maritbet girişmaritbet
Rize-Artvin Havalimanı'nda sevindirici gelişme

Rize-Artvin Havalimanı'nda sevindirici gelişme

Deniz dolgusu üzerine yapılacak Rize-Artvin Havalimanı için seçilen yerde zemin çok sağlam çıktı.

ESD - Türkiye'nin ve Avrupa'nın deniz dolgusu üzerine inşa edilecek ikinci havaalanı olma özelliğini taşıyan Rize-Artvin Havalimanı için sondaj çalışmaları devam ediyor.

Toplam proje tutarı 599 bin lira olan sondaj işlemleri ile ilgili ihaleyi alan Denar Deniz Araştırmaları çalışanları ve Bakanlık yetkilileri, Pazar ilçesinin Yeşilköy köyü ile Kız Kulesi mevkisi arasında 4,5 kilometrelik deniz dolgu alanında sondaj çalışmalarını sürdürüyor.

Yetkililer, ilk olarak açılan iki sondaj kuyusundaki incelemede deniz suyu derinliğinin 16 metre, kaya derinliğinin ise 26 metre olduğunu tespit etti. 

Bölgeden kaya numunesi alan yetkililer, zemin etüdü ve kaya sertliği incelemesi yapacak. Sahilden 600 metre açıkta yapılacak havalimanında ilk incelemelere göre ortalama deniz dolgu derinliği 24 metre olarak hesaplandı.

İhaleyi alan firma, 90 gün içinde işi teslim edecek. Yaklaşık 77 bin hektar alanda 31 sondaj kuyusu açacak firma, imar planına esas Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu ile Hidrografik ve Oşinografik Etüt işlerinin yapımını gerçekleştirerek 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli yerleşime uygunluk haritalarını hazırlayacak. Sondaj ve imar planlarının çıkarılmasının ardından ilgili Bakanlık, deniz dolgu ihalesini gerçekleştirecek.

Türkiye'nin ve Avrupa'nın deniz doldurularak inşa edilen tek havaalanı özelliğini taşıyan Ordu-Giresun Havaalanı'nın ardından, Rize-Artvin Havalimanı bu özellikteki ikinci havaalanı olacak. Havalimanının pist uzunluğunun 4 bin metre olması planlanıyor.

Jeoloji mühendisi Orkan Tamer Yarım, İlk iki kuyunun tamamlandığını, üçüncü sondaj çalışmasının devam ettiğini belirterek "Rize'nin zemini gerçekten çok iyi çıktı. Sağlam bir kaya var aşağıda, çalışma arkadaşlarımız kesmekte bile zorlanıyor. Bu oldukça sevindirici bir haber çünkü biz sondaj çalışmalarını, yapıyı sağlam zemine kurmak için yapıyoruz. Bölgede de sağlam bir zemin var. Kayanın üzerinde sadece 6-7 metrelik bir kil, kum grubu var. Bunun da özel deneylerle değerlerini çıkarıyoruz. Ardından projelendirme çalışmasını yapacağız." dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Rize-Artvin Havalimanı'nda sevindirici gelişme
  • 16.05.2015 22:57

Rize-Artvin Havalimanı'nda sevindirici gelişme

Deniz dolgusu üzerine yapılacak Rize-Artvin Havalimanı için seçilen yerde zemin ...