulacak müzede, Arın'ın film çekimlerinde kullandığı kamera, ışık, ses sistemleri, belgesel metinleri, lensler, kitapları ile özel eşyaları sergilenecek.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ünlü yönetmen Arın'ın, içinde bulundurduğu 3 bin yıllık kültürel zenginliği orijinal haliyle bugünlere taşıyan tarihi ilçeyi 1977 yılında çektiği filmle dünyanın görmesini sağladığını söyledi.

Safranbolu'nun bir dünya markası olmasında en büyük imzalardan birisine sahip Arın'ı hiç unutmayacaklarını belirten Aksoy, "Atalarımızdan bizlere miras kalan ilçemizdeki kültürel zenginliklerin artık unutulmaya başladığı bir anda çektiği belgeselle ilçenin kaderini değiştirdi. Yaptığı belgeselle dünyanın gözünü ilçemize çeviren ünlü yönetmene çok şey borçluyuz. Daha önce bir meydana adını verdiğimiz, kültür ve sanat merkezi açtığımız Arın'ı şimdi de müzede yaşatacağız" diye konuştu.

Müzenin ilçede bulunan tarihi bir yapı içerisinde olacağını ifade eden Aksoy, burada yönetmenin eşyalarının sergileneceğini kaydetti.

"Hayali emekliliğinde Safranbolu'ya yerleşmekti"

Süha Arın'ın kardeşi Reha Arın ise müzenin açılmasına katkı veren herkese teşekkür etti.
Ailesi için Safranbolu'nun çok önemli olduğunu ifade eden Arın, özellikle ağabeyinin bu tarihi ilçeyi sevdiğini belirtti.

Süha Arın'ın Safranbolu'daki dostlarının, onun eserlerini ve anısını yaşatmak için seferber olduğunu aktaran Arın, şöyle devam etti:

"Biz kendimizi buranın bir parçası olarak görüyoruz. Safranbolu'da bunları gördükçe mutlu oluyoruz. Süha Arın'ın eserlerinin ve adının yaşatılması çok özel. Türkiye'de birçok yerin filmini yaptı. Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz gibi çok sayıda bölgenin belgeselini çekti ama hepsinin içerisinde Safranbolu onun için çok ayrıcalıklıydı. Ağabeyimin hayali emekliliğinde Safranbolu'ya yerleşmekti. O nedenle Safranbolu'nun onun için bir özelliği vardır." 

Müzede Süha Arın'ın yaşatılacağını anlatan Arın, "Rahmetli ağabeyimin çalışma masası, kütüphaneleri, çalışmalarına kaynak olarak kullandığı 2 binin üzerinde kitap, film yapımında kullanılan her türlü alet müzede olacak. Buraya gelen Türkiye'nin de sinema tarihini öğrenmiş ve görmüş olacak. Herkesin Safranbolu'ya gelip burayı gezmelerini tavsiye ederim" ifadesini kullandı.

 

Yorum Yaz