maritbet girişmaritbet
Rıza Sarraf'ın 'yalı' davasında hapis talebi!

Rıza Sarraf'ın 'yalı' davasında hapis talebi!

İş adamı Rıza SarrafBeykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşma gerçekleştirildi.

Beykoz Kanlıca'daki yalılarında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı tadilat yaptırdığı iddiasıyla iş adamı Rıza Sarraf, eşi Ebru Gündeş Sarraf ve bu işleri yaptığı belirlenen Hakkı Süha Gökdemir'in 3'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Ebru Gündeş Sarraf'ı avukatı temsil etti. Duruşmada, şikayetçiler İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Hüseyin Sağ ve CHP İstanbul İl Sekreteri Hakkı Sağlam da hazır bulundu.

Hakim, sanık Ebru Gündeş Sarraf'ın, hakkında bulunan zorla getirme kararı kapsamında 14 Kasım'da celse arasında gelerek savunma yaptığını tutanağa geçirdi.

Ebru Gündeş Sarraf savunmasında, "Suça konu edilen Kanlıca Mahallesi'nde 4 ve 5 parseller üzerindeki 2 yalıyı eşim Rıza Sarraf yaklaşık 6 yıl önce satın almıştı. Bu yalılardan 5 parsel üzerindeki benim adıma tapuda kayıtlıydı. Bu yalılar üzerinde gerçekleştirilen tadilatlar, eşim tarafından yaptırılmıştır. Benim bir ilgim bulunmamaktadır. Ben sonradan yalıyı eşime devrettim. Şu an benim üzerime değildir. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatımı talep ederim." ifadelerini kullandı.

Müşteki Hakkı Sağlam, sanık Ebru Gündeş'in savunmasını kabul etmediklerini belirterek, "Suça konu yapının sahibi olup, mülkiyet kendisine aittir. Yapılan değişikliklerde rızası ve bilgisi vardır. Bu nedenle cezalandırılmasını istiyoruz." dedi.

Sanık Ebru Gündeş Sarraf'ın avukatı Begüm Gürel, dosyanın ayrılmasını istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Çünkü dosyanın diğer sanığı Rıza Sarraf halen ABD'de tutuklu olup, beyanının ne zaman alınacağı belli değildir. Ayrıca istinabenin döneceği zamanı da dikkate alırsak müvekkilimle ilgili adil yargılanma hakkının ihlal edileceğini ve davanın çok uzun süreceğini düşünüyoruz. Bu nedenle dosyanın tefrik edilerek, savunması alınan müvekkilim hakkında karar verilmesini talep ediyoruz. Müvekkil o dönemde eşi adına çıkacak kredinin yetersiz olması sebebiyle krediyi kendisi çekmiş. Bu nedenle tapuda kendisi adına çıkmıştır. Borcun bitmesine müteakip yalı eşine devredilmiştir."

Duruşmalar gizli yapılsın talebi

Ebru Gündeş Sarraf'ın diğer avukatı Leyla Çırak, "Müvekkilim tanınmış ünlü bir sanatçıdır. Bu haberlerle anılması bulunduğu yere dişiyle tırnağıyla gelmiş müvekkilimizin onurunu fazlasıyla zedelemektedir. Bu nedenle duruşmaların gizli yapılmasını istiyoruz. Çıkan haberler yargılamanın seyrini de bize göre olumsuz etkilemektedir." diye konuştu.

Söz alan müşteki Hüseyin Sağ, "Ebru Hanım da her Türkiye vatandaşı gibi adalet önünde eşit şekilde yargılanacaktır. Duruşmanın gizli yapılması talebinin reddini isteriz." dedi.

Mahkeme, sanık avukatlarının davaya ilişkin delillerini ve tanıklarını bildirdikten sonra, duruşmaların gizli yapılması ve davanın tefrik edilmesi talebinin celse arasında değerlendirilmesine karar verdi.

ABD'de tutuklu bulunan sanık Rıza Sarraf'ın hangi cezaevinde tutuklu olduğunun sorulması amacıyla yetkili makamlara yazılan müzekkereye cevap gelmediğini bildiren hakim, müzekkere cevabı geldiğinde duruşma günü beklenmeksizin uluslararası istinabe yapılması amacıyla ilgili evrakların tercüman bilirkişiye gönderilmesine hükmetti.

Duruşma, eksikliklerin giderilmesi amacıyla ertelendi.

Olayın geçmişi

İş adamı Rıza Sarraf, Kanlıca sahilinde üç yalıdan oluşan Mehmet Arif Bey Yalıları'ndan ikisini 2011'de satın almış, 4 parselini kendi, 5 parselini ise eşi Ebru Gündeş Sarraf üzerine kaydettirmişti. Sarraf, Osmanlı döneminde inşa edilen ve 1970'de ikinci derece tarihi eser olarak tescili yapılan yalılarda tadilat çalışması başlatmış ve bu proje, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğünce onaylanmıştı.

Tadilatın 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'na aykırı gerçekleştiği iddialarının bazı basın yayın kuruluşlarınca gündeme getirilmesi üzerine yalılarda inceleme başlatan Boğaziçi İmar Müdürlüğü, 2960 sayılı yasaya aykırılıklar tespit etmiş ve dosyayı, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na göndermişti. 

Kurul tarafından yaptırılan incelemede, yalılarda onaylı projede olmayan fazlalıklar bulunduğu, iki yalıyı birbirine birleştiren tünel ve asansörlerin onaylı projede yer almadığı tespit edilmişti. Kurul, her iki yalının onaylı projede görünen eski haline geri getirilmesine ve mülk sahipleri hakkında Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığına Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 9. maddesi uyarınca suç duyurusu yapılmasını kararlaştırmıştı.

Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Rıza Sarraf ile eşi Ebru Gündeş Sarraf'ın Beykoz Kanlıca Mahallesi 23 pafta 116 ada 4-5 parselde bulunan yalılarda, yapıya geçiş için bina boyunca asansör yapıldığı, ayrıca bina cephesinde doluluk ve boşluk oranlarının değiştirildiğinin tespit edildiği anlatılıyor. 

İddianamede, sanıklar Rıza Sarraf, eşi Ebru Gündeş Sarraf ve tadilat işlemlerini yaptığı belirlenen Hakkı Süha Gökdemir'in "2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırılık" suçundan altışar aydan üçer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

''Kentsel dönüşümle dayanıksız yapıları yeniliyoruz''
  • 31.10.2020 10:19

''Kentsel dönüşümle dayanıksız yapıları yeniliyoruz''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir depremi sonrasında kentsel dönüşümle b ...

Ebru Gündeş'e aidat borcu nedeniyle haciz geldi!
  • 28.01.2019 15:55

Ebru Gündeş'e aidat borcu nedeniyle haciz geldi!

Rıza Sarraf'ın Türkiye'deki borçları nedeniyle eşi ünlü şarkıcı Ebru Gündeş'e h ...

Rıza Sarraf'a 'yalı' davasında yakalama kararı
  • 05.11.2018 11:30

Rıza Sarraf'a 'yalı' davasında yakalama kararı

Beykoz Kanlıca'da satın aldığı tarihi yalılarda, kanuna aykırı tadilat yaptırdığ ...

Rıza Sarraf'ın izinsiz tadilat davası!
  • 04.10.2018 17:07

Rıza Sarraf'ın izinsiz tadilat davası!

İzinsiz inşa ve fiziki müdahale yaptırdığı iddiasıyla Rıza Sarraf ve inşaatı ger ...

Rıza Sarraf’a izinsiz tadilat davası açıldı
  • 13.06.2017 13:40

Rıza Sarraf’a izinsiz tadilat davası açıldı

Rıza Sarraf’a Kandilli’de bulunan yapıya fiziki müdahale ettiği gerekçesiyle da ...

Rıza Sarraf'a Kandilli'deki yalı inşaatı için dava açıldı
  • 14.01.2017 08:28

Rıza Sarraf'a Kandilli'deki yalı inşaatı için dava açıldı

Rıza Sarraf'ın Kandilli'deki korunması gerekli kültür varlığı yalıda izinsiz inş ...