maritbet girişmaritbet
Rio Tinto'nun kârı yüzde 82 azaldı!

Rio Tinto'nun kârı yüzde 82 azaldı!

Dünyanın önde gelen maden üretim şirketlerinden Rio Tinto, yılın ilk altı ayına ilişkin mali verileri açıkladı.

Avustralyalı madencilik şirketi Rio Tinto, bu yılın ilk yarısına ilişkin mali rakamlarını açıkladı. Buna göre, söz konusu dönemde şirketin net karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82 gerileyerek 4,4 milyar dolardan 806 milyon dolara düştü. Kazancının yaklaşık yüzde 80'ini demir cevherinden elde eden şirket, bu alandaki gelirinin yüzde 55, bakır ve kömürden elde ettiği kazancının ise yüzde 40 azaldığını duyurdu. 

Şirket, yılın ilk 6 ayında demir cevheri üretimini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artırarak 154 milyon tona çıkardı. Buna rağmen net karlarda düşüş yaşanmasının, global piyasada demir cevheri fiyatındaki düşüşten kaynaklandığı belirtildi.

Demir cevherinin ton başına fiyatı 2011'de 192 dolarken, 2013'te 56 dolara kadar geriledi. Cevherin fiyatı temmuz ayının başlarında 44,5 dolara düşerek 2009'dan bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

Dünyada en çok demir cevheri üretimini Çin, Avustralya ve Brezilya yaparken, en çok ithalatı Çin, AB, Japonya ve Güney Kore gerçekleştiriyor.

Dünyanın en çok demir cevheri ihraç eden ülkesi Avustralya'da bulunan şirketler BHP Billiton, Rio Tinto ve Fortescue Metal ile Brezilyalı Vale şirketinin bu yıl 400 milyon ton demir cevheri üretmeyi planladığı belirtiliyor.

Sektörün önde gelen aktörlerinden Çin, geçen yıl 1,1 milyar ton demir cevheri talebinde bulunmuştu. Dünyanın en büyük demir cevheri madeni Brezilya Carajas'ta bulunuyor. Brezilya'nın demir rezervlerinin 15 milyar ton, ham cevher rezervinin ise 30 milyar tondan fazla olduğu tahmin ediliyor. Geçen yıl yaklaşık 2 milyar tonluk demir cevheri ticareti yapılmıştı.

Fiyat düşüşüne sebep olan en önemli etkenlerden birinin Çin'in azalan demir cevheri talebi olduğu dile getiriliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Rio Tinto'nun kârı yüzde 82 azaldı!
  • 08.08.2015 16:56

Rio Tinto'nun kârı yüzde 82 azaldı!

Dünyanın önde gelen maden üretim şirketlerinden Rio Tinto, yılın ilk altı ayına ...

Dünyanın en gizemli yerleri!
  • 24.11.2014 15:07

Dünyanın en gizemli yerleri!

Dünyanın bir çok yerinde garip ve gizemli olaylarla karşılaşıyoruz.Teknoloji çağ ...